Zaniedbany staw
Re: Zaniedbany staw, czy nowe oczko wodne
Tak idą prace, doradźcie proszę jak zrobić teraz dobrze półki...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli możesz to powiększ to x2 bo jak posadzisz odpowiednią ilość roślin to dla ryb nie będzie już miesca. Nie wspominając o utrzymaniu czystej wody.
Może na zdjęciu wydaje się małe, ale nie jest 
Co mam powiększyć oczko czy ten dół?
Nie ma miejsca na większe bo dalej idzie kolejne drzewo, a z drugiej strony nie widoczne na zdjęciu żywopłot i ogrodzenie
Dlaczego ma nie być miejsca? Ludzie mają dużo mniejsze i mają roślinki i ryby

Co mam powiększyć oczko czy ten dół?
Nie ma miejsca na większe bo dalej idzie kolejne drzewo, a z drugiej strony nie widoczne na zdjęciu żywopłot i ogrodzenie

Dlaczego ma nie być miejsca? Ludzie mają dużo mniejsze i mają roślinki i ryby

-
- 50p
- Od: 1 sie 2014, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zrobiłem dwa lata temu oczko 7x10 m,o pojemności ok. 70 m3. Mam problemy z utrzymaniem w miarę czystej wody. Pływa ok15 małych ryb,kilka tołpyg aby filtrowały wodę,kilka czerwonych karasi,trzy jesiotry itd. W planie mam zrobienie strumienia czyszczącego tak z 8 m bieżących z nasadzeniami,tyle że nie wiem jak się za to zabrać. Prosiłbym o kilka rad!!! Chcę zacząć od zakupu pompy,takiej którą mógłbym wykorzystać do zasilania strumienia,fontanny,no i podlewania działki nadmiarem. Wody spadowe z dachu mam odprowadzone do oczka.Może zbyt dużo pytań. ale zacznijmy od pompy
- PiotrekP
RobertR pisze: Co mam powiększyć oczko czy ten dół?
Oczko całe powiększ i oczywiście idź w głębokość. Pamiętaj o miejscach dla roślin.
W więzieniu też mają dużo mniej przestrzeni i żyją....RobertR pisze: Ludzie mają dużo mniejsze i mają roślinki i ryby

czeczen1963 pisze:Zrobiłem dwa lata temu oczko 7x10 m,o pojemności ok. 70 m3. Mam problemy z utrzymaniem w miarę czystej wody. Pływa ok15 małych ryb,kilka tołpyg aby filtrowały wodę,kilka czerwonych karasi,trzy jesiotry itd. W planie mam zrobienie strumienia czyszczącego tak z 8 m bieżących z nasadzeniami,tyle że nie wiem jak się za to zabrać. Prosiłbym o kilka rad!!! Chcę zacząć od zakupu pompy,takiej którą mógłbym wykorzystać do zasilania strumienia,fontanny,no i podlewania działki nadmiarem. Wody spadowe z dachu mam odprowadzone do oczka.Może zbyt dużo pytań. ale zacznijmy od pompy
Wszystko jest na forum.
A co ze stawem? Super klimatycznie wyglądał. Zasypiesz go?RobertR pisze:Postanowiłem jednak zrobić nowe oczko na podwórku które będzie lepiej cieszyć oko ;)
Prace już nastąpiły, wieczorem wrzucę parę fotek to doradzicie
...

Może i super, ale jak pisałem w suche lato, woda opada. W dodatku obok mieszkają ludzie 2 m od niego (zabudowa szeregowa) i to już nie jest co kiedyś.
Staw będzie dalej sobie żył swoim życiem.
Co do oczka, bardzo dużo czytałem, idę w głębokość i wiem o pozostawieniu półek na roślinki
Jutro dalsza część prac bo miałem wyjazd, ale prawie wykopane
Staw będzie dalej sobie żył swoim życiem.
Co do oczka, bardzo dużo czytałem, idę w głębokość i wiem o pozostawieniu półek na roślinki

Jutro dalsza część prac bo miałem wyjazd, ale prawie wykopane

- PiotrekP
Wstaw zdjęcie wykopu zanim dasz na dno folię.
Jasne, poproszę o ocenę. Póki co leje deszcz więc kolejny dzień stracony... 

E.. tam stracony .... zbieraj wodę do beczek ... będziesz miał jak znalazł na zalanie oczka ...

Re: staw na wodzie gruntowej
Proponuję kamyczki albo nawet kamienie, folię do stawów i może jakieś rośliny, które lubią wilgoć by wysysały trochę tam wody z ziemi.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Re: staw na wodzie gruntowej
To co kombinujesz to noszenie drzewa do lasu.
Weź koparkę, niech wywali dół 180 m2 na metr czy półtora, i masz staw! Po licho betony, folie, itp jeśli masz naturalną wodę gruntową ? Masz za dużo pieniędzy i nie wiesz co z nimi zrobić? Obsadź solidnie zielskiem wodnym i bagiennym, dołóż trochę faszyny i kamienia, i za 2,3 lata masz wodę jak kryształ, i staw jak marzenie. Pamiętaj tylko, że taki obiekt wymaga pozwolenia na budowę.