To tajemnica.....Stipa calamag. jest mała i Sporobolus ma inny kształt. Ta trawa wysoka cca 200cm, może coś więcej? Sztywny kształt wazy. Może jakiś rodzaj Calamagrostis, które nie rosną u nas ?
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Wyrosła u mnie na skarpie już przed zimą jakaś kępa trawy, wyglądająca ładnie. Zastanawiam się co to jest. Chciałem je wsadzić na rabatę tylko czy to nie jest żaden chwast?
Dziękuję wszystkim za pomoc w rozpoznaniu. Wygląda, że to faktycznie turzyca nibyciborowata.
Zastanawiałam się, skąd ją mam, bo rosła sobie w doniczce z jakimiś moimi niedoszłymi zasiewami. Doczytałam, że to gatunek rodzimy i pospolity, to pewnie sama się wsiała. Może na łonie natury bym jej nie dostrzegła wśród innych traw, a tak wpadła mi w oko i bardzo się podoba. Ma zapewnione miejsce w naturalistycznej części ogrodu.
Prosiłabym o identyfikację tej trawy; podejrzewamy, że może to być Carex comans Frosted Curls , ale moja ma identyczny kolor, jak kostrzewa sina, czyli niebieski, aFrostet jest bardziej szary .
dziękuję
Dziękuję za pomoc . Czy one też się tak wykładają jak turzyce?. Te moje mają długie te swoje listki; ponad 30cm, albo i lepiej.
Przy okazji chciałam podziękować za zeszłoroczne śmiałki darniowe; pięknie wyglądają w ogrodzie, jak w słońcu, tak i w cieniu. Jeden ma za sucho, bo pod świerkiem i jest dużo niższy, ale go jesienią przesadzę. Reszta (11) bomba .