Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Podlewam co 3 dni, 1 konewkę na 5 krzaków, czyli wychodzi około 2 l na roślinę. Podłoże to świeży czarnoziem głębokości około 25-30 cm i pod spodem kompost. Jak wcześniej napisałam, odczyn gleby to 5,2, więc zgodnie ze wskazówkami dołączonymi do pH-metru który zakupiłam, dla pomidorów to za kwaśno, dlatego uważałam, że trzeba tą ziemię trochę zneutralizować.
Pozdrawiam, Beata
Pozdrawiam, Beata
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to i u nas - komunikat aktywny zaraza ziemniaczana i alternarioza ziemniaka
.
Wczoraj był HT, dziś pójdzie OW.

Wczoraj był HT, dziś pójdzie OW.
Pozdrawiam -Marta
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 cze 2015, o 10:35
Mazowieckie chyba też już całe zainfekowane przez ZZ 
U mnie przedwczoraj w gruncie, kiedy nie było jeszcze w moim powiecie aktywnego komunikatu (ale był już w okolicach Warszawy), poszedł Amistar 250.
Na balkonowe też zastosować? Do tej pory tylko raz poszedł OW jakiś tydzień temu.

U mnie przedwczoraj w gruncie, kiedy nie było jeszcze w moim powiecie aktywnego komunikatu (ale był już w okolicach Warszawy), poszedł Amistar 250.
Na balkonowe też zastosować? Do tej pory tylko raz poszedł OW jakiś tydzień temu.
Jeżeli na balkonie pomidory nie są moczone przez deszcz, mgłę czy rosę nie musisz się bać ZZ.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 15 cze 2015, o 10:35
Uff to dobrze
Dzięki!
Stoją pod zadaszeniem, bezpośredni deszcz im nie grozi, ew. jak zacina to trochę oberwą. Przy ostatnich ulewach tylko papryce stojącej na skraju zadaszenia trochę się dostało, ale była tylko zroszona nie mokra. Mgły raczej u mnie nie występują ;)
Mam w razie czego w gotowości OW, HB i MW.
Obym tylko dobrze opryskała gruntowe, one i tak w tym roku są marne przez zaniedbanie spowodowane remontem i późne wysadzenie dość mizernej rozsady. Boję się, że są tak słabiutkie że chwila moment złapią ZZ
Te pod folią na szczęście są dużo silniejsze, ale to też nie jest żadna gwarancja 
Mój pierwszy post na forum i od razu odpowiedź od GURU
Moją umrzeć szczęśliwa, ale to dopiero po zbiorach, szkoda pomidorów

Stoją pod zadaszeniem, bezpośredni deszcz im nie grozi, ew. jak zacina to trochę oberwą. Przy ostatnich ulewach tylko papryce stojącej na skraju zadaszenia trochę się dostało, ale była tylko zroszona nie mokra. Mgły raczej u mnie nie występują ;)
Mam w razie czego w gotowości OW, HB i MW.
Obym tylko dobrze opryskała gruntowe, one i tak w tym roku są marne przez zaniedbanie spowodowane remontem i późne wysadzenie dość mizernej rozsady. Boję się, że są tak słabiutkie że chwila moment złapią ZZ

Mój pierwszy post na forum i od razu odpowiedź od GURU

- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy to nie za mały odstęp czasowy pomiędzy HT i OW?emilka79 pisze: Wczoraj był HT, dziś pójdzie OW.
- emilka79
- 200p
Z tego co wiem, to HT można częściej, tylko między OW i KSM musi być 7 dni przerwy.
Pozdrawiam -Marta
- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
W pomidorach w pigułce jest takie stwierdzenie:
"OW jest związkiem jonowym i musi być odstęp od innego preparatu jonowego/ nawóz dolistny/ 7 dni przed i po.
HT z nawozem dolistnym można sobie pryskać na przemian codziennie skoro ktoś ma taką potrzebę wewnętrzną."
Dotychczas wydawało mi się, że te 7 dni dotyczy OW i HT . Wygląda, że nie umiem czytać ze zrozumieniem
"OW jest związkiem jonowym i musi być odstęp od innego preparatu jonowego/ nawóz dolistny/ 7 dni przed i po.
HT z nawozem dolistnym można sobie pryskać na przemian codziennie skoro ktoś ma taką potrzebę wewnętrzną."
Dotychczas wydawało mi się, że te 7 dni dotyczy OW i HT . Wygląda, że nie umiem czytać ze zrozumieniem

- emilka79
- 200p
Ja pryskam tylko HT- bez nawozu dolistnego, jeśli z nawozem, to odstęp jak wyżej.
Pozdrawiam -Marta
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
Podmidory dostały miedzian + odżywkę. Zobaczymy co z tego będzie.
Dziękuje za pomoc!
Dziękuje za pomoc!
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Czy to już zaraza?
Objawy na 1 z 45 pomidorów. 2 najniższe liście wyglądają w ten sposób. Od spodu liści plamy lekko widoczne. W poniedziałek opryskane HT (dopiero niedawno o tych preparatach przeczytałam), a kilka tygodni temu miedzianem. Na weekend szykuję OW. Komunikat ZZ aktywny u mnie od 10 czerwca. Kilka dni temu przeszła kilkugodzinna ulewa:/ Pomidor drobnoowocowy Idyll.

Edit:
Deerf - nie mogę Ci odpisać na PW - dzięki za info, już się dokształcam.

Edit:
Deerf - nie mogę Ci odpisać na PW - dzięki za info, już się dokształcam.
Bez paniki. To nie jest ZZ.
Jeśli zaatakuje pomidory jakaś choroba grzybowa to zmiany będą rozproszone na wszystkich roślinach i będą się powiększać, te na zdjęciach to jakieś niegroźne zmiany. A złe wiadomości są takie, że skoro masz uprawę w gruncie to zarazę będziesz mieć na sto procent, prędzej czy później
dontcallmebaby
Najlepiej oberwij i obserwuj.
PS O! to się nazywa zdjęcie:)
Najlepiej oberwij i obserwuj.
PS O! to się nazywa zdjęcie:)
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Kontakt:
Problem baranich rogów chyba powraca, a wyglądało, że nowe przyrosty są już ładne, jednak znowu zaczęło się coś dziać. Może oprysk 0,5% saletrą amonową 11 czerwca był niewystarczający. 12 czerwca były też podlane saletrą amonową 35g/10l. Temperatura od tamtego momentu na zewnątrz jest dużo niższa, już nie grzeje słońce. Może za duże odstępy w podlewaniu i dlatego później po podlaniu mają słabe możliwości w pobieraniu azotu?
Wtedy wierzchołki nie były tak przejaśnione jak teraz, jednak teraz jest częściej pochmurno i nie tak gorąco jak wtedy, temperatura w dzień w granicach 18%. To może też ma wpływ na te przejaśnienia, a nie braki w azocie? Na spodniej stronie tych młodych liści pojawiają się w niektórych miejscach takie fioletowe przebarwienia żyłek. Z tego co wyszutuje to jakby znowu był niedobór azotu, tylko czy na pewno?

Wtedy wierzchołki nie były tak przejaśnione jak teraz, jednak teraz jest częściej pochmurno i nie tak gorąco jak wtedy, temperatura w dzień w granicach 18%. To może też ma wpływ na te przejaśnienia, a nie braki w azocie? Na spodniej stronie tych młodych liści pojawiają się w niektórych miejscach takie fioletowe przebarwienia żyłek. Z tego co wyszutuje to jakby znowu był niedobór azotu, tylko czy na pewno?