Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

brombiel pisze:Jutro chcę to skończyć...choć znając siebie i tak będę co trochę zmieniać...
No to Ty masz całkiem odwrotnie, niż ja, bo ja jak już poustawiam, to amen w pacierzu!
Najgorzej jest, jak cos postawię 'na razie' - tak już zostaje i nawet, jak chcę 'posprzatać' i przestawię, to wraca :roll:

ale za to mogę o ćmoku iść w dowolne miejsce, gdzie mam skrzynki, doniczki, albo inspekt i wyjać na wyczucie konkretną roślinę 8-)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

izary pisze:Aga i jak się przemeblowanie udało?? Zyskałas trochę miejsca, czy tylko zmieniłas kolejność?
Więc mogę spokojnie powiedzieć że zakończyłam przemeblowanie :D ...może jeszcze jakieś małe zmiany, ale to już kosmetyka...pięć większych roślin niestety powędrowało na inne okna...pozostałe zostały, doszły wszystkie ze stojaka przed oknem + kilka małych z innych okien ;:oj
I wszystko to zmieściło się w dwa kosze ;:138

Jutro wstawię zdjęcia...dziś już nie zdążyłam cyknąć...za ciemno...ważne że właściwie jestem usatysfakcjonowana i ciekawa...co też takiego jeszcze uda mi się wymyślić :?: :;230 :;230 ;:306
onectica pisze: No to Ty masz całkiem odwrotnie, niż ja, bo ja jak już poustawiam, to amen w pacierzu!
Też tak kiedyś miałam...ale wtedy miałam ok 20 roślin dwa okna i antresole 5m długą naprzeciw okien ...rośliny stały, żyły i rosły :;230 :;230
Teraz mam 5 okien (ok 4 bo jedno dla córci i jej storczyków) i możliwość dostawiania stojaków, zawieszania zwisów itp itd...więc główkuję... ;:306
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane zdjęcia z przemeblowania...

Przed....

przed...stojak zagradzał dostęp do okna ...przesuwanie obowiązkowe...

Obrazek
Obrazek

...ani ładu ani składu...by otworzyć okno trzeba zdjąć wszystkie doniczki, każdą po kolei...

Obrazek
Obrazek

Po...

po przemeblowaniu stojak nie zagradza dostępu do okna :-)

Obrazek

... teraz wystarczy zdjąć dwa kosze z parapetu i okno można otworzyć i dostać się do kaktusów na parapecie zewnętrznym :-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

...nie tylko łatwiej dostać się do okna i je otworzyć, ale robić zdjęcia również :-)

Obrazek
Obrazek

same plusy...ciekawe kiedy ujawnią się minusy...mam nadzieję że ich nie będzie :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Ja na wewnętrznych parapetach mam tylko wielkiego Echinopsisa (ten gdyby spadł komuś na łepetynę to zabić by mógł). Bronię się przed zapełnianiem wewnętrznych parapetów, bo okna to ja mam otwarte (wszystkie) przez całe noce i niezbyt upalne dni.
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

mam nadzieje, że minusów to nie będzie ;:138
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Plusy, plusy, same plusy! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DAK pisze:Ja na wewnętrznych parapetach mam tylko wielkiego Echinopsisa (ten gdyby spadł komuś na łepetynę to zabić by mógł). Bronię się przed zapełnianiem wewnętrznych parapetów, bo okna to ja mam otwarte (wszystkie) przez całe noce i niezbyt upalne dni.
Ja się już nie bronię...a że okna mam uchylne to tym bardziej jakoś te parapety sie zapełniają ;:oj

Miejsca mi się narobiło i nawet półtora stojaka jest puste :;230 :;230 więc zapowiadane Epi może przyjeżdżać zmieszczą się wszystkie ;:333
mrooofka pisze:mam nadzieje, że minusów to nie będzie ;:138
Ja też mam nadzieję że minusów nie będzie, bo niby po co komu one ;:306
hen_s pisze:Plusy, plusy, same plusy! ;:333
Tak dokładnie same wielkie ++++ ;:215

A teraz kilka zdjęć w biegu...kosze na podłogę...skrzydła okna na boki...cyk cyk...i gotowe :-)

W taką pogodę też można się przyrumienić...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy to ośmiornica :?:
Obrazek

A to drzewo koralowe :?:
Obrazek

I cytrynka...mamillaria o cytrynowych kwiatuszkach...w tym roku pewnie ich nie będzie...
Obrazek

Ten paluszek wszędzie się wciśnie, na każde zdjęcie :;230 :;230

Okno zamykamy...kosze na parapet...i na forum...same plusy ;:215
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

