Kosiarka elektryczna

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
androx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2015, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kosiarka elektryczna

Post »

Nie mogę znaleźć pewnych szczegółów odnośnie Hecht 1638R, np typ silnika, łożyskowanie kół. Ale z tego, co jest, wygląda ona zachęcająco! W porównaiu do Jakmet 1500 ma lepszy włącznik (na całą szerokość ramy, można trzymać dowolną dłonią), ma też praktyczny uchwyt do przenoszenia. Znalazłem jednak negatywną opinię o jej wykonaniu na niemieckiej stronie.
Zastanawiam się więc, czy wrto kupić Hechta czy Jakmeta - cenowo prawie to samo.
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Dla mnie wybór oczywisty - JakMet. Bo POLSKA firma z tradycją, dostęp do części zamiennych gwarantowany, serwis też istnieje, i wspieramy naszych przedsiębiorców. A że drożej - jakość kosztuje. 5 lat gwarancji na korpus z plastiku to chyba niezły wynik, z tego co mi wiadomo, to jeśli jest mniej niż 20 śladów po kamieniach to wymieniają bez problemu.
androx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2015, o 00:13

Post »

A może zna ktoś szczegóły odnośnie silników indukcyjnych stosowanych w Jakmetach? Czy mają one uzwojenie miedziane czy aluminiowe? Kto je produkuje? Bo uzwojenie aluminiowe chyba zbyt dobrym rozwiązaniem nie jest.
mrbzyq
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 cze 2015, o 12:37

Post »

Czy ktoś z tego wątku kupił w końcu (lub już wcześniej posiadał) Kosiarkę Jakmet i może się podzielić wrażeniami ?
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Te kosiarki JakMet są na tyle dobre, że mało jest o nich wpisów. Najwięcej wątków na forach jest zwykle o sprzętach, które sprawiają kłopoty. Tymi kosiarkami ludzie pracują, i tyle, a jak juz są oceny, to zwykle bardzo dobre. Doceniana jest trwałość, gorzej z wyglądem ale kwestia gustu. Poza tym druga sprawa, to cena - za 500 zł można mieć budżetową kosiarke spalinową, więc popularność JakMeta nie jest oszałamiająca, kupują go zwykle ludzie świadomi jakości marki i rozumiejący, dlaczego tyle kosztuje. Na Twoim miejscu zadzwoniłbym po serwisach zajmujących się naprawami kosiarek - ile mają napraw JakMeta a ile innych.
ania156
200p
200p
Od: 2 kwie 2013, o 10:35

Post »

Wie ktoś jakie są koszta przezwojenia silnika kosiarki Makita 1100 W ?
Mąż Ani
Awatar użytkownika
nicol_sw
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2015, o 23:10

Post »

Ja bym brał HECHT 1638R. Ps. Wybór już dokonany ?
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Widzę lubisz ryzykować. :D Choć znam ludzi co mają totalne chinole, i nie psuje im się to, patrząc tak ogólnie na maszyny elektryczne, to HECHTA bym nie brał :)
Awatar użytkownika
nicol_sw
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2015, o 23:10

Post »

Nie Ama, nie lubię ryzykować; tak się złożyło że siostra przez długie lata używała chińskiego HECHT'a. Prawdopodobnie to jedna z tych 'lepszych' rzeczy które jej się trafiły z ChRL. Po latach wymienili kosiarkę nie dlatego, że sie zepsuła ale dlatego że sie im znudziła. HECHT poszedł pracować na działkę i zdaje sie że do dziś ją mają.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Tylko się cieszyć :) Jednak ja za dużo widziałem aby mnie ktoś na takie coś namówił :)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Ja mam prawie 10 lat Asgatec'a, nóż już drugi... a za taką cene miał byc na dwa sezony.
Dobra, liczy się też sposób używania; jak ktoś umie srubokręt trzymać, to nie martwi się, że gdzieś kółko się obluzuje. Ale dla dziewczyny musi sprzęt być top niezawodny!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Unrug
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2015, o 19:59

Jaka kosiarka elektryczna na 200 metrów ogródka?

Post »

Witam

Potrzebuję pomocy w wyborze kosiarki elektrycznej na 200 metrów kwadratowych ogródka.
Poprzednio wybierałem kosiarkę sam "okiem laika" i skończyło się moją klęską.
Kupiłem Bosch Rotak 32 i po 3 latach kosiarka poleciała do kosza.
Pomyślałem np. o poniższych kosiarkach:

- Makita ELM 3311
- Makita ELM 3711
- Stiga Collector 34 E
- Stiga Collector 40 E
- AL-KO Classic 3.85 E Silver

Poproszę o komentarz na temat powyższych kosiarek.
Podobno z powyższych kosiarek tylko AL-KO ma silnik indukcyjny, a pozostałe mają komutatorowy. Czy to prawda?
Jeśli macie inne propozycje będę wdzięczny.
Pozdrawiam
mlodzieniec
200p
200p

Re: Jaka kosiarka elektryczna na 200 metrów ogródka?

Post »

A przedłużacz rozwijałeś cały czy był częściowo zwinięty? Może to powód awarii. Tobie polecę kosiarki JakMet albo Oleo Mac K35P - ma silnik indukcyjny na miedzianym uzwojeniu.
x-W-ss
---
Od: 6 maja 2014, o 12:23

Post »

Ja mam od 2 lat Makitę 3310 i trawnik 500 metrów z palcem w zadku kosi.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Najpierw Jakmet, potem cała reszta. Niestety tak to się poukładało. Nie lubię sytuacji gdy jedna marka wyróżnia się silnie poza inne ale Jakmet zrobił naprawdę dobrą robotę. Pozostałe maszyny chodzą dobrze ale wykonanie jest różna. Silnik bezszczotkowy, mocny plastik i będziesz zadowolony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”