Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2
W gruncie tak się będzie zachowywał,szczególnie gdy ma niestabilne warunki temperaturowe i zależne od pogody. W tunelu przewyższa Bawole ilością owoców i koncentracja dojrzewania jest lepsza do tego stopnia że zrywam zapłonięte owoce aby uniknąć dużego wysypu w jednym czasie,przy 2-3 gronie.Wiąże 4-5 owoców i jest prowadzony na 5-6 gron.Jak na malinówkę ponad 20 owoców z krzaka to b. dobry wynik biorąc pod uwagę że jest to pomidor duży,a co za tym idzie oszczędny w plonowaniu Smakowo z odmian czerwonych Brooklyn(tunel i grunt),a z sakiewkowych zdecydowanie Red Pear(uprawa tunelowa u mnie) o dużych ok.250gram owocach.Wiąże w granicach 25 owoców.Pierwsze grono jeśli nie jest regulowane potrafi zawiązać od 8 do 10 owoców.Jest o tej samej nazwie typ cherry,ale to już nie to.Z malinowych Adonis i Bawole to smaczne pomidory,ale mają jedną podstawową wadę,są bardzo podatne na pękanie,szczególnie w okresie dużej wilgotności a w gruncie dodatkowo dłuższych opadów deszczu.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja sadzę różne odmiany przeciętne , smaczne i bardzo smaczne ale rodzina bije się o te najsmaczniejsze i warto mieć choć 1 krzak odmiany o bardzo smacznych owocach .
W sklepie ogrodniczym raczej nie kupisz nasion tych odmian ale można skorzystać z akcji wymiany nasion albo kupić w sklepach typu Pomidorolandia .
Większość odmian dostępnych w Polsce i na u nas na akcji wymiany nasion :
http://www.heirloomtomatoplants.com/Hei ... _seeds.htm

W sklepie ogrodniczym raczej nie kupisz nasion tych odmian ale można skorzystać z akcji wymiany nasion albo kupić w sklepach typu Pomidorolandia .
Większość odmian dostępnych w Polsce i na u nas na akcji wymiany nasion :
http://www.heirloomtomatoplants.com/Hei ... _seeds.htm
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
rebeko ja miałam marmande w tunelu, prowadzony na 1 pęd. Nie pamiętam jak wschodził. Z tego co pamiętam plonował bardzo fajnie, dużo dość twardych owoców, krzak nie sprawiał problemów. Jeśli chodzi o smak - sprawa gustu ;) - mi nie podszedł - smakiem przypominał mi te 'sklepowe' dlatego nie zostawiałam go na kolejny sezon. Jeśli Ci zależy, by go samej przetestować i masz nasionko to podkiełkuj na waciku i dopiero wsadź do ziemi. Na pewno wzejdzieCzy ktoś miał pomidora Marmande i mógłby podzielić się opinią o jego uprawie (wschody, wzrost i smak). Nie wzeszło mi żadne nasionko i nie wiem czy siać jeszcze raz czy dać sobie spokój. Czytałam opinie, że jest bardzo smaczny.

- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
Czy warto z Grecji przywieźć jakieś nasiona pomidorów, może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Chodzę i wącham wszystkie pomidory w marketach ale nic specjalnego nie rzuciło mi się w oczy.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
To nie chodź po marketach , a po małych bazarach , gdzie miejscowi wieśniacy sprzedają własną produkcję. Tam coś zawsze znajdziesz.
Warto nie są zainfekowane tak jak holenderskiezenmach pisze:Czy warto z Grecji przywieźć jakieś nasiona pomidorów, może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Chodzę i wącham wszystkie pomidory w marketach ale nic specjalnego nie rzuciło mi się w oczy.
A jakie odmiany pomidorów należałoby kupić we Włoszech ?.
Jerzy
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Rebellion sakiewka mam go 10 sztuk po raz pierwszy w tym sezonie.Miłe zaskoczenie jak na razie.
Krzak bardzo mocny,owoce wiąże już na piątym gronie.Plenny.W porównaniu z innym sakiewkowym Red Pear wypada o wiele lepiej.Zobaczę smak bo Red Pear to niebo w gębie.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Tak szczerze powiedziawszy ,też byłam zawiedziona smakiem pomidorów w Grecji. Zwykłe ,zwyczajne nic specjalnegozenmach pisze:Czy warto z Grecji przywieźć jakieś nasiona pomidorów, może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Chodzę i wącham wszystkie pomidory w marketach ale nic specjalnego nie rzuciło mi się w oczy.

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Miałem Red Pear z oryginalnych nasion Franchi. To były kartoflaki, niesmaczne, brak kwasowości. Ale wiązały bardzo dobrze i dały bardzo duży plon. Szkoda, że tylko na przetwory się nadawały.Faworyt pisze:Rebellion sakiewka mam go 10 sztuk po raz pierwszy w tym sezonie.Miłe zaskoczenie jak na razie.Krzak bardzo mocny,owoce wiąże już na piątym gronie.Plenny.W porównaniu z innym sakiewkowym Red Pear wypada o wiele lepiej.Zobaczę smak bo Red Pear to niebo w gębie.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
A mnie Volovie Ukho już drugi rok miło mnie zaskakuje.
Pierwszy zaczął wiązać i ładnie wiąże. Zostaje u mnie na zawsze, Cosmonaut Volkow chyba też na to zasługuje 

-
- 1000p
Paula chyba musisz dokupić działki, za kilka lat będziesz w księdze Guinnessa z rekordową ilością odmian pomidorów.
Ja mam koło 30 i już widzę kilka odmian do wykreślenia. Szkoda, że w zapasie jest kilka nowych do prób.
Ja mam koło 30 i już widzę kilka odmian do wykreślenia. Szkoda, że w zapasie jest kilka nowych do prób.
-
- 1000p
I teraz szukamy nasion Black Master'a 

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Jak coś to chyba jeszcze trochę mam 

- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
W zeszłym roku miałam kilka odmian , w tym kilkanaście i mam obawy , że w przyszłym będzie jeszcze więcej .
W którymś momencie zdałam sobie sprawę , że to uzależnienie . Lubię przy nich pracować , znam kondycję każdego krzaczka . Nie personizuję ich , ale po prostu lubię . Nie mam nazbyt dużego doświadczenia w ich hodowli , ale staram się za mocno ich nie skrzywdzić .
Z zeszłego roku zostały ze mną White Queen , Rosyjski Faworyt Malinowy i German Red Strowberry .
W którymś momencie zdałam sobie sprawę , że to uzależnienie . Lubię przy nich pracować , znam kondycję każdego krzaczka . Nie personizuję ich , ale po prostu lubię . Nie mam nazbyt dużego doświadczenia w ich hodowli , ale staram się za mocno ich nie skrzywdzić .
Z zeszłego roku zostały ze mną White Queen , Rosyjski Faworyt Malinowy i German Red Strowberry .
Pozdrawiam, Beata.