Przestrzeń życiowa dla kaktusów ciągle ci się powiększa,wręcz dokonujesz cudów ;:306
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Widzę że dochodzisz do perfekcji w wykorzystaniu każdego centymetra kwadratowego na parapetach ;:215 ;:138
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gaga1960 pisze:Przestrzeń życiowa dla kaktusów ciągle ci się powiększa,wręcz dokonujesz cudów ;:306
E tam odrazu cudów...znajduje nowe możliwości :;230
tesia39 pisze:Widzę że dochodzisz do perfekcji w wykorzystaniu każdego centymetra kwadratowego na parapetach ;:215 ;:138
Tesiu wciąż się uczę w tym temacie...w pokoju te dwa parapety są już prawie puste ;:333
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Lato, nawet, jak wymaga kombinowania, to nie jest jeszcze problematyczne, gorzej, jak przychodzi zima, bo wtedy wychodzi ile się tego - zupełnie 'niewiadomokiedy' nazbierało 8-)
Co planujesz zimą? Piwnica, czy masz jakiś inny pomysł, który by można przeszczepić do siebie? ;)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Agnieszko - to tak właśnie jest i u Ciebie już całkiem na dobre się rozgościła choroba kaktusowa. To już zostanie ;:306 I bardzo dobrze. Ja widzę same plusy. Uwielbiam porządek (pomijam maniackie mycie okien, teraz i tak rzadziej niż kiedyś), u mnie musi być systematycznie, tematycznie, rozmiarowo, z dostępem i możliwością wyjęcia. I cały dzień przemeblowania, gdy dojdzie coś nowego. Póki jest to mieszkaniowa kolekcja, to OK, można sobie z doniczkami poszaleć, ale jak się dorobisz szklarni - czego życzę - to będzie dopiero zabawa ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

onectica pisze:Lato, nawet, jak wymaga kombinowania, to nie jest jeszcze problematyczne, gorzej, jak przychodzi zima, bo wtedy wychodzi ile się tego - zupełnie 'niewiadomokiedy' nazbierało 8-)
Co planujesz zimą? Piwnica, czy masz jakiś inny pomysł, który by można przeszczepić do siebie? ;)
U mnie paradoksalnie jest właśnie na odwrót, to latem większość parapetów ma o wiele mniej światła niż jesienia, zimą czy wczesną wiosną...drzewa wypuszczają liście i mam naturalne zaciemnienie :(

Zimą nie będzie problemu...bo kaktusy z zewnątrz będą nadal upakowane w kosze w których już są i tylko zabiorę je do środka i wstawię pod stojak schodkowy w mej sypialni, będą miały trochę światła i chłodniej niż na parapecie...zasną i już :;230 :;230
A Epi w miarę potrzeb może być rozstawione na wszystkich czterech oknach i trzech stojakach, szykuję jeszcze zwisy okienne piętrowe na łańcuchach gdyby zabrakło miejsca ;:333
piasek pustyni pisze:Agnieszko - to tak właśnie jest i u Ciebie już całkiem na dobre się rozgościła choroba kaktusowa. To już zostanie ;:306 I bardzo dobrze. Ja widzę same plusy. Uwielbiam porządek (pomijam maniackie mycie okien, teraz i tak rzadziej niż kiedyś), u mnie musi być systematycznie, tematycznie, rozmiarowo, z dostępem i możliwością wyjęcia. I cały dzień przemeblowania, gdy dojdzie coś nowego. Póki jest to mieszkaniowa kolekcja, to OK, można sobie z doniczkami poszaleć, ale jak się dorobisz szklarni - czego życzę - to będzie dopiero zabawa ;:306
szklarnia...ooo tak...

Tak choroba się rozwija, ale że nie jest bolesna a przynosi sporo satysfakcji to na pewno nie będę się leczyć...zaczynam też chorować w bardzo konkretnych kierunkach...kilka kaktusów już oddałam koleżance, ale inne są i będą...ogólnie nazywam je białe i kolorowe piękności...ale nie tylko te...natomiast Epi tak to jest to co ciągnie...
Zastanawiam się też nad H. multiflorą...jestem zdeklarowaną maniaczką s-f , a to przecież rakiety, małe statki bojowe ;:224
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Agnieszko- nie zastanawiaj się absolutnie. Polecam naprawdę - moim zdaniem jedna z łatwiejszych hoi w utrzymaniu, nie można jej przesuszać, a kwitnie jakby tylko do tego została stworzona, tyle że właśnie u mnie śmieci opadającymi kwiatami. Dodam, że jest jeszcze H. multiflora 'variegata' i H. javanica - ta ostatnia jest nieco...taka sama, ale inna :;230
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Ja mam problem żeby jakieś miejsce zorganizować a jeszcze się nasłucham .....
Pozdrawiam Anna
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”