Czy przebarwienie liści czereśni na czerwono zaraz po otworzeniu pąków to normalne czy coś jej dolega? (odmiana Burlat)
Poniżej zdjęcia:

W tym roku nareszcie mam spokój ze szpakami i drozdami i wiem jak smakują dojrzałe czereśnie rwane prosto z drzewa. Powierzchnia zabezpieczona siatką tkaną o oczkach 25/25 mm, nałożona na konstrukcję ze spawanych starych rur stalowych to około 200 m kwadratowych, na której mam 11 drzewek czereśni i 11 drzewek wiśni. Koszt wszystkich materiałów, łącznie z siatką nie przekroczył 1000 zł. Niby dużo, ale konstrukcja niezniszczalna, a siatka przy umiejętnym posługiwaniu się nią z pięć sezonów wytrzyma, albo i więcej. U sąsiada kilka hektarów borówki jest przykrywane tą siatką już trzeci sezon i nie widać uszkodzeń spowodowanych wpływem warunków atmosferycznych, mechaniczne uszkodzenia się zdarzają. A ja rur średnicy od 50 do 32 mm wykonałem tylko słupy podpierające drut stalowy ocynkowany, który stanowi główną konstrukcje nośną dla siatki. Jeżeli moderator to przepuści to siatka na ptaki jest firmy "symar". Pozdrawiam.slodkawanilia85 pisze:Potrzebuje zabezpieczyć 12 dorosłych drzew czereśni przed atakiem szpaków