Zwróć uwagę z jakich państw pochodzą jabłka tej odmiany . Najlepszy smak mają jabłka ( u nas dostępne)pochodzące z Argentyny i Chile . Jabłka pochodzące z południowej części Francji i Hiszpanii także są dostępne i mają dużo gorszy smak i wygląd także . Zastanów się dla czego w tych państwach nie uprawia się odmiany Idaret. Odpowiedź jest prosta . Zbyt ciepły i łagodny klimat . Co do tego pana z poznańskiego to bardzo możliwe , Przemysł też tam skupują . Jakbyś powiedział Wrocław Legnica bardziej był bym przekonany do upraw tej odmiany . Dojrzałość zbiorczą osiągają w pierwszej i drugiej dekadzie listopada no cóż zazwyczaj już zimno trochę jest .faniczekolady pisze:@alfamixi
to samo pisali nasi rodzimi eksperci (lub ''eksperci'') o odmianie fuji i jej mutantach(np beni shogun) ,tymczasem beni shogun dojrzałość zbiorczą w grójeckim ma mniej więcej w tym samym czasie co ligol i zapewniam osiąga pełnię smaku !
Słyszałem też o sadowniku w poznańskim który z powodzeniem sprzedaje granny smith.
Sam zaczynam się poważnie rozglądać za tą odmianą , chociaz bardziej odpowiadałby mi parchoodporna wersja - baoujade.

Poczytaj tutaj http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=499