Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Iwonko, zapraszam.
Tereniu, ale mi słodzisz :tan
Przetacznik suszę z kwiatkami, jak ma kwiatki, a jak nie ma kwiatków to zez kwiatków, całe gałązki.
Liście winogron zwijam w rurki, wsadzam do słoika i kiszę jak ogórki, tylko czosnku mało daję. Jeszcze nie próbowałam lae przymiarki robię do konserwowych liści. Też tak jak ogórki.
Z klonów bardzo się cieszę. Ładnie rosną. Czerwony był przesadzany trzy razy zanim znalazłam odpowiednie miejsce.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przed chwilą oglądałam pogodę na lipiec zapowiadają 30 st.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Danusiu bardzo Ci dziękuję ;:196 na pewno liście zakiszę bo lubię gołąbki :D
Mój przetacznik jeden przekwitł ale go zetnę i ususzę ;:138
U mnie dzisiaj leje co chwilę , z jednej strony dobrze bo podleje roślinki ale za to ślimaki wyjdą ;:223 Wczoraj ich nakarmiłam niebieskimi kuleczkami .
Niech będzie ciepło ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danusiu ja też mam kloniki czerwony malutki i z nasion mam tatarski i bardzo chciałabym, żeby wolno rosły bo na drzewa to miejsca nie mam ;:185 A przetacznik w jakim celu suszysz?
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu, ja zbierałam przetacznik na leśnej polanie bo miałam mało ale ładnie się rozrasta, swojego też ścięłam i już odbija.
Deszczu wreszcie mam pod dostatkiem, dla mnie to dobrze bo jest okazja zająć się trochę domem, tym bardziej że nie zawsze jestem w odpowiedniej kondycji do porządkowych prac.
Ślimaki i u mnie wylazły, niektóre takie dobrze wykarmione. Po sąsiedzku jest ogród nieuprawiany od kilku lat z zielskiem po pachy. Tam to jet dopiero wylęgarnia chwastów i ślimaków. Właśnie zmienił się właściciel, może trochę ogarnie ten bajzel. Z lasu ślimaki wychodzą całymi watahami, strach po chodniku iść bo można w poślizg wpaść :;230
Liści winogron jeszcze nie rwałam bo wszystko mokre. Mam nadzieję że mączniak ich nie dopadnie.
Marysiu,kloniki rosną wolno,w razie czego możesz przycinać.
Przetacznik dobry jest na ; zatrucia mikotoksynami, grzybami; uszkodzenie wątroby, stan zapalny wątroby, wirusowe zapalenie wątroby; stany skurczowe układu żółciowego, marskość i stłuszczenie wątroby (przetacznik łączyć z ostropestem, karczochem, kurkumą, choliną, inozytolem, betainą, witaminami z grupy B, z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zielem rzepiku); uszkodzenia układu nerwowego (łączyć z np. miłorzębem, widłakami, nachyłkiem, ), choroby reumatyczne (łączyć z hakoroślą, jesionem, wierzbą, gaultherią); osteoporoza (łączyć z ziołami krzemionkowymi i ranelinianem strontu, juką, hakoroślą, kozieradką, buzdygankiem, Cyanotis arachnoides), choroby alergiczne (łączyć z krwawnikiem, rokitnikiem, widłakiem, ruszczykiem). Stany zapalne spojówek i naczyniówki, zapalenie siatkówki (łączyć z ziołami bogatymi w antocyjany i flawonoidy). Stany zapalne narządów płciowych (łączyć z juką, hakoroślą, wierzbą, witanią, Sarsaparilla ? Smilax).
Dr. Różański
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu, wreszcie się trochę obrobiłam i i przybiegłam z rewizytą :wit
Kiedyś, jakie 20 lat temu piekłam chleb przez jakies dwa lata, ale chętnie wróciłabym do tej praktyki.
Dzięki za przepis.
Pięknie u Ciebie, a to zdjęcie z niebem w oczku - cudne. Pozdrawiam.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

DANUSIU i co dalej z tymi kwaszonymi liśćmi winogron, u mnie na razie czyste i duże liście - może też bym coś wykisiła.
Po raz pierwszy czytam o takim zjawisku.

pozdrawiam deszczowo, u mnie pada i podlewa
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wandziu, to czas zacząć piec od nowa. Za pochwały piękne dzięki.
Krysiu, z kiszonych liści winogron robi się gołąbki. Kiszone liście winogron można kupić w sklepach, ale są drogie. Bież się kobieto do roboty. Zrób na próbę jeden słoiczek. Potem na pewno narobisz więcej. Liście do kiszenia, przed włożeniem do słoików zwijam w rulony, nie sklejają się i łatwo je potem wyjąć ze słoika.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Po ostatnich deszczach rośliny się obudziły, rosną jak szalone, teraz czekam na słońce.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Idzie słonko Danusiu aż strach, to co pokazują na sobotę i niedzielę ;:oj , tylko ja zasmarkana nadal, wydobrzeć nie mogę :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Danusiu i moja róża drobna czerwona też zaczyna kwitnąć. Niestety nie ma jeszcze rusztowania ;:oj Deszcz robi cuda, aż miło patrzeć ;:173
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonka, bo jak byś ładnie Adasia poprosiła, wymasował by, to od razu zdrowsza byś była. :;230
Cieszę się ze będzie wreszcie ciepło, bo przez ostatnie chłody moje pomidory stały w miejscu jak zaklęte.
Marysiu, jak mała róża to jeszcze zdążysz z rusztowaniem. zobaczysz do jesieni. Moja jak wypuszcza nowy pęd to przez sezon od razu na parę metrów.
Masz rację deszcz robi cuda. Wczoraj rozmawiałam z sąsiadką że muszę przyciąć szałwię nad oczkiem, bo zaraz tafli wody nie będzie widać. Tak sobie gadałyśmy że szkoda że nie kwitnie, za to ładne liście ma, dziś rano patrzę jakieś badyle z mojej szałwii wystają, podchodzę żeby wyrwać a tu pąki kwiatów na długich nóżkach. Po 5 latach pierwszy raz kwitnie. Jak się rozwiną to pokażę.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

A ja tam bym chciała jeszcze trochę deszczu bo nie skończyłam kopania :roll:
Często u Ciebie Danusiu jestem ale nie wiem jak skomentować te wszystkie wspaniałe receptury które nam tu serwujesz.Czytam i się uczę ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewa ja deszczem nigdy nie gardzę, jestem na górce, po godzinie nie widać żeby padało. Lubię jak w nocy leje a w dzień grzeje. ;:172
Jeśli możesz się czegoś ode mnie nauczyć to jest mi bardzo miło. Ja też ciągle się uczę od innych.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Danusiu od jutra zaczynam rehabilitację, dziś mnie poinformowali o tym fakcie :evil: Koniecznie pokaż szałwię :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”