Piędzik przedzimek na hortensji

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
inquaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 cze 2015, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Piędzik przedzimek na hortensji

Post »

Witam,

Proszę o pomoc w sprawie identyfikacji i eliminacji szkodnika który wygryza moją hortensję.
Jakiś czas temu zauważyłam wygryzienia i znalazłam zielone gąsienice.. obecnie lekko podgryziony jest rododendron oraz mięta.. nie wiem jak się tego pozbyć.. zbierałam je ręcznie, opłukiwałam roślinę, obrywałam liście..

Obrazek Obrazek
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Re: Hortensja wygryzione liście

Post »

Piędzik przedzimek, a dokładnie precyzując jego żarłoczna larwa. Pozbyć się nie da, gdyż szkodnik po prostu występuje na danym obszarze. Można chemią ograniczać jego liczebność. Większość środków owadobójczych powinna być skuteczna...
inquaa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 cze 2015, o 17:42

Post »

dziękuję za odpowiedź

.. w zeszłym roku nic nie miałam co za paskudztwo..

Jestem totalnie zielona jeśli chodzi o ogrodnictwo.. co to za znaczy, że każdy środek pomoże?

2 tygodnie temu psikałam środkiem na mszyce bo również obsiadły hortensję- target owadobójczy na mszyce dwa razy już i więcej nie można w sezonie.. czy o jakiś inny środek chodziło?
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Jeżeli to preparat w aerozolu, to mam na myśli oprysk. Decis, Karate, Calypso... czy coś innego równie łatwo dostępnego. Co do oprysków to nie działają do końca świata, a gdy przestają działać to szkodniki przychodzą z sąsiednich działek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”