Choroba kasztanowca

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
mmmmm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2015, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Choroba kasztanowca

Post »

witajcie od niedawna jestem w posiadaniu ogrodu w którym rośnie kasztanowiec różowy
Proszę o pomoc żółkną mu liście pleśń na gałęziach ogólnie drzewo źle wygląda
choroba przeszła na dziką wiśnie która rośnie obok.Jak leczyć to drzewo
mmmmm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Chirurgia drzew - PORADY

Post »

Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

Odciąć porażone konary całkowicie, rany zabezpieczyć funabenem lub nasączyć roztworem miedzianu i topsinu M, a później zaimpregnować olejem. Pień i gałęzie oczyścić z glonów delikatnie szczotką mosiężną i również zabezpieczyć, najłatwiej chyba roztworem wapna do bielenia i miedzianu (są roztwory miedzianu w butelkach 20ml - cała taka butelka na ok 0,5L wody i wapno do zagęszczenia - konsystencja powinna być mniej więcej jak farby akrylowej). Głównie chodzi o zabezpieczenia przed wnikaniem patogenów przez inne, niewidoczne uszkodzenia kory jak również rozwijania się grzybów na samej korze. Niemniej jeśli rdzeń drzewa jest porażony to żadne zabiegi raczej nie pomogą. Co najwyżej można jeszcze roztworem topsinu liście porzadnie opryskać gdyż substancja czynna wchłaniając się przez liście będzie krążyć z sokami przez pień do korzeni niszcząc co napotka na drodze.
mmmmm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję.Ogród jest piękny ale zaniedbany muszę go uzdrowić za wszelka cenę.Nigdy się nie zajmowałam ogrodnictwem wiec spore wyzwanie dla mnie.Mam jeszcze jedno pytanie na brzozie chyba to jest brzoza płacząca pojawiły sie na lisciach dziwne robaczki czy to są szkodniki? Obrazek
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

To akurat wygląda mi na poczwarkę biedronki.
https://www.google.pl/search?q=poczwark ... CAYQ_AUoAQ
mmmmm
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam to znowu ja na nowych pędach znalazłam jakby jajeczka nie mam pojęcia co to jest każdy pęd jest tym obsypany moze ktoś sie spotkał z takimi objawami
Obrazek Obrazek Obrazek

Wydzielono. Temat nie dotyczy chirurgii drzew. ERNRUD
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”