Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Ginka pisze:...Chciałam się też dopytać jak prowadzicie swoje maskotki i betaluxy? Strasznie mi się maskotka rozgałęziła (mają nawet po 6 pędów) i betaluxy puszczają nowe pędy od dołu, na ile je prowadzić?
może tak?

http://przyjacielcollie.blogspot.com/20 ... idora.html
Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to moja maskotka- idzie na żywioł :tan , na razie tylko dolne liście trochę przerzedziłam.
Obrazek
Pozdrawiam -Marta
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Nie no co do przywiązywania, to wolę tradycyjny patyk (gdzie ja do takiej klatki ręce wepchnę aby szukać owocu, no i w ogrodowym gąszczu to by chaotycznie wyglądało a próbuję mieć ład i porządek, w doniczce to co innego), głównie chodziło mi o ewentualne pilnowanie i usuwanie nadprogramowych pędów i wilków, nie wiem na ile krzaczki pilnować aby owoce nie zmalały do wielkości paznokcia.

emilka79 to jest jeden krzaczek :shock: ? jak wysoki jest? (moje to prawdziwe maluszki takie jak kiedyś miałam, mają ok 30cm i zawiązują pierwsze owoce).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
emilka79
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:26

Post »

Tak, to jeden krzaczek. Wysoki-około metra- nie mierzyłam :D , ale w tym roku ślicznie rośnie. Może dlatego, że w donicy?
W ubiegłym roku miałam maskotkę (te same nasiona) w gruncie, ale kompletnie nie wiedziałam jak się z karłowymi postępuje i poobrywałam mu wszystkie pędy i wilki- wyglądał mizernie- kilka owoców, na lichym krzaczku.
Pozdrawiam -Marta
grzewo1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2015, o 00:38

Post »

Czy mógłby ktoś zdiagnozować mojego koktajlowca. Liście są bardzo drobne i mocno poskręcane. Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po otoczeniu można wywnioskować, brak jedzenia.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Podpowiedzcie mi, czy HT której trochę zostało mi z poprzedniego sezonu,ma jeszcze moc czy wylać?
grzewo1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ekopom pisze:Po otoczeniu można wywnioskować, brak jedzenia.
Jedzenia chyba mu nie brakuje. W tym miejscu dałem dość dużo granulatu z kurzeńca i jeszcze gnojówką podlewam. Później wrzucę akt. zdjęcie, bo to troszkę mylące jest. Dwa metry dalej przy identycznym nawożeniu tylko już pod folią pomidory wyglądają tak: Obrazek Obrazek
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Czy ktoś uprawiał pomidora ACE 55 VF? Pytam bo mi bardzo słabo rośnie, liście jasno zielone, stożek wzrostu bardzo cienki (jeden nawet mi zakończył na 3 gronie i ma tylko 1 owoc), bardzo słabe wiązanie pomimo oprysków borasolem. Obok rośnie VP1, tamaris i adonis i na nich nie ma tego problemu jedynie adonis średnio wiąże. Nawożenie na 5 m2 ok. 3 wiader obornika od przepiórek i 200 g siarczanu potasu
grzewo1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ekopom pisze:Po otoczeniu można wywnioskować, brak jedzenia.
To jest aktualne zdjęcie tylko słonce jakoś nienaturalnie go oświetliło. W rzeczywistości jest bardziej fioletowy niż żółty.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

grzewo1, właśnie z braku dodatkowych informacji, diagnoza może być mylna. Można teraz domniemywać, jakby były poparzone, może oprysk w słońcu lub za duże stężenie, ale to Ty więcej o tym wiesz. Krzaki pomidorów w takim stanie, to już raczej na straty.
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21

Post »

Ja musiałam podwiązywać, bo łamały się grona.
Zdjęcie z końca lipca ubiegłego rokzepkau. :)
Rzepka , co to za pomidor ? Po prostu piekny.
Pozdrawiam Rafal
be_ta
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 gru 2013, o 21:44

Post »

Witam,
Skoro to jest wątek Wszystko o pomidorach, to chciałabym zadać pytanie - jeżeli pomidor posadzony w szklarni 1.05. zawiązał owoc na początku czerwca - dokładnie nie wiem kiedy, zobaczyłam go 6.06 - to moje pytanie brzmi: kiedy będę go mogła zjeść? Jest to pomidor Arbuznyj, dzisiaj jest już większy od piłeczki pingpongowej. Zdaję sobie sprawę, ze jest to może dziecinne pytanie, ale odkąd mam działkę (7 lat) miałam pomidory w gruncie, raz z lepszym skutkiem raz z gorszym, ale owoce jedliśmy dopiero pod koniec sierpnia.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Rafał, to jest pomidor koktailowy Maskotka :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Pierwszy raz zdarzyło się, że mam silnie poskręcane liście w kilku pomidorach. Jeden rośnie w donicy, reszta w szklarni.
Dzisiaj się im przyjrzałam i zauważyłam, że kilka pomidorów ma skręcone liście, które dosłownie owijają się wokół łodygi. Reszta rośnie normalnie. Nie udało mi się zrobić zdjęć, bo cały dzień pada, ale przypomina to ostatnie zdjęcie z kozulowego postu na tej stronie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=364 Opis dotyczy wzrostu wegetatywnego. Wygląda na to, że to efekt nadmiaru azotu i być może chłodnych nocy jak podpowiada google.
Czyżby pomidory dobrały się korzeniami do gnojówki z pokrzyw wlewanej do każdego dołka przed posadzeniem? Hmmm.... Kozula radzi w poście, by zwiększyć odstępy między podlewaniami i nawozić pomidory nawozem pełnoskładnikowym. W tej sytuacji chyba jednak takim głównie z potasem i fosforem, ale bez lub z małą dawką azotu? Rozsypanie wokół każdego krzaczka garstki mączki bazaltowej uzupełni docelowo składniki mineralne? Mam na stanie astvit. Może zasilić dolistnie poskręcane pomidory?
Po wysadzeniu pomidory były pryskane miedzianem, a parę dni temu ridomilem - mam nadzieję, że był to pierwszy i jedyny oprysk zapobiegawczy. Gdyby pomidory zareagowały na oprysk, to moim zdaniem wszystkie pozwijałyby się w ten sam sposób,a tymczasem większość z nich wygląda normalnie.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”