Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Różą malowany

Post »

No dobra, to w takim razie ja też bym chciała Eglantyne. Skoro ona tak na Ciebie podziałała, to z pewnością coś musi w tym być. Aczkolwiek rano zapisałam już sobie w pamięci niejaką Lavender Ice. No nic, będą więc dwie do rozważenia. W końcu dwie to niedużo, a do jesieni coś się wymyśli.
Wracam Elwiniu droga do Topsinu. Otóż przeczytałam w instrukcji, że można go stosować tylko raz w sezonie. Do tej pory o tym nie wiedziałam i jakoś to przeoczyłam. I dlatego, jakby co, będę musiała potem zastosować już inny środek. Na razie róże są zdrowe.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dzisiaj termometr pokazał 34 stopnie w cieniu ;:oj Ledwo żyję i ledwo żyją moje ukochane różyczki ;:219 Mimo wszystko wolę upał niż ciągły deszcz ;:108 Mózg mi się trochę zlasował więc zbyt dużo nie napiszę, odpowiem tylko na Wasze posty :D Ufff...

Moni - Alania najładniejsze są lawendowe iryski Faboulous Frills, potem Amethyst Flame (naprawdę ametystowe), Snowball - białe, aksamitne, z niebieskim odcieniem :D Najmniej ciekawy jest różowy Party Dress - szkoda bo
bardzo lubię różowe irysy. No nic, może uda mi się dokupić jakąś ciekawszą odmianę... Dla Ciebie lawendowy FF ;:167 - w Twoim stylu prawda?
Obrazek

Anitko - Filemon24 jak Ty zmieniasz te avatarki ;:oj nie nadążam... Byłam u Ciebie, widziałam te monstrualne żurawki ;:180 Dla Ciebie dzisiaj rozkwitła Aquarell:
Obrazek

Aniu - aneczka1979 ha, Sympatie mam jedną, za to Flammentanz... 4 sztuki ;:oj Moje to już stare wygi - ponad 10 -letnie i już ich wykopywać nie będę ;:185 Niech tam sobie już są, eM lubi czerwone :wink: Dla Ciebie całkiem nie czerwony Abraham Darby ;:167
Obrazek

Milenko - Mandragora fajnie, że się odezwałaś ;:196 a jeszcze fajniej, że otworzyłaś wątek :heja Byłam już u Ciebie, jest super ;:215 Kremów budyniowych u mnie cała masa. Dzisiaj jak zrzucałam zdjęcia to migało tylko kremowo-morelowo ;:219 Sama się puknęłam w głowę: po co mi tyle tego? ;:24 Dla laika i tak wszystkie wyglądają tak samo ;:306 Dla Ciebie jedna z kremówek - Crocus Rose
Obrazek

Uleńko - usa1276 Avalon u mnie (odpukać) zdrowy i piękny :tan ale w zeszłym roku od lipca stał łysy. Teraz zrobiłam już zapobiegawczo oprysk, zobaczymy czy to pomoże... Dla Ciebie Avalon i jego cudne falbanki:
Obrazek

Grażynko - Kogra wiem, wiem, że takie lubisz, pamiętam z zeszłego roku :D Niestety, nie znam ich nazwy bo są pomyłkowe. Policzyłam i mam cztery piwonie w tej tonacji, jedna z nich całkiem pusta NN - zobacz:
Obrazek

ciąg dalszy nastąpi...
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecany ciąg dalszy:

Zuza -sweetdaisy dziękuję ;:196 dla Ciebie Eglantyne, którą obłędnie kochają koniki polne - co dzień jest ich więcej ;:oj
Obrazek

Dorotko - DTJ_1 niestety nie znam nazw wszystkich moich piwonii, bo niektóre są pomyłkami :evil: Na pewno mam: Sorbet, Duchesse de Nemours, Karl Rosenfield, Aleksander Fleming, Sarah Bernard. Jestem ciekawa Twojej ;:65 . Dla Ciebie duet Sorbet i Duchesse de Nemours:
Obrazek

Gosiu-Margo2 też powiększam kolekcję irysków, staram się co roku jakąś nową odmianę dokupić. Teraz zamówiłam trzy od Forumowej Bożenki ;:65 Dla ciebie piwoniowe szaleństwo bo iryski już przekwitły :(
Obrazek

Moniko - Soczewka hm, niestety to prawda co piszesz, a chciałoby się, żeby róże od razu w pierwszym roku zadziwiały wigorem... Druga róża, która w zeszłym roku kwitła obłędnie, w tym roku jest maluteńka - moja ukochana You're beautiful ;:145 Też była przesadzona wiosną. Nauczka: sadzić od razu tak, żeby było dobrze! ;:223
Dla Ciebie też przesadzona, ale z pożytkiem dla niej: Agnes Schillinger
Obrazek

Jagódko - Jagis rzeczywiście, też zauważyłam, że niektóre róże źle znoszą silne nasłonecznienie -
głównie te o ciemnych kolorach, ale również Gruss an Aachen, która jest przecież jasna... Mój Avalon na razie zachwyca, ale cicho sza, żeby nie zapeszyć ;:183 Dla Ciebie ukochany Avalon:
Obrazek

Jolu - April no co zrobić??? Kupować ;:306 Po cichu Ci powiem, że jak zobaczyłam Eglantyne, to od razu pomyślałam, że komu jak komu, ale Tobie by spasowała ;:183 Dla Ciebie ona czyli kuszenia ciąg dalszy:
Obrazek

Sabinko - nifredil Bierz Eglantyne, jest tego warta! Nie mam jej nowych zdjęć, ale dla Ciebie mam delikatną i romantyczną Gruss an Aachen:
Obrazek

Madziu - Pashmina2006 ani się obejrzysz, a Twoje róże wybujają że hej ;:108 Zobacz jak moja różanka wyglądała rok temu a jak teraz:
Obrazek

Obrazek
Dla Ciebie moja malutka Heidi Klum, ale cieszy najbardziej, bo wyhodowana przeze mnie osobiście przez okłady
Obrazek

Ilonko - ilona2715 dziękuję ;:196 chciałoby się zatrzymać czas albo, żeby chociaż zwolnił... Dla Ciebie mój ulubiony duet: piwonia i róża ;:167
Obrazek

Dorotko - dorotka 350 Eglantyne u mnie też na patelni, radzi sobie całkiem nieźle ;:333 Widziałam u Ciebie niesamowity spektakl różany ;:180 Nie mam szans z Tobą w tej materii... Dla Ciebie moja długo wyczekiwana piwonia Sarah Bernard ;:167 Czekałam na nią 3 lata i wreszcie jest :heja
Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elwi ;:167 ;:167 ;:167 normalnie lejesz miód na me serce, mam nadzieję że moja młodziutka różanka będzie za rok wyglądała tak jak u Ciebie ;:167 ;:167 ;:167
A Sarah Bernard też u mnie się otwiera, mam nadzieję, że już jutro ją ujrzę w pełni, dziś było prawie, tuż tuż...
Na 5 kupionych tylko ten wyrywny Aleksander Fleming, który kwitł już w pierwszym roku posadzenia okazał się pomyłkowy. 4 pozostałe krzewy to już chyba Sarah Bernard, są jaśniejsze, pudrowe ;:108 Moje kwitną jako dwulatki Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju - majka411 jak miło Cię gościć Obrazek Z niecierpliwością czekam na pokaz Twoich róż ;:65 Eglantyne jest w rzeczywistości ładniejsza nawet niż na zdjęciach ;:108
Hm, myślisz żeby zainwestować w profesjonalny sprzęt