Ogród w cieniu dębów
- sweetdaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w cieniu dębów
Całkiem spora i piękna ta Twoja kolekcja host. U mnie ich mało, bo zbyt dużo słońca mam. Do tego jedna wybarwiła mi się z biało-zielonej na zieloną. Ewa-mewa radziła, aby wykopać i oddzielić tę wybarwioną część bo cała się zrobi zielona. Tyle, że jak pomyślę tego giganta z ziemi wykopywać to aż ciarki mnie przechodzą. Będę musiała przemyśleć sprawę.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie hosty nigdy nie będą takie wielkie ,bo ślimaki im na to nie pozwolą
Lubię takie leśne zakątki

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Beatko,ja też tak mam posadzone ,żeby cały czas coś kwitło,bo tak kochamy kwiatuszki,nie wyobrażam sobie ogrodu bez kwiatów,a takie tez są,są oczywiście wygodniejsze w obsłudze,ale dla mnie smutne,więc wolę się urobić i mieć kolorowo i pachnąco,,u Ciebie też tak kolorowo i pachnąco 

- tesia39
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
dawno mnie tu nie było, ale powoli nadrobiłam zaległości, pospacerowałam po Twoim ogrodzie, pooglądałam kwiaty na rabatach, pięknie masz 

- anastazja B
- 1000p
- Od: 3 mar 2013, o 09:44
karolacha nie wiem dlaczego ale w tym roku orliki kwitną mi w okrojonym składzie i ilości
amalia bardzo lubię hosty i one moją działkę też, maja tu dobre warunki. Pięknie ozdabiaja i rozświetlają cieniste zakątki
Krychna ja też bardzo kocham azalie , tylko szkoda ,że juz poprzekwitały
Kasiula17 moja mama zawsze mówiła na nie margerytki i tak zostało
avalonne host mam jeszcze więcej , u mnie maja dobre warunki - dużo cienia i wilgoci.
sweetdaisy Ewa dobrze Ci radziła , musisz je rozsadzić. Im aż tak bardzo nie szkodzi przesadzanie , nawet w lecie , tylko trzeba dobrze je podlać.
Hosty - giganty? Ja przesadzałam tej wiosny dwa 2- metrowe cisy i się udało!
JAKUCH u mnie na szczęście ślimaków nie ma a hosty rosną piękne do jesieni . 3 lata temu zniszczył im liście czerwcowy grad i wtedy wyglądały w lato koszmarnie. Poza tym czują się u mnie bardzo dobrze
koziorozec kiedyś na mojej działce były głównie rośliny uprawne, później , szczególnie w miejscach cienistych tworzyłam rabaty z iglakami i cieniolubnymi. Było ładnie ale brakowało kolorów. Teraz mam bardzo dużo kwiatów, które kwitną aż do jesieni.Cały czas podziwiam pięknie kwitnące rośliny, w końcu po to jest ogród aby odpocząć w nim w cudnym otoczeniu
tesia39 zapraszam częściej!
Po azaliach japońskich nie ma już śladu. Dopóki było chłodniej trzymały się długo, ostatni gorący tydzień sprawił, że migiem przekwitły.Ostatnia azalia kwitła tylko ok. 10 dni
Na pocieszenie zakwitła czerwcowa azalia wielkokwiatowa Toco

kwitną iryski syberyjskie

irys

zaczynają swój popis naparstnice

zaraz będzie kwitła krzewuszka Bristol Ruby

a to pierwszy w tym roku różany kwiat - pierwsza na podium Louise Odier

kolejna Roter Korsar

Trzecia Westerland, choć jeszcze nie całkiem rozwinięty kwiat

róże maja w tym roku mnóstwo pąków, muszę poczekać jeszcze przynajmniej tydzień aż reszta zakwitnie

i takie różne

amalia bardzo lubię hosty i one moją działkę też, maja tu dobre warunki. Pięknie ozdabiaja i rozświetlają cieniste zakątki

Krychna ja też bardzo kocham azalie , tylko szkoda ,że juz poprzekwitały

Kasiula17 moja mama zawsze mówiła na nie margerytki i tak zostało

avalonne host mam jeszcze więcej , u mnie maja dobre warunki - dużo cienia i wilgoci.
sweetdaisy Ewa dobrze Ci radziła , musisz je rozsadzić. Im aż tak bardzo nie szkodzi przesadzanie , nawet w lecie , tylko trzeba dobrze je podlać.
Hosty - giganty? Ja przesadzałam tej wiosny dwa 2- metrowe cisy i się udało!

JAKUCH u mnie na szczęście ślimaków nie ma a hosty rosną piękne do jesieni . 3 lata temu zniszczył im liście czerwcowy grad i wtedy wyglądały w lato koszmarnie. Poza tym czują się u mnie bardzo dobrze

koziorozec kiedyś na mojej działce były głównie rośliny uprawne, później , szczególnie w miejscach cienistych tworzyłam rabaty z iglakami i cieniolubnymi. Było ładnie ale brakowało kolorów. Teraz mam bardzo dużo kwiatów, które kwitną aż do jesieni.Cały czas podziwiam pięknie kwitnące rośliny, w końcu po to jest ogród aby odpocząć w nim w cudnym otoczeniu

tesia39 zapraszam częściej!
Po azaliach japońskich nie ma już śladu. Dopóki było chłodniej trzymały się długo, ostatni gorący tydzień sprawił, że migiem przekwitły.Ostatnia azalia kwitła tylko ok. 10 dni

Na pocieszenie zakwitła czerwcowa azalia wielkokwiatowa Toco

kwitną iryski syberyjskie

irys

zaczynają swój popis naparstnice

zaraz będzie kwitła krzewuszka Bristol Ruby

a to pierwszy w tym roku różany kwiat - pierwsza na podium Louise Odier

kolejna Roter Korsar

Trzecia Westerland, choć jeszcze nie całkiem rozwinięty kwiat

róże maja w tym roku mnóstwo pąków, muszę poczekać jeszcze przynajmniej tydzień aż reszta zakwitnie

i takie różne

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Jeszcze masz orliki
Louise Odier prześliczna, fajny kolorek 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Beatko,jak ja też lubię jak ogród kwitnie cały rok ,i takie też mam posadzone roślinki,to wtedy się dopiero odpoczywa spacerując lub leżąc w ogrodzie,Twoje kwiatuszki pięknie rozkwitają ,pozdrawiam 

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Witam cieplutko, wpadłam zaległości nadrobić,czasu jakoś nie mam ale czemu?
Piękne masz widoczki
róze jak na królowe muszą być piękne nie ma co
a reszta to już każdy wie że cudo w ogrodzie musi być.
i takie właśnie ci kwitną.

Piękne masz widoczki

- anastazja B
- 1000p
Witam wszystkich odwiedzających
. Czasu na forum rzeczywiście jakoś mało, ale nic dziwnego skoro zrobiło się tak pięknie. Jak ja bym chciała ,żeby ten czas się teraz zatrzymał zamiast tak pędzić. Dopiero był początek maja a dziś już 15 czerwiec. Dla mnie mogłyby istnieć tylko 3 miesiące :maj, czerwiec,lipiec
Różyczki zaczynają kwitnąć , choć większość jest jeszcze w pąkach
Rose de Resht

Angela cała w pąkach

Rosarium Uetersen

Amadeus

Westerland

Roter Korsar

Aloha -pierwszy pąk

Louise Odier

Lions Rose

Naparstnice

Krzewuszka Bristol Ruby

Jeszcze kwitną iryski

gożdziki

trzykrotka

ostatnia azalia dzielnie się trzyma

Jak zakwitną wszystkie róże i lilie zrobi się cudownie...

Różyczki zaczynają kwitnąć , choć większość jest jeszcze w pąkach
Rose de Resht

Angela cała w pąkach

Rosarium Uetersen

Amadeus

Westerland

Roter Korsar

Aloha -pierwszy pąk

Louise Odier

Lions Rose

Naparstnice

Krzewuszka Bristol Ruby

Jeszcze kwitną iryski

gożdziki

trzykrotka

ostatnia azalia dzielnie się trzyma

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
O tak
patrzę na to może pączków i pączusi i próbuję to sobie wyobrazić
Też chciałabym zatrzymać ten czas
O tak

Też chciałabym zatrzymać ten czas

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Widzę u Ciebie Rosarium Uetersen. Na jesieni również ją posadziłam. Czy ona szybko pnie się w górę? Bo chciałabym puścić ją na siatce. U mnie mała sadzoneczka a pąków ma mnóstwo.
- anastazja B
- 1000p
bejka1970 pąków na różach jest naprawdę bardzo dużo, na zdjęciach pokazałam tylko małą część. Czerwcowe kwitnienie jest u róż zawsze najbardziej obfite. Do tego za ok.2 tygodnie zaczną kwitnąć lilie. Naprawdę chciałabym zatrzymać ten czas ,jest wtedy tak uroczo i beztrosko , można się rozpłynąć w tym kwiatowym królestwie
MoniaK Rosarium Uetersen mam 2 krzaczki od 3 lat. U mnie od 2 roku po posadzeniu pędy dorastają do ok.150-170 cm. Rosną przy podporach bo inaczej pokładają się pod ciężarem kwiatów, których potrafią mieć naprawdę bardzo dużo. Można ją oprzeć na ogrodzeniu , a przy okazji podwiązać pędy aby nie uciekały na boki. Pędy ma bardzo masywne i kolczaste więc dobrze to zrobić w miarę wcześnie. Jej kwiaty zebrane w pąki są urocze.

MoniaK Rosarium Uetersen mam 2 krzaczki od 3 lat. U mnie od 2 roku po posadzeniu pędy dorastają do ok.150-170 cm. Rosną przy podporach bo inaczej pokładają się pod ciężarem kwiatów, których potrafią mieć naprawdę bardzo dużo. Można ją oprzeć na ogrodzeniu , a przy okazji podwiązać pędy aby nie uciekały na boki. Pędy ma bardzo masywne i kolczaste więc dobrze to zrobić w miarę wcześnie. Jej kwiaty zebrane w pąki są urocze.
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Naparstnice pokochałam i sprawiłam sobie bylinowe.
Piękne masz odmiany róż, moje młode bo kolekcje trzeba było powiększyć.

Piękne masz odmiany róż, moje młode bo kolekcje trzeba było powiększyć.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkie kwiaty są piękne, ale mimo wszystko róże wprowadzają do ogrodu najwięcej romantyzmu. Każda z nich mimowolnie przyciąga wzrok i zmusza do podziwiania jej dostojnej, niepowtarzalnej urody.
Posiadasz ładną kolekcję tych fantastycznych kwiatów.

Posiadasz ładną kolekcję tych fantastycznych kwiatów.

- MariaWy
- 1000p
- Od: 3 lip 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne róże ,
ale naparstnice też mają swoje pięć minut , bardzo je lubię i u mnie nie może ich nie być .
Pozdrawiam

Pozdrawiam