Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3
Pouder:
Karino jak tam Ci się spisuje w gruncie K-37/5.Pochwal się osiągnięciami.
Karino jak tam Ci się spisuje w gruncie K-37/5.Pochwal się osiągnięciami.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Dzięki za pamięć
,po lenistwie jako sadzonki, w gruncie bardzo ładnie ruszyły, aktualnie kwitnie pierwsze grono, może nie będą bardzo wczesne ale wyglądają
na zadowolone
,mają ok. 50 cm. pewnie to wina opóżnionego startu. Nie mam aparatu, pod koniec lipca będzie dziecko - fotograf amator to będą i zdjęcia.

na zadowolone

pozdrawiam Karina
- Faworyt
U Ciebie w gruncie podejrzewam że mogą rosnąć i wiązać lepiej.Mój jedynak w tunelu chudy i w dodatku zawiązał na trzech gronach tylko sześć owoców.
.Życzę Ci lepszych plonów niż moje.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Mam nadzieję bo to moje pupilki, jutro policzę ile kwiatów w gronie.
pozdrawiam Karina
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Pozdrawiam -Marta
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Zuziu, czy K/141 to żółta, zebra sakiewka od Moniki?
U mnie rośnie na balkonie, malutka. Posiana końcem maja. Myślę, że z 2 grona doczekam.
Wstaw później dojrzałe owoce.
Ogólnie masz wypasione krzaki z owocami
A, jeszcze K /191, czyli K37 x K36. Kwiatków i owocków u mnie zatrzęsienie, jak na samokończącym K/131 przecierowym.
Do ilu dorasta u Ciebie ten przecierowy, jeśli go sadziłaś ?
U mnie rośnie na balkonie, malutka. Posiana końcem maja. Myślę, że z 2 grona doczekam.
Wstaw później dojrzałe owoce.
Ogólnie masz wypasione krzaki z owocami

A, jeszcze K /191, czyli K37 x K36. Kwiatków i owocków u mnie zatrzęsienie, jak na samokończącym K/131 przecierowym.
Do ilu dorasta u Ciebie ten przecierowy, jeśli go sadziłaś ?
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do ilu pomidorów w gronie powinno się redukować K37 ?
Na pierwszych gronach zostawiłem po 6-8szt, a na wyższych jeszcze nie redukowałem
Czy megarona też można redukować ,tzn prześwietlać grono ?
Jedną sztukę ogłowiłem nad pierwszym gronem,a resztę prowadzę na trzy grona
Na pierwszych gronach zostawiłem po 6-8szt, a na wyższych jeszcze nie redukowałem
Czy megarona też można redukować ,tzn prześwietlać grono ?
Jedną sztukę ogłowiłem nad pierwszym gronem,a resztę prowadzę na trzy grona

No właśnie, to jest ta nasza pazerność, a później nie chcą wyżej zawiązywać lub wyrastać.
Kozula także doradzała max 5. To są wielkoowocowe.
Czy ten Megagron zawiązał Ci z wszystkich kwiatków, że chcesz redukować? Na pewno sporo będzie pustych. Nie czytałam nigdy o redukcji, każdy chce uzyskać jak największe grono, by móc się pochwalić. To są koktajlowe.
Kozula także doradzała max 5. To są wielkoowocowe.
Czy ten Megagron zawiązał Ci z wszystkich kwiatków, że chcesz redukować? Na pewno sporo będzie pustych. Nie czytałam nigdy o redukcji, każdy chce uzyskać jak największe grono, by móc się pochwalić. To są koktajlowe.
- Faworyt
K-37 rośnie u mnie na cztery max. pięć owoców na pierwszym gronie.Bo wielkość owoców tej odmiany jest porównywalna z Faworytem.Wyżej z wiązaniem było już niestety kiepsko.Z Megagronem odkąd go mam nic nie kombinuję ,rośnie na trzy grona bez żadnej redukcji.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- 200p
Na pierwszych gronach k37 miałem około 10-15 kwiatów ,zostawiłem około 6-8 owoców bo reszta leżałaby na ziemi. Owoce są już duże i obawiałem się,że jak zostawię to będą dojrzewać do mrozów.
Na ilości pomidorów mi nie zależy,chcę żeby rosły w miarę poprawnie.
Grono mega na dzień dzisiejszy ma objętość około 15 litrów,pełno kwiatów i około 20% owocu.Tak sobie pomyślałem prześwietlić ale nie wiem jak i czy to ma sens ?
Na ilości pomidorów mi nie zależy,chcę żeby rosły w miarę poprawnie.
Grono mega na dzień dzisiejszy ma objętość około 15 litrów,pełno kwiatów i około 20% owocu.Tak sobie pomyślałem prześwietlić ale nie wiem jak i czy to ma sens ?

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie jeden megagronek ma na razie pierwsze grono, ale tylko z 8 pączków. No cóż - zobaczymy.
-
- 200p
Ja wcześnie wysadziłem do gruntu bo gdzieś około 10 maja i teraz mam wysokie krzaki i grona jak jemioła 

I tak ma być, nic nie redukuj, to grono też asymiluje i żywi owocki, Megagron będzie miał tyle owoców, ile da radę wyżywić.
w ogóle odradzam redukowanie gron i obrywanie liści krzakom ( grunt), zróbcie eksperyment a przekonacie się.
Po zebraniu owoców rosnących ruszą do wzrostu siedzące, dzięki dużej ilości liści wyrosną bardzo szybko i zwielokrotnią plon. Szczególnie polecam tą metodę do uprawy 141 i prowadzenie na 2 pędy. To najplenniejsza odmiana jaką znam i bardzo smaczna we wszystkich swoich wersjach.
w ogóle odradzam redukowanie gron i obrywanie liści krzakom ( grunt), zróbcie eksperyment a przekonacie się.
Po zebraniu owoców rosnących ruszą do wzrostu siedzące, dzięki dużej ilości liści wyrosną bardzo szybko i zwielokrotnią plon. Szczególnie polecam tą metodę do uprawy 141 i prowadzenie na 2 pędy. To najplenniejsza odmiana jaką znam i bardzo smaczna we wszystkich swoich wersjach.
Oo. K 142 podłużny od Krystyny również bardzo plenny, dwa pędy, bardzo wysoki. Mój ulubiony. W smaku podobne.
Poręczniejszy do zjedzenia "na szybko.'
Poręczniejszy do zjedzenia "na szybko.'