Osutka sosny
Re: Osutka sosny
A ja jeszcze chciałam o coś zapytać - na niektórych igłach widziałam takie jakby malutkie domki. Takie mikro, czarne, domkowe wydmuszki, maciupkie takie. Co to mogło być..? Wie ktoś? Grzyb, który pękł i rozsiał zarodniki, czy co?
- Majorek
- 500p
- Od: 9 lis 2009, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Bardzo bajkowy opis, ale może jakieś zdjęcie tych "domków"?
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Zdjęcia niestety niet
Wyglądały jak domki os, tylko w miniaturce, no że takie dzbanuszki z otworkiem u góry, jakby coś pękło... Czarne. Malutkie. Lepiej opisać nie potrafię ;)

- Majorek
- 500p
- Kontakt:
Czy któreś "domki" z tych tutaj zamieszczonych odpowiadają Twojemu "domkowi"?
http://www.zbiory.net/search.php?id=2290&ord=0
http://www.zbiory.net/search.php?id=2290&ord=0
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Majorek, nie-e
Nic nawet trochę podobnego. Te moje domki, dzbanuszki, były malutkie - ok. 1mm. Całkiem czarne, dnem przyczepione do igły, a góra otwarta (jak w dzbanku). No nic, pewnie się nigdy nie dowiem, co to takiego.

- Majorek
- 500p
- Kontakt:
Proszę się nie demobilizować, tylko dokładnie opisać warunki jakie ma roślina, gatunek na jakim objawy zostały zauważone, a już podstawą jakiejkolwiek diagnozy będzie zdjęcie.
Proszę jeszcze raz obejrzeć całą roślinę, wykonać zdjęcia objawów, opisać warunki szczegółowo.. Trudno coś diagnozować jeśli się tego nawet nie widzi.
Proszę jeszcze raz obejrzeć całą roślinę, wykonać zdjęcia objawów, opisać warunki szczegółowo.. Trudno coś diagnozować jeśli się tego nawet nie widzi.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Tomek.
Na osutke polecam topsin i score. W moim przypadku uratowayłam sosny po 5 opryskach.
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wydmuszki po jajach miodownicy sosnowejkachat pisze:Zdjęcia niestety nietWyglądały jak domki os, tylko w miniaturce, no że takie dzbanuszki z otworkiem u góry, jakby coś pękło... Czarne. Malutkie. Lepiej opisać nie potrafię ;)
Gosiu. Według mnie sosny są zdrowe, a te igły to proces naturalnego starzenia. Jezeli jednak obawiasz się, że to jest osutka i chcesz wykonać opryski to wstrzymaj się do przyszłego roku. O ile się nie mylę, to jej zwalczanie rozpoczynamy bowiem na przełomie czerwca i lipca.
Pozdrawiam Wojtek
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Tak z moich obserwacji wynika, że może faktycznie nie jest to osutka
.

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Bardzo możliwe, dziękujępogotowie ogrodnicze pisze:Wydmuszki po jajach miodownicy sosnowejkachat pisze:Zdjęcia niestety nietWyglądały jak domki os, tylko w miniaturce, no że takie dzbanuszki z otworkiem u góry, jakby coś pękło... Czarne. Malutkie. Lepiej opisać nie potrafię ;)

Witam,
Bardzo proszę o diagnozę chorób (czy też szkodników), które pojawiły się na moich roślinach. Przeczytałam już różne wątki oraz widziałam zdjęcia formowaczów jednak zanim zacznę działać wolałabym zasięgnąć Waszej opinii. Pierwsze zdjęcia to moja sosna ?Oculus Draconis?. Nie jestem pewna czy jest to osutka czy też jaja miodownicy (chociaż igły już brązowieją na końcówkach a niektóre wypadają więc obawiam się że osutka). Kolejne zdjęcia to zdjęcia kosodrzewiny oraz jałowca płożącego. Na obu zaobserwowałam tak jakby poobgryzane końcówki igieł, jednak nie znalazłam żadnych szkodników, poza dwoma maleńkimi ślimakami (myślicie że to mogły być ślimaki?).
Z góry dziękuję za Wasze opinie i podpowiedzi ;-)

Bardzo proszę o diagnozę chorób (czy też szkodników), które pojawiły się na moich roślinach. Przeczytałam już różne wątki oraz widziałam zdjęcia formowaczów jednak zanim zacznę działać wolałabym zasięgnąć Waszej opinii. Pierwsze zdjęcia to moja sosna ?Oculus Draconis?. Nie jestem pewna czy jest to osutka czy też jaja miodownicy (chociaż igły już brązowieją na końcówkach a niektóre wypadają więc obawiam się że osutka). Kolejne zdjęcia to zdjęcia kosodrzewiny oraz jałowca płożącego. Na obu zaobserwowałam tak jakby poobgryzane końcówki igieł, jednak nie znalazłam żadnych szkodników, poza dwoma maleńkimi ślimakami (myślicie że to mogły być ślimaki?).
Z góry dziękuję za Wasze opinie i podpowiedzi ;-)