Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Pashmina2006 pisze:Dzięki za kilka słów o My Girl. Zauważyłam że te napakowane płatkami róże mają problem z deszczem.
Princess Alexandra of Kent przecudna. Fantastyczna. Najładniejsza z całego poprzedniego postu :).
Madziu Alexanrda dziewczyna cudownej urody, masz rację, bedzie chyba jedną z moich ulubionych, kwiaty olbrzymie i w takim ciekawym różu.
My Girl jeszcze nie rozwinęła kwiatków, ale już, już lada dzień będę mogła Ci ją pokazać w pełnej krasie. ;:108

Dzisiaj pokażę Ci drugą angielkę z wiosennego zakupu, która właśnie rozwinęła dzisiaj pierwszy pąk
Jubilee Celebration ;:167

Obrazek
Oba krzaczki mocno zapączkowane jak na tegoroczne
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju Daisy Ma się dobrze nawiązała mnóstwo pączków, ale jeszcze nie kwitnie, musimy się jeszcze uzbroić w cierpliwość, jak to księżniczka, każe na siebie czekać ;:306
Z młodymi jeszcze nic nie wiadomo ;:224 , było bardzo sucho, wiele patyczków przeżyło, ale nie wiem które, bo troszkę ich było. Niestety nie oznakowałam ich :oops: i teraz będziemy czekać, aż pokażą kwiatuszki, żeby wiedzieć które są które. Niecierpliwych przepraszam za swoje gapiostwo ;:108 . Na usprawiedliwienie powiem, że patyczków było dużo i różnych. Niektóre przezornie posadziłam obok mamy, ale niestety nie wszystkie.
Na szczęście mamy jeszcze całe lato a sadzonek z pewnością nie zabraknie. ;:108 ;:108
W ramach przeprosin Maju dla Ciebie widok pnących ale już z przewagą Flammentanz, fotka z dnia dzisiejszego

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ja bym spróbowała z Rhapsody in Blue, przecież nie jest powiedziane, że sobie u Ciebie nie poradzi, może czymś ją lekko osłonić i będzie ok. Nie ma co rezygnować, ja bym zaryzykowała, najwyżej kolorek będzie troszkę inny. Lata też nie zawsze są tak gorące jak obecne. Poza tym ona długo kwitnie, drugie kwitnienie przypada raczej na chłodnieszą część lata i jesień. Ale decyzja należy do Ciebie. ;:108

Dla Ciebie Rhapsody in Blue

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja Rhapsody własnie zaczyna, wypuściła nowy, gruby pęd, który jest obsypany pączkami. Gosia - Deride mówiła, że potrafi wyrosnąć na bardzo duży krzew, nawet do 2m i potrzebować podpory. I niech się spełnią jej słowa. To piękna i wyjątkowa róża, co potwierdza Twoje zdjęcie.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati dobry pomysł, jeśli nie masz miejsca w ogrodzie, podarować komuś bliskiemu. Powiem Ci jednak, że pnąca zajmuje dużo miejsca raczej w górze ;:108 .Moje dlatego tyle miejsca zajęły, że w najśmielszych marzeniach, nie przypuszczałam aby róże, które rosły u mnie od kilkunastu lat i wyglądały gorzej jak rabatówki mogły osiągnąć takie rozmiary. Gdybym znała imię obu i wiedziała czym to może się skończyć zapewne posadziłabym je osobno i inaczej poprowadziła. Piszę to ku przestrodze, aby kupując róże na rynku dokładnie dopytać co to za róże.
Jeśli nawet nie znamy imienia, to chociaż wiedzieć, czy to pnąca, rabatówka czy wielkokwiatowa, nie dać się zbyć - będzie Pani zadowolona :;230

Mati dla Ciebie prawdopodobie Etiude -też pnąca a zjamuje naprawdę niewiele miejsca

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu dzisiaj nie mam akurat zdjęcia, ale jutro postaram się wstawić zdjęcie nowych pędów jakie wypuszcza Rhapsody in Blue, myślę, że będzie to faktycznie duża róża, nawet się zrymowało :D . Moja jak widać na zdjęciu sięga do ogrodzenia, które ma wysokość ok 170cm i chyba nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa ;:oj . Też muszę uszykować mocniejsze podpory . Pokrojem przypomina modelkę - szczupła i wysoka ;:306
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy twój duecik niezmiernie zachwyca ;:215 umiesz go pięknie pokazać ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jubilee też przecudna. Piękne ma kolory. Ciekawe czy będzie zawieszać główkę.
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

