Choroby róż Cz.1

Awatar użytkownika
olga-s1
100p
100p
Od: 5 lis 2013, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Choroby róż

Post »

Klakier dzięki za odpowiedż.
Miłka może nie znam się na różach tak jak ty ale z doświadczenia wiem źe taka ilość mszyc nie wpływa dobrze przynajmniej na moje krzewy.
Pozdrawiam Olga
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Też mi się wydaje, nawet jestem pewna, ze nasze róże zaatakowało właśnie to! Czyli fitoplazma żółtaczki astra! Nie będę się wahać i usunę krzew. Żal straszny, ale nie ma sposobu na wyleczenie, a miejsca w ogrodzie brak. Muszę się zastanowić, co z tym miejsce , bo róży nie odważę się posadzić od razu w to samo miejsce.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
olga-s1
100p
100p

Post »

Kupiłam płynny nawóz Żelazo mikroelementy Florovit Agro w opakowaniu 1l i nie wiem w jakiej proporcji dobrać oprysk dla róży. Czy ktoś używał juź tego preperatu i może mi podpowiedzieć jak go dobrać?
Pozdrawiam Olga
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Olga, 2-5 cm na 1 l wody i opryskać,tego się raczej nie da przedawkować.Ja daję 5 cm .
Awatar użytkownika
olga-s1
100p
100p

Post »

Alicja dzięki za odpowiedź ale przyznam się że nie bardzo wiem co to znaczy 5cm . ;:3
Czy to znaczy że do 1litrowego naczynia wlewam żelazo na wys. 3-5cm i dopełniam wodą
Pozdrawiam Olga
Flyarek
50p
50p
Od: 26 kwie 2014, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mojej Rhapsody in Blue zaczęły żółknąć liście w taki oto sposób. Jaka może być przyczyna? Poparzenia słoneczne? Akurat liście zaczęły żółknąć po tej fali upałów (+ 40 stopni w słońcu). Róża rośnie z innymi na rabacie, gleba nie jest najgorszej jakości, dostawały kompost, obornik i 3 razy nawóz mineralny, słońce jest tam od rana do godziny ok 15. Krzewy podlewam co dwa dni, a w upały nawet codziennie. A może to jakiś niedobór? Albo grzyb, ale liście czarne nie są, więc raczej nie jest to czarna plamistość. Ale wczoraj profilaktycznie opryskałem środkiem przeciwgrzybiczym Substrala.
Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
RIWIANA
200p
200p
Od: 2 lip 2015, o 15:45

Post »

U mnie się dzieje to samo na mniaturowej tez nie mam pojęcia co to jest a listki wystarczy dotknąć i same lecą :(
Ewa
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Olga,miałam na myśli 5 ml, ale to to samo.Najlepiej mieć małą strzykawkę jednorazową z igłą.Można dostać u lek.wet lub w ośr. zdrowia.Czasem środki do ochrony roślin są wyposażone w taką miarkę.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Flyarek pisze:Mojej Rhapsody in Blue zaczęły żółknąć liście w taki oto sposób. Jaka może być przyczyna?
Najwyższa pora powalczyć z czarną plamistością liści róży.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Flyarek
50p
50p
Od: 26 kwie 2014, o 21:38

Post »

W tym sezonie pryskałem róże przeciw grzybom już 4 razy. I tylko na rhapsody pojawiły się takie liście. Widać wyjątkowo podatna jest. Dzięki za odpowiedź ;)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Albo podatna, albo posadzona w większym zaciszu, albo więcej zeszłorocznych liści w pobliżu zagrzebanych było...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

sawka pisze:To niestety wygląda na mączniaki: pierwsza- rzekomy, druga- prawdziwy. Możesz poczytać jeszcze o tych chorobach i dokładnie sprawdzić objawy.
A swoją drogą jestem ciekawa jak szkółka potraktowałaby Twoją reklamację.
Trochę to trwało, ale mogę napisać, jak.

Trochę czekałam na odpowiedź, ale pani ze szkółki zadzwoniła do mnie z przeprosinami, mieli w tym roku duży problem z mączniakiem. Proponowała zwrot pieniędzy albo poczekanie na wymianę, ok. 2 tyg. na nowe róże, po porządnym oprysku. Zależało mi na tych różach, więc zgodziłam się poczekać. I czekałam, czekałam, już myślałam, że o mnie zapomnieli, bo minęły prawie 4 tygodnie, ale znowu zadzwoniła pani (z przeprosinami :wink: ) i poinformowała, że za kilka dni róże do mnie dotrą. I rzeczywiście dotarły obydwie - stare krzaki kazali zatrzymać, więc mam teraz 4 nowe róże, zamiast dwóch :wink: Przy okazji zrobię zdjęcie ty, zarażonym, żeby upewnić się, że zwalczyłam mączniaka.

Ale co się naczekałam to moje. Wniosek - cierpliwość popłaca.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Kontakt:

Post »

A czy ktoś wie może, co stoi za takimi plamami na kwiatach?

Obrazek
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

[quote="Gayaruthiel"]A czy ktoś wie może, co stoi za takimi plamami na kwiatach?

Woda czyli opady ew zraszanie
  • Pozdrawiam Jurek
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Kontakt:

Post »

To ma sens, ostatnio bardzo duzo padalo, a kwiaty wrecz zgnily od srodka. Dzięki!
Zablokowany

Wróć do „Róże”