Ziemniaki i szkodniki , stonka

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: kartoflany problem.

Post »

Jeśli
białe cieniutkie niteczko
to cieńka biała glista, to o Twoje ziemniaki bym się nie martwił :) Gorzej z ziemią, na której znajomy rolnik uprawia ziemniaki.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Re: Stonka i jej zwalczanie

Post »

Jestem zaskoczona, jest mały wysyp stonek. Nie pamiętam nawet kiedy ostatnio na polach sąsiednich były uprawiane ziemniaki. Dziś zauważyłam je na pokrzywach i kalinie ;:oj oraz spore larwy biedronki.
Obrazek
MatekMatijas123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 cze 2018, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wciornastki(pomidor, ziemniak)

Post »

Witam

Na początek chciałbym się przywitać. To mój pierwszy post na Forum - nie zawracałbym głowy, ale nie mogę sobie poradzić już, a strzelać na oślep nie chcę..

Przejrzałem forum, ale przyznaję, pobieżnie. Już mnie diabli biorą z tymi roślinami - których nie mam za wiele - ale co roku co raz to inna zaraza daje mi się we znaki, a dzisiaj to już jestem na skraju..

WCIORNASTKI. Ale to w mieszkaniu - Zielistka sternberga niezmiennie jest atakowana. Skąd? Jak? Nie wiem. W listopadzie wywaliłem wszystkie rośliny z mieszkania (jak i rok temu). Zostało Synadenium grantii - tego nic nie je :) Próbuję walczyć chemią, ale tutaj wiem przynajmniej co to i czym to polewać.

Rzecz ważniejsza dzieje się na balkonie. Mieszkam na 8 piętrze w bloku, w Warszawie. Mam dwa winobluszcze pięciolistkowe i od miesiąca krzaczek pomidora (były sadzonki w sklepie sieciowym - byłem na zakupach, ah, wezmę, i wziąłem jednego dla zabawy). Myślałem, że się obędzie - ale nie. Wlazło coś na liście, jak co roku. Nie wiem skąd to ani co to jest, roślina z czasem marnieje, obsycha, umiera. Nie mogę dojrzeć czegoś chodzącego po niej, żadnych robaków, tylko te kropeczki (zdjęcie). Dwa krzaczki ziemniaka - to samo, na liściach jak co roku nadżerki tego samego rodzaju, nic nie widzę, żeby po nim chodziło..

A DZISIAJ zauważyłem, że coś jest na winobluszczu :) Przeglądam internet i nic mi nie pasuje, nie wiem co to jest, jak temu zapobiegać, jak się tego pozbyć. Nadżerki na liściach, białe (i żółte?) robaczki.

Mam Polysect 005, ale jeszcze nie próbowałem (ze dwa lub trzy kolejne opakowania 100ml będę musiał dokupić, żeby podlać roztworem doglebowo) i płyn Agricole do spryskiwania - ale ten jakoś nie wybija wciornastków na Zielistce ;:145
Tym Agricole na początek chciałem spróbować spryskać liście winobluszczu, ale nie wiem co to są za robale. a chciałbym wiedzieć, bardzo :wink:

Może ktoś po zdjęciach zidentyfikuje te paskudztwo, miał do czynienia i wie jak się tego pozbyć? Nie chcę, żeby winobluszcz chorował, moja ulubiona roślinka. I skąd to się przywleka?

Załączam zdjęcia, może ktoś się dopatrzy. Mogę zrobić lepsze jakby było trzeba.. Powinno się dać powiększyć - duży rozmiar foty.

Pozdrawiam i łączę ukłony
Mateusz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Szkodniki na liściach winobluszczu pięciolistkowego i innych roślin (pomidor, ziemniak)

Post »

Wciornastki. Będzie ich więcej bo to młode larwy. Przy panujących obecnie temperaturach Mospilan lub Kohinor.
MatekMatijas123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Szkodniki na liściach winobluszczu pięciolistkowego i innych roślin (pomidor, ziemniak)

Post »

Witam

Dziękuję za odpowiedź. Zauważyłem wczoraj, że obydwa winobluszcze są zaatakowane. Są obecne też dorosłe osobniki.

Spróbuję Mospilanem, zakupię w dniu jutrzejszym. Mam nadzieję, że to je wybije...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

MatekMatijas123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za zainteresowanie i przepraszam za późną rekcję :)

Przejrzałem podesłany w linku wątek, dobrze, że nie jestem sam w walce z ta zarazą :)

Kilka roślin w domu potraktowałem Polysectem.

Do użycia na zewnątrz na bluszcze mam już Mospilan i specjalny opryskiwacz, ale w ulotce zalecają używanie z adiuwantem Slippa. Tego środka nie mam. Jest absolutnie niezbędny w tym przypadku?

Ukłony :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Adiuwant w amatorskich uprawach można zastąpić kilku kroplami płynu do naczyń.
Zapewni to lepsze zatrzymanie substancji na powierzchni liścia.
MatekMatijas123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Wciornastki(pomidor, ziemniak)

Post »

Super, dziękuję za wsparcie i cenne informacje :)

Nieoceniona pomoc. Będę próbował.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”