Echinopsis /Trichocereus
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Echinopsis
Echinopsis obrepanda v. roseo-lilacena

- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Echinopsisów nigdy za wiele.....
Niby najpospolitsze jest takie trio ale jak ktoś chce więcej to do wyboru do koloru....
Niby najpospolitsze jest takie trio ale jak ktoś chce więcej to do wyboru do koloru....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dostanę pakę z echinopsisami , będę ich kilka
A takiego Echinopsis subdenudata 'Variegata nie wiedziałam na oczy

Pozdrawiam Anna
Echinopsisy przepiękne!
kLophophora-towarzysz kłujaczka śliczniutki
A astrak, piękny jak astrak
życzę powodzenia
kLophophora-towarzysz kłujaczka śliczniutki

A astrak, piękny jak astrak

życzę powodzenia

- kocham_fizyke
- 100p
- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Witajcie
Może to nie będzie pytanie o chorego kaktusa, ale nie wiem gdzie to zamieścić.
Mam pytanie czemu echinopsis długo produkuje kwiaty? mam jednego na parapecie i wyprodukował dużą włochatą kulkę z boku, ale kwiatka nie widać. Trwa to już ponad miesiąc, kulka tylko się powiększa.
Może to nie będzie pytanie o chorego kaktusa, ale nie wiem gdzie to zamieścić.
Mam pytanie czemu echinopsis długo produkuje kwiaty? mam jednego na parapecie i wyprodukował dużą włochatą kulkę z boku, ale kwiatka nie widać. Trwa to już ponad miesiąc, kulka tylko się powiększa.
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.3
Kwiat duży to i rośnie długo. Jeśli przestanie rosnąć i odpadnie to znaczy, że roślina miała zbyt kiepskie warunki wzrostu: za mało słonka, zbyt jałowe podłoże, za mało wody, chory system korzeniowy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Podpowiedzcie mi bo mam jak co roku problem z echinopsisami :/ Jak zwykle co roku zaczynają im wyrastać pąki... dorastają do pewnej wielkości (robi się z nich jedynie kudłata kulka) i na tym koniec :/ potem za jakieś 6 miesięcy odpadają... Powiedzcie mi co mogę zrobić żeby w końcu mi zakwitły?! Na jednym kaktusie mam 2 pąki, jeden zrobił mały postęp i się w końcu chociaż trochę wydłużył ale i tak stanął w miejscu... drugi ma pączek po raz pierwszy... Oba stoją w miejscu nasłonecznionym, w zeszłym roku były przesadzane więc podłoże mają ok, podlewam je regularnie a teraz dostają dodatkowo nawóz, doniczek nikt nie rusza i ich nie przestawia więc ciągle stoją w tym samym miejscu... Ktoś mi pomoże?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Opisz jakie masz warunki uprawy bo bez tego nie ruszymy do przodu. Czegoś Twoim roślinom brakuje: albo wody, albo słonka albo substancji odżywczych w podłożu albo wszystkiego naraz.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
warunki... kaktusy stoją od rana w słońcu, ziemię mają ok - w zeszłym roku dostały nową ziemię i większe doniczki. Podlewam je kiedy ziemia przeschnie porządnie żeby cała bryła była wilgotna i tak w kółko. Od wiosny dostają nawóz. Nie zmieniam w ogóle im miejsca. Kaktusy ogólnie dobrze rosną tylko z tym kwitnieniem jest problem. Jutro zrobię zdjęcie i pokaże jak to wygląda.
Ile lat odpowiedniego traktowania (głównie zimowania i trzymania w lato na słońcu) musi upłynąć, by mój multiplex zakwitł? Czym jest to określone?
Pozdrawiam, Gosia:)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
A co to dokładnie oznacza? Ile to jest godzin? Czy to jest parapet czy szklarnia czy otwarta przestrzeń? Jakie podłoże? Jaki nawóz? Jeśli dobrze widzę na zdjęciach jest to parapet i podwójna szyba oraz podłoże do roślin doniczkowych a nie dla kaktusów. Wg mnie jest to za mało słonka i zbyt żyzne podłoże. Nie masz problemów z korzeniami? Nie zagniwają? A jaki jest odczyn podłoża? Nie alkalizuje się z powodu twardej wody?Expired pisze:warunki... kaktusy stoją od rana w słońcu
Nie jest to określone. Jak dobrze podgonić roślinkę to zakwitnie w 3-4 lata od wysiewu.Goshia pisze:Ile lat odpowiedniego traktowania (głównie zimowania i trzymania w lato na słońcu) musi upłynąć, by mój multiplex zakwitł? Czym jest to określone?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek