Osutka sosny

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
kachat
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Osutka sosny

Post »

A ja jeszcze chciałam o coś zapytać - na niektórych igłach widziałam takie jakby malutkie domki. Takie mikro, czarne, domkowe wydmuszki, maciupkie takie. Co to mogło być..? Wie ktoś? Grzyb, który pękł i rozsiał zarodniki, czy co?
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Bardzo bajkowy opis, ale może jakieś zdjęcie tych "domków"?
Życzę miłego dnia
Tomek.
kachat
200p
200p

Post »

Zdjęcia niestety niet :( Wyglądały jak domki os, tylko w miniaturce, no że takie dzbanuszki z otworkiem u góry, jakby coś pękło... Czarne. Malutkie. Lepiej opisać nie potrafię ;)
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Czy któreś "domki" z tych tutaj zamieszczonych odpowiadają Twojemu "domkowi"?
http://www.zbiory.net/search.php?id=2290&ord=0
Życzę miłego dnia
Tomek.
kachat
200p
200p

Post »

Majorek, nie-e :( Nic nawet trochę podobnego. Te moje domki, dzbanuszki, były malutkie - ok. 1mm. Całkiem czarne, dnem przyczepione do igły, a góra otwarta (jak w dzbanku). No nic, pewnie się nigdy nie dowiem, co to takiego.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Proszę się nie demobilizować, tylko dokładnie opisać warunki jakie ma roślina, gatunek na jakim objawy zostały zauważone, a już podstawą jakiejkolwiek diagnozy będzie zdjęcie.
Proszę jeszcze raz obejrzeć całą roślinę, wykonać zdjęcia objawów, opisać warunki szczegółowo.. Trudno coś diagnozować jeśli się tego nawet nie widzi.
Życzę miłego dnia
Tomek.
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42

Post »

Na osutke polecam topsin i score. W moim przypadku uratowayłam sosny po 5 opryskach.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kachat pisze:Zdjęcia niestety niet :( Wyglądały jak domki os, tylko w miniaturce, no że takie dzbanuszki z otworkiem u góry, jakby coś pękło... Czarne. Malutkie. Lepiej opisać nie potrafię ;)
Wydmuszki po jajach miodownicy sosnowej
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
wojtek i
50p
50p
Od: 26 lip 2013, o 23:54

Post »

Gosiu. Według mnie sosny są zdrowe, a te igły to proces naturalnego starzenia. Jezeli jednak obawiasz się, że to jest osutka i chcesz wykonać opryski to wstrzymaj się do przyszłego roku. O ile się nie mylę, to jej zwalczanie rozpoczynamy bowiem na przełomie czerwca i lipca.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Tak z moich obserwacji wynika, że może faktycznie nie jest to osutka :).
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
kachat
200p
200p

Post »

pogotowie ogrodnicze pisze:
kachat pisze:Zdjęcia niestety niet :( Wyglądały jak domki os, tylko w miniaturce, no że takie dzbanuszki z otworkiem u góry, jakby coś pękło... Czarne. Malutkie. Lepiej opisać nie potrafię ;)
Wydmuszki po jajach miodownicy sosnowej
Bardzo możliwe, dziękuję :) Jeszcze jak będę miała sposobność to obejrzę dokładniej igły i spróbuję zrobić zdjęcia.
ewap1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,

Bardzo proszę o diagnozę chorób (czy też szkodników), które pojawiły się na moich roślinach. Przeczytałam już różne wątki oraz widziałam zdjęcia formowaczów jednak zanim zacznę działać wolałabym zasięgnąć Waszej opinii. Pierwsze zdjęcia to moja sosna ?Oculus Draconis?. Nie jestem pewna czy jest to osutka czy też jaja miodownicy (chociaż igły już brązowieją na końcówkach a niektóre wypadają więc obawiam się że osutka). Kolejne zdjęcia to zdjęcia kosodrzewiny oraz jałowca płożącego. Na obu zaobserwowałam tak jakby poobgryzane końcówki igieł, jednak nie znalazłam żadnych szkodników, poza dwoma maleńkimi ślimakami (myślicie że to mogły być ślimaki?).

Z góry dziękuję za Wasze opinie i podpowiedzi ;-)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”