Mam 3 różowe zagadki ogrodowe. Dwie z nich były kupione jako NN, trzecia miała być Bonicą, ale chyba nią nie jest.
Pierwsza róża na pniu:
NN rabatowa
i "pseudobonica"
Alicjo...tak...to na pewno Mme Isaac Pereire.Porównałam jej zdjęcia w różnych miejscach....,no i ten charakterystyczny środek kwiatu.Bardzo ci dziękuję za pomoc.
Zagadka na dziś, kupiona wiosną w ogrodniczym u Ka... w Kobyłce, była w woreczku, wielkokwiatowa bez nazwy, na zdjęciu była róża w kolorze podobnym do Mainzer Fastnacht, ale jak widać kolor zupełnie inny. Liście duże, matowe.
Jakieś skojarzenia?
klarg, ta pierwsza róża wygląda tak samo jak moja podkładka, która została po zmarzniętej róży szczepionej na pniu. Ma zapach starych róż. Niestety nie została ustalona jej nazwa.
Witam, ostatnio natrafiłem na filmik w którym pokazane były naprawdę piękne róże, lecz nigdzie nie mogę ich znaleźć. Może ktoś z was je posiada bądź wie gdzie można takie dostać?
To ja mam kolejne, ciągle szukam w necie podobnych zdjęć
Pierwsza jest w kolorze lila, kupiłam ją w Auchanie w 2013 na wiosnę - była w kartoniku, opisana jako róża angielska ( niestety wyrzuciłam kartonik ) To mocny krzew, pomimo silnego cięcia ma mocny przyrost. Pędy sztywne.
Ta kupiona jako róża wielokwiatowa w szkółce - kolor herbaciany
Biała z kartonika ( market) Silnie rośnie, pędy sztywne
Różowa z kartonika (słaby przyrost)
I ta dla upewnienia - czy to Othello ? (kupiona u Bogdana - all jako róza jak kwiat piwonii )