Tereniu, ja zbierałam przetacznik na leśnej polanie bo miałam mało ale ładnie się rozrasta, swojego też ścięłam i już odbija.
Deszczu wreszcie mam pod dostatkiem, dla mnie to dobrze bo jest okazja zająć się trochę domem, tym bardziej że nie zawsze jestem w odpowiedniej kondycji do porządkowych prac.
Ślimaki i u mnie wylazły, niektóre takie dobrze wykarmione. Po sąsiedzku jest ogród nieuprawiany od kilku lat z zielskiem po pachy. Tam to jet dopiero wylęgarnia chwastów i ślimaków. Właśnie zmienił się właściciel, może trochę ogarnie ten bajzel. Z lasu ślimaki wychodzą całymi watahami, strach po chodniku iść bo można w poślizg wpaść
Liści winogron jeszcze nie rwałam bo wszystko mokre. Mam nadzieję że mączniak ich nie dopadnie.
Marysiu,kloniki rosną wolno,w razie czego możesz przycinać.
Przetacznik dobry jest na ; zatrucia mikotoksynami, grzybami; uszkodzenie wątroby, stan zapalny wątroby, wirusowe zapalenie wątroby; stany skurczowe układu żółciowego, marskość i stłuszczenie wątroby (przetacznik łączyć z ostropestem, karczochem, kurkumą, choliną, inozytolem, betainą, witaminami z grupy B, z niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, zielem rzepiku); uszkodzenia układu nerwowego (łączyć z np. miłorzębem, widłakami, nachyłkiem, ), choroby reumatyczne (łączyć z hakoroślą, jesionem, wierzbą, gaultherią); osteoporoza (łączyć z ziołami krzemionkowymi i ranelinianem strontu, juką, hakoroślą, kozieradką, buzdygankiem, Cyanotis arachnoides), choroby alergiczne (łączyć z krwawnikiem, rokitnikiem, widłakiem, ruszczykiem). Stany zapalne spojówek i naczyniówki, zapalenie siatkówki (łączyć z ziołami bogatymi w antocyjany i flawonoidy). Stany zapalne narządów płciowych (łączyć z juką, hakoroślą, wierzbą, witanią, Sarsaparilla ? Smilax).
Dr. Różański