Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

Też zawsze wrzucam do dołka przed wysadzeniem nawozu (kabaczki dostały dodatkowo niżej warstwę skoszonej trawy bo przygotowałam im większy dołek w trawniku), potem dostały dodatkowo pokrzywowej gnojówki tak samo jak cukinie, ale bardziej tych fusów niż płynnego nawozu.
Wiadomo to są głodomory jak każde dyniowate, ale zawsze lepiej zachować umiar niż przedobrzyć :roll: .
Mam cichą nadzieję, że 'tapir' który się wyprostował ruszy z kopyta gdy przyjdzie deszcz :roll: .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Nie wiedziałam, że aż wiaderko tego kompostu :roll: Dałam 4 razy mniej...
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kompostu można duże ilości dawać (to raczej na urozmaicenie i poprawienie struktury gleby dla korzeni), co do nawozu można dokarmiać mniej a częściej (jeśli nie dostały sporego zapasu w dołek).
Awatar użytkownika
KornelkowaMama
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam,
dzisiaj ze zdziwieniem zdjęłam jedną dorodną zieloną gąsienicę z jednego krzaczka cukinii. co to mógł być za robaczek? Był calutki zielony.
Moje zaskoczenie wynikało, z tego że jakieś dwa tygodnie temu robiłam oprysk Decisem z uwagi na wygryzione dziurki w sąsiedniej kapuście i miałam nadzieję, że to załatwi temat przynajmniej na jakiś czas.
Moje dwie zielone cukinie niedługo będą miały kwiaty, dwie trochę bardziej w cieniu nie są aż tak zaawansowane, mimo iż pochodzą z jednej rozsady. Żółte siane wprost do gruntu już mają pierwsze liście własciwe. Mam nadzieję, że gąsienice ich nie zjedzą ;-/
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja jestem w pozytywnym szoku, bo moje cukinki, mimo, że mają trzy listki na krzyż, to mają zaczątki pąków kwiatowych. Gdyby jeszcze w czerwcu zawiązały owoce, to byłoby coś, szczególnie, że rok temu pod jabłonią praktycznie nie owocowały, chociaż dzielnie kwitły.
ogrodowo
Zapraszam :-)
ania 25
50p
50p
Od: 21 sty 2015, o 00:07

Post »

U mnie już cukinie do jedzenia. Raz poszła do grilla teraz będzie leczo. Szkoda że pomidorów jeszcze nie ma swoich.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

U mnie jeszcze trochę, pierwsza cukinia jest wielkości małego palca, druga ma ok 1,5 cm. :heja
Dorota
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie prawdopodobnie jest owocek (malutki żółciutki pączuszek, ale to Polka więc one od małego chyba żółte), ale teraz nie wiem czy urośnie bo jakoś nie przybiera na masie (męskie kwiaty również w zielonych pąkach). 'Lajkonik' (tapir) jednak przeżył i bardzo nieśmiało pokazuje pierwszy listek właściwy (będą późne zbiory).
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie tydzień to przeplatanka deszczu i upału. Chciałabym nawozić jakoś cukinie ale podlewanie odpada. Jak sporządzacie nawożenie dolistne? Zastosować stężenie nawozu tak jak podaje producent do podlewania?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kama_80 takie jak podaje lub ewentualnie słabsze (przy upałach), lepiej nie popalić lub przenawozić roślinki (ale ja stosuję tylko naturalne nawozy :roll: czyli dolistnie wyciąg z pokrzywy lub rosahumus, ale tego niestety jeszcze nie mam koleżanki bardziej są zajęte rozmnażaniem niż robieniem kompostu :lol: ).
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

kama_80 pisze:U mnie tydzień to przeplatanka deszczu i upału. Chciałabym nawozić jakoś cukinie ale podlewanie odpada. Jak sporządzacie nawożenie dolistne? Zastosować stężenie nawozu tak jak podaje producent do podlewania?
Polecam do nawożenia dolistnego ASTVIT. Jest to polski, genialny ekologiczny produkt.
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zauważyłam teraz że moje soraye mają na jednym krzaczku zaschnięty liść, normalny zielony kolor le wyschnięty, co mogło to spowodować i czym leczyć (od 2 dni były lekko podlewane, bo burze omijają nas szerokim łukiem i chciałam przyspieszyć wzrost, ponieważ rosną w cieniu czereśni i płotu).
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kiedy wysiewacie cukinie, by mieć zbiory już w czerwcu?
Chyba muszę spróbować wcześniejszego wysiewu za rok, bo mam już stałą miejscówkę - skrzynię na dyniowate. Pewnie niezbędny jest wysiew do sporego kubka lub doniczki i dłuższe trzymanie sadzonek w domu?
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapewne chodzi bardziej o ilość miejsca i dobre naświetlenie/temperatura no i być może nawożenie (prawdopodobnie te dolistne), często czegoś brak przy amatorskim robieniu rozsad a roślina to odczuje, często niechcący się uszkadza korzenie mimo uważania przy sadzeniu bryły a wtedy to pozostaje tylko czekanie.
A ja mam pytanie, czy jeśli się wysieje nasiona teraz to kiedy można spodziewać się owoców? (jak długo owocowały wam krzaczki? u mnie ciężko było utrzymać je do przymrozków).
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam również pytanie (nie mogę edytować), czego brakuje krzaczkowi 'polki' który ma żółto-zielone zabarwienie czy to może grzyb (mączniak rzekomy)?
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”