daysy zazdroszczę pięknych róż, marzy mi się Flammentanz, wszędzie tam gdzie ją tylko wypatrzę robi wrażenie, gęsta okwiecona i wszędzie wygląda na zdrową. Gdyby tylko mieć miejsce, nie wahałabym się ani chwili.
Pozdrawiam Anastazja.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinka pisze:Daysy twój duecik niezmiernie zachwyca ;:215 umiesz go pięknie pokazać ;:108
Tolinko tu nie potrzeba żadnych umiejętności, one same robią niezłe widowisko. Ze mnie żaden fotograf, a do tego sprzęt też lichy. ;:108
Pashmina2006 pisze:Jubilee też przecudna. Piękne ma kolory. Ciekawe czy będzie zawieszać główkę.
Madziu nie wiem, to młodziutka róża, ale faktycznie śliczna. Angielki są śliczne, nawet te zwieszone kwiaty dodają im swoistego uroku. Takie skromne panienki ze suszczonymi głowkami, chociaż nie mają się czego wstydzić, oj nie mają. :D
Anastazja80 pisze:daysy zazdroszczę pięknych róż, marzy mi się Flammentanz, wszędzie tam gdzie ją tylko wypatrzę robi wrażenie, gęsta okwiecona i wszędzie wygląda na zdrową. Gdyby tylko mieć miejsce, nie wahałabym się ani chwili.
Pozdrawiam Anastazja.
Masz rację Anastazjo, brak miejsca to jest duuuży problem. Róż pięknych przybywa a miejsca w ogrodzie coraz mniej. Te, które pozostają w sferze naszych marzeń, możemy na szczęście oglądać w innych ogrodach :D .
Myślę jednak że wcześniej czy później znajdziesz dla niej miejsce w swoim ogrodzie ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zwiedzam Wasze ogrody od rana i wpadłam w kompleksy, co ja mam pokazać, kiedy moje różyczki w porównaniu z Waszymi to karzełki ;:224 .
Tak się zastanawiam co mogę pokazać by chociaż troszeczkę zainteresować Was moimi panienkami.
Ponieważ czytam, że lubicie oglądać zdjęcia całych krzaczków to dzisiaj właśnie troszkę takich fotek mam.

Gruss an Aachen

Obrazek Obrazek

Geisha

Obrazek Obrazek

LD Braithwaite

Obrazek Obrazek

Reine des Violettes i Rhapsody in Blue

Obrazek Obrazek

Lustige

Obrazek Obrazek

Mushimara, która odchorowała wiosenne przesadzanie

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy pytałaś o konfitury różane podaję ci stronkę z której korzystam http://pinkcake.blox.pl/2013/07/Konfitu ... ukier.html
ja wykorzystuję Louisa O. Mrs.John Laing ,Mme Isaac Pereire ,Rose de Rescht ,Reine des Violetes,Moje Hammarberg ,w tym roku nastawiam się na różany syrop :D
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

Daysy, nie przesadzaj z tymi kompleksami, bo pokazujesz cuda ;:108 .
Twój duet F. Juranville + Flammentanz niezmiennie zachwyca. Teraz jest kolejny: Rhapspdy in blue + Reine des Violettes ;:167 . Do tego przecudna Geisha i Queen of Sweeden ;:173 . I oczywiście cała reszta nie wymieniona z nazwy!
Gruss an Aachen ładnie Ci się rozwija, mam nadzieję, że mój też zacznie rosnąć jak skończy swoje pierwsze u mnie, nieco nieudolne kwitnienie (znaczy kwiaty ma cudne ale korzonków było mało jak sadziłam niedawno, a stoi biedactwo "na patelni" i się smaży).

daysy pisze:RENI jeśli jak piszesz Stadt Rom jest w kolorze wściekłego różu, to bardzo możliwe, że to ona
Oglądałam tę fotkę, którą wstawiłaś i nie jestem całkiem pewna, że to Stadt Rom, choć ma baaardzo podobne kwiatuszki. Wydaje mi się, że w fazie otwierania kwiatu nie powinno być tak wyraźnej białej obwódki wokół "oczka", ona pojawia się w czasie przekwitania, ale i tak jest mniej widoczna. Zobacz sobie u mnie w wątku, bo wstawiłam tam przed chwilą 3 fotki Stadt Rom (z myślą o Tobie oczywiście :wink: ) i porównaj. I pokaż więcej kwiatów, jak będą w pełni rozwinięte. Możliwe, że te pierwsze, dopiero co otwierane, nieco odstają od tego, co normalnie róża produkuje i rzeczywiście masz Stadt Rom.
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

daysy, dzięki za słowa otuchy, oby były to słowa prorocze.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozdrawiam Daysy
Zapraszam