Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Dorotko, jakie marne złocienie, ślicznie i obficie kwitną, zwiędnięte tez nie są, więc dają sobie radę :wink:
Bodziszki ładnie kwitną, uwielbiam te byliny, chociaż mam tylko dwie odmiany, ale ogólnie do innych roślin wczesnoletnich i róż pasują idealnie.
Ville de Lyon ma cudny kwiat ;:215 Chyba tez kupiłam tą odmianę, już nie pamiętam.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Dorotko, naprawdę piękne te mgielne zdjęcia, szczególnie te, gdzie wielkie czosnkowe kule są na pierwszym planie napatrzeć się na nie mogłam, ale i te z kępami irysowymi też cudne, powojniki, orliki, bodziszki jak to wszystko pięknie Ci kwitnie, a i jeżyk też fajniutki, ja kupiłam ostatnio sztucznego ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko na poprzedniej stronie ciekawy bodziszek (na 1 zdj). Poczytałam co piszesz o brzozach ;:333 Kocimiętka to cudna roślina jak niektórzy mówią polska lawenda. Teraz jedna z nich ma długie sztywne pędy kwiatowe, które nadają się nawet do flakonu ;:215 Powojniki odwdzięczają się urodą, moje jeszcze nie wystartowały...no oprócz pierwszego ale liczę na nie. Przez lata nie chciały jakoś u mnie róść i teraz albo jakieś lepsze odmiany są albo stwierdziły że ze mną nie ma żartów i przede wszystkim nie giną :uszy Nawet takie trzy co to rok temu ich nie było wylazły ;:oj Deszczu życzę ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Powojnik przy brzozie wygląda fajnie i malowniczo. A będzie miał się po czym piąć wyżej? :wink:
Orliki masz w fajnych kolorach! ;:333
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alicjo, mogłyby wyglądać lepiej, widać że miały chwilowy brak wody :wink: . Na tego powojnika czekałam dłuuuuuugo.Bodziszki też mi się podobają i kiedyś nazbieram różne odmiany i kolory.

Ilonko dziękuję, aż poczerwieniałam ;:196 . Jeżyk sztuczny też fajny, ja mam żabę Monikę ;:306 .

Marysiu to jest bodziszek popielaty 'Ballerina'mówisz i masz. Kocimiętkę też mam inna, wcześniejszą, ale strasznie się pokłada i bardziej zgaszony kolor ma , taki niebiesko- szary. ;:219 . Powojniki te w zeszłym roku wszystkie padły, więc tym bardziej na nie chucham i dmucham i więcej wody dostają :;230 , już może nie zniką.

Miłkia ;:14 nie pomyślałam co dalej :;230 , zobaczymy może będą się zwieszać???. Nawet nie wiem skąd się tam wzięły te orliki ale fajne są, one się same rozsiewają?.

ostanie zdjęcia ;:306
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dziś na działkię, ciekawa jestem czy jakaś różyca rozkwitła :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,masz tak urokliwe miejsce na ziemi ,że trudno oderwać oczy od całości i poszczególnych fragmentów,taka wiejska sielanka,można powiedzieć błogo ,sielsko i anielsko,,pozdrawiam ;:196 charakter ogrodu rewelacyjny ;:1
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Fajny masz ten ogród - pełen cienia ale i słońca ;:215 . No ale to musi być większa powierzchnia, bo inaczej człowiek miałby klaustrofobię. A orliki same się wysiewają i z nasion kupnych też bardzo łatwo uzyskać sadzoneczki. Wystarczy posiać gdzieś na rozsadniku (tylko w cieniu, żeby łatwiej utrzymać wilgoć). Ja u siebie muszę czujnie pilnować i obcinać nasienniki nim dojrzałe nasiona się wysypią ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ależ super zdjęcia we mgle ;:333 Naprawdę śliczne. Ogród ukwiecony, że nie wiadomo gdzie zerkać...Twoje cenne kwiatuszki niesamowite modelki. Miłego wypoczynku w słońcu życzę. Jeszcze ciut i wakacje ;:136
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko zdjęcia jak z wakacji i to udanych wakacji. Mam do wymiany bodziszki, ale niestety jedynie Sambor ma imię ;:168
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Bodziszki są bardzo wdzięczne i na te zawsze można liczyć.
Orliki bardzo lubią się wysiewać, ale nie zawsze wychodzi z nich coś ładnego i godnego uwagi.
Ja wysiewam je za płotem w niby parku, ale jeszcze nigdy nie zdążyły zakwitnąć, bo ludzie wcześniej je wykopują. ;:306
Ciekawa jestem ile już takich dzieci rośnie w obcych ogrodach. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Tak patrzę na te orliki, patrze i napatrzeć się nie mogę :)
W kolejnym ogrodzie widzę te piękności i tak jakoś mi się też zachciało...
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Iryski są bardzo wdzięczne, ale blakną w porównaniu do Twoich orlików ;:oj Skąd Ty bierzesz takie romantyczne odmiany? Ja tak kocham bladawce ;:167
Dorotko jak tam piwonia? Już powinny być kwiatki ;:224
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

:wit .
Weekend gorący i burzowy, a że boję się burz , to było strasznie :? . Oczywiście burze zaczynały się po moim wieczornym podlewaniu.......jakby nie mogły parę godzin wcześniej.
Niestety susza była w minionym tygodniu, co odczuły rośliny, a mszyce mimo moich starań dalej szaleją. Trochę popieliłam , dosadziłam pomidory, bo moje marnoty i próbowałam nowe przepisy. Ponieważ truskawki obrodziły, zrobiłam dżem truskawkowo - bzowy i truskawkowo -rabarbarowy, ciasto drożdżowe oczywiście z truskawkami ,zupę truskawkową ,koktajl truskawkowo bananowy, syrop z kwiatów bzu( trzeba było dobrze robale wytrząść), pyszną lemoniadę rabarbarową dla dorosłych, ale za nim zrobiłam wersję dla dorosłych , dzieci większość wypiły :;230 . I tak wypoczęta po weekendzie, z kolejnymi dwiema łubiankami truskawek wróciłam do W-wy :D .

Marto dziękuję ;:196 , uczę się od Mistrzów. Szkoda tylko że ta sielanka tak krótko trwa.
PS. Moje- Twoje paprocie jak się okazało przemarzły, ale widzę zaczynają puszczać od nowa.

Jolu ;:196 Dlaczego obcinasz nasienniki, nie chcesz żeby orliki się rozsiewały?.

Gosiu ;:196 Zerkaj gdzie chcesz, może coś ciekawego znajdziesz :wink: .Tak wakacje , ja już się nie mogę doczekać, zmęczenie wychodzi, ten rok w szkole i przedszkolu, był dla mnie trudny, chcę wyjechać , odpocząć, tak naprawdę nic nie robić. Nie wiem czy w moim przypadku nic nie robienie może istnieć, ale przynajmniej już mam takie zapędy.

Marysiu , wakacje ;:306 czytałaś początek :wink:., to tak na obrazku wygląda. Bodziszki widziałam masz cudne, niektóre też ja mam, ale w tym roku bodziszki coś słabo mi kwitną( niektóre), chyba mają za sucho.

Grażynko czytałam, że orliki się krzyżują?, oj wykopują Twoje sadzonki?, niedobrzy ludzie.
Justyna i mi się teraz podobają, jak jedna sadzoneczka kwitnie , nie ma takiego efektu, ale w grupach to dopiero widoki.

Elwi uwierz mi nie wiem skąd je mam :;230 . Kiedyś jakieś wysiałam, może to te?, albo dostałam. Starość nie radość i pamięć nie ta. :;230.
Awatar użytkownika
Esterka
100p
100p
Od: 12 maja 2011, o 11:46

Post »

Dorotko, jeśli nie chcę nowych siewek orlików pospolitych, to ścinam część nadziemną zaraz po przekwitnięciu. Orliki pełne nawet jak mają zostawione nasienniki, to nie rozsiewają się u mnie nigdy same. Orliki przycinam tak radykalnie, bo jest atakowany przez mączniaka.
Po ścięciu zaczynają odrastać nowe liście, kępa robi się ładna, zielona, niektóre potrafią drugi raz zakwitnąć.
Pozdrawiam serdecznie :) Gośka
Nasz ogrodowy plac budowy
"Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los." Oscar Wilde
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ładne są te Twoje leśne ujęcia i zakątki. Czuje się powiew tajemniczości i błogiego relaksu. Lubię takie spokojne miejsca.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”