Stewia (Stevia rebaudiana)
Re: Stewia
U mnie zawsze kwitła po wykopaniu z gruntu i przeniesieniu do domu,już w doniczce/jeśli tylko zapomniałam uszczyknąć wierzchołki.
Nawet zimą potrafiła zakwitnąć,stała w cieple i normalnie rosła,ale ja kwiaty usuwałam.Nasion nie potrzebowałam,bo z sadzonek przyjmowały się i rosły bez problemu.
Normalnie powinna zakwitnąć w gruncie koniec września,/jeśli wcześniej nie ma przymrozków/ale wcześniej ścinałam pędy na susz.
Nawet zimą potrafiła zakwitnąć,stała w cieple i normalnie rosła,ale ja kwiaty usuwałam.Nasion nie potrzebowałam,bo z sadzonek przyjmowały się i rosły bez problemu.
Normalnie powinna zakwitnąć w gruncie koniec września,/jeśli wcześniej nie ma przymrozków/ale wcześniej ścinałam pędy na susz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Russski to miał stewię
,pamiętacie?

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A w jaki sposób dodajesz ten susz do piwa? Robisz ekstrakt? Do wina też by pasowała?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
Robię ekstrakt i dosładzam przed butelkowaniem.Do wina nie próbowałem,nie było potrzeby.Robię wina mocne,które po skończonej fermentacji zawsze można dosłodzić ,bez niebezpieczeństwa wywołania fermentacji wtórnej.Myślę,że nada się do dosładzania win ziołowych.Ciekawa koncepcja
.Wytrawne wino o słodkim smaku.

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z mojej stwewi chyba nic nie będzie :/ Posadziłem ją do doniczki ale niestety jest przyklapnięta. Chyba ją przelałem, nie wiem. W każdym razie susze ziemię ile można :p
Stewia nie lubi przelania,ani zbytniego przesuszenia,ale tylko przy takim częstym stresie/z jednej skrajności w drugą/może nie przeżyć,jeśli to się zdarza sporadycznie,nie powinno jej to zaszkodzić.Po dwóch dniach wszystko powinno wrócić do normy 

A ja kupiłem w centrum ogrodniczym w Czeladzi stewie i nie jest ani trochę gorzka, może minimalnie ale minimalnie praktycznie niewyczuwalnie, gdy jadłem duży liść. Jedząc małego liścia nie ma nic goryczy. I tu zaskoczenie bo stewia miała bardzo dużo wody. Może więc gorycz pojawia się przy przesuszeniu. Polecam szukać też stewii na targowiskach, widziałem dzisiaj za 8zł, drogo ale zawsze coś.
-
Nie jest gorzka,ale w tle ma "swój"posmak,który nie wszystkim pasuje.A właściwie wszystkim nie pasuje. 

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
PamiętamkaLo pisze:Russski to miał stewię,pamiętacie?

Ale mu zazdrościłam

Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Moje nasionka stewi posiałam do doniczki na początku maja ,przykryłam leciutko ziemią ,stoją na parapecie w pokoju od południa .Widać już wszystkie 6 malutkich roślinek .Mam nadzieję ,że to stewia nie chwaściki
.To moje pierwsze podejście do uprawy stewi.

Stewia ma już ok.10 cm .Systematycznie jest przesuszona ,bo o niej zapominam
.3 zasuszyłam na śmierć 

Rzepka nie obrywasz kwiatków ze stewi? Kiedyś gdzieś w internecie wyczytałem że należy usuwać kwiatki ze stewii na najlepiej urywaćjuż je w stadium pąka. Jeśli będziemy dopuszczać do kwitnięcia ma się niby stać mniej słodka ale ile w tym prawdy nie wiem 

Pozdrawiam Janek
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Nie wiedziałam, że traci na słodyczy, nie obrywam pączków, bo chcę mieć nasiona.
Pozdrawiam

Pozdrawiam