Witam wszystkich serdecznie. Od niedawna jestem właścicielką działki, a tym samym początkującą w uprawianiu wszelkiej roślinności. Na wiosnę zasadziliśmy 60 krzaczków Berberys Thunberga kolor CZERWONY oraz 8 krzaczków Pęcherznicy Żółtej. Chcemy zrobić z nich ogrodzenie. W poprzedni weekend pojechaliśmy skontrolować roślinność. Na krzaczkach pojawiło się mnóstwo białych kokonów owiniętych jakby białą pajęczyną. Krzaczki są owinięte zieloną siatką ogrodniczą (aby zwierzaki ich nie podgryzały) i te kokony usadowione są pomiędzy zieloną siatką a krzaczkiem. Bardzo proszę o poradę co to może być, czy to szkodzi i jak to zwalczać. Strasznie się boję o te krzaczki, ponieważ wsadziliśmy mnóstwo pracy i w sumie pieniędzy, aby stworzyć to ogrodzenie
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj byłam na działce i zebrałam wszystkie kokony z krzaczków. Jeden Pan zasugerował, że może to być NAMIOTNIK JABŁONIOWY. Co Pan o tym myśli? Chciałabym wiedzieć który oprysk mam zastosować i czy w tym czasie mogę go zastosować?