Białe kokony na krzaczkach berberysu

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
moniaczarna88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2015, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Białe kokony na krzaczkach berberysu

Post »

Witam wszystkich serdecznie. Od niedawna jestem właścicielką działki, a tym samym początkującą w uprawianiu wszelkiej roślinności. Na wiosnę zasadziliśmy 60 krzaczków Berberys Thunberga kolor CZERWONY oraz 8 krzaczków Pęcherznicy Żółtej. Chcemy zrobić z nich ogrodzenie. W poprzedni weekend pojechaliśmy skontrolować roślinność. Na krzaczkach pojawiło się mnóstwo białych kokonów owiniętych jakby białą pajęczyną. Krzaczki są owinięte zieloną siatką ogrodniczą (aby zwierzaki ich nie podgryzały) i te kokony usadowione są pomiędzy zieloną siatką a krzaczkiem. Bardzo proszę o poradę co to może być, czy to szkodzi i jak to zwalczać. Strasznie się boję o te krzaczki, ponieważ wsadziliśmy mnóstwo pracy i w sumie pieniędzy, aby stworzyć to ogrodzenie :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Białe kokony na krzaczkach Berberys - co to jest?

Post »

Są to kokony poczwarek obnażacza kwaśnicówki. Na jednej z fotek uchwycona jest także larwa tego szkodnika.

Pozdrawiam, Francik
Francik
moniaczarna88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 cze 2015, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj byłam na działce i zebrałam wszystkie kokony z krzaczków. Jeden Pan zasugerował, że może to być NAMIOTNIK JABŁONIOWY. Co Pan o tym myśli? Chciałabym wiedzieć który oprysk mam zastosować i czy w tym czasie mogę go zastosować?
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniaczarna88

Porównaj: http://www.ior.poznan.pl/908,obnazacz-kwasnicowka.html
Jest tam również trochę do poczytania i zastosowania. Pyretroidy to substancje kontaktowe i żołądkowe /decis, karate i in./.

Pozdrawiam, Francik
Francik
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”