Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Post »

Moje wstępne wnioski z uprawy sciółkowej, bezorkowej:

Oto moje kartofle wsadzone pod ściółkę leżącą tam od jesieni zeszłego roku:
Obrazek

Jest to ta sama odmiana, wsadzona tego samego dnia, co uprawiane tradycyjnie kartofle sąsiada:
Obrazek

Wnioskuję (poprawcie mnie, jeśli się mylę), że przyczyną tego zapóźnienia jest zimna ziemia, która nie miała szansy się ogrzać pod ściółką.

Na pocieszenie mam samosadzki, czyli ziemniaki, które same urosły w tym samym miejscu, w którym rosły w zeszłym roku. Trochę mi psują szyki, ale skoro już rosły, to je zostawiłam:
Obrazek
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie zazdroszczę Wam tej gleby, moja to bajka ;:333 Za to ma inną zaletę , woda z niej odpływa błyskawicznie , dwa dni bez deszczu i już może znowu padać. Dlatego też mulczuję glebę, najlepsza kora , jak umiejętnie okryć , to wodę dobrze trzyma i nie puszcza chwastów . Nie ma mowy by zatrzymała powój czy skrzyp , ale jednoroczne skutecznie. Sianko trochę słabiej , ale też więcej wilgoci zostaje w glebie. To ma jeszcze inną zaletę. Dżdżownice wciągają trawę pod ziemię , robiąc przy tym dziurki , to napowietrza glebę i spulchnia. W malinach sypnąłem przed 2 tygodniami , tylko resztki zostały , na kompoście długo to trwa.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ullak wytłumacz jeszcze raz, proszę. Za nic nie kapuję :oops:
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale którą część tłumaczyć?
W zeszłym roku nie zaorałam/przekopałam ogródka, tylko przykryłam ściółką. W tym roku wsadziłam ziemniaki pod tę ściółkę, i (jak na razie) rosną. W innym miejscu są ziemniaki, które nie zostały zebrane w zeszłym roku (za małe albo przegapione). Przezimowały pod ściółką i też rosną (niespodziewanie dużo ich).
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16

Post »

Moje kochane! Trawnika mam coraz mniej, więc trawy jak na lekarstwo ;:219 żeby dobrze wykorzystać, nastawiłam gnojówkę, uczciwie mieszałam tak ok 7 dni a potem... :evil: smrodek był taki, że czuć było pewnie moje experymenty na końcu działek. Noc już prawie była, latałam cichaczem z tymi wiadrami po omacku, trochę jak na haju ;:219 i taka myśl mi się błąkała, że albo sama sobie te zęby powybijam, albo ktoś tu węchem dojdzie ;:14 Pokrzywka przy tym to perfumka....a może to nie powinno tak cuchnąć ? Dziś rano podlałam działkę, bo jeszcze było czuć.
Nastawiłam jeszcze ostatnią ( przed kwitnieniem ) gnojowkę z pokrzywki, ale tak myślę, może to trochę za często? Czy gnojówka z pokrzywy też zakwasza?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aiss dobrze idziesz ;:306 ;:306 ;:306
Gnojówka jedzie gnojem i to całkiem normalny zapach. Ale co tu gadać, sama , gdy leję gnojówką po działce - wybieram poranek, o którym wiem , że będzie na działkach pusto i latam z konewką w tempie expresowym :lol: A najlepiej, gdy pada deszcz - wtedy jak wariat - deszcz leje a ja ...... podlewam ;:306
Nie, gnojówka z pokrzywy nie zakwasza.
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Ja dziś podlewałam mniszkiem i pokrzywą, nieopatrznie wsadziłam rękę coby nie rozłożone szczątki wrzucić, zapaszek czułam jeszcze nie dawno... Sąsiedzi jakoś nie wyczuleni w końcu to wieś ;), ale za to muchy i ślepaki oj kłębiły się straszliwie, nawet na rozlanej kałuży.
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Gnojówka z liści pomidorów też daje kopa .Parę dni temu prześwietliłam pomidory w szklarni i wszystko co oberwałam (liście ,wilki) do kubełka i zalałam wodą.Seler pięknie rośnie na pomidorowej ,to mam sprawdzone osobiście w poprzednim roku.W piątek podlałam marchew , już dzisiaj widać ,że marchewka (natka) nabrała kolorku i krępości.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie , gdzieś czytałam, że gnojówka z pomidorowych liści i łętów jest zasobna w składniki odżywcze dla roślin ;:215
Dzięki ;:196

Myślę, że temat "odstraszacz na komary" jest jak najbardziej ogrodową sztuczką.
Do mnie taki sposób przemawia.
Poczytajcie :uszy
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zrob-to- ... ef=Default
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stosuję takie właśnie pułapki z butelki od kilku lat .Czasami się bardziej sprawdzają ,czasami mniej .Nie wiem od czego to zależy.Identyczne robię na muchy ,z tym że jako przynętę wkładam kawałeczek mięsa, ,mleko z cukrem i piwo .Na dno butelki sypię warstwę żwiru ,żeby stabilniej stały .Na komary (doraźnie )działa super zwykły octenisept w aerozolu .Wystarczy się popsikać lekko i komar nie siada .
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Melduję, że moje ziemniaki (te, które same urosły pod ściółką) ładnie kwitną, i trochę już podbieram do jedzenia. Stonki jak na razie było bardzo mało (ślimaków więcej) i nie chorują, mimo braku płodozmianu. Pielenia też niewiele. Ogólnie na plus. Obrazek
USDA
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Kontakt:

Post »

Swietne te ziemniory, zazdroszcze bardzo, moze sprobuje w przyszlym roku :)
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ullak- To te ''samosiejki'' które pozostały od zeszłego roku w ziemi ? Czyli są wcześniej od tych ,co posadziłaś wiosną pod ściółkę ? Jeżeli tak, to ciekawa jestem jak Ci rosną te drugie.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to te. Są wcześniej. Te drugie też rosną. Tak to wygląda u nich aktualnie po odsłonięciu ściółki:
Obrazek
USDA
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Trawa jako mulcz, drugi rok w tym miejscu. Na jesieni na liście przysypałam ziemie. Gleba zrobiła się cudowna, długo trzyma wilgoć, miejsce nie widoczne za bardzo dla oczu ;).

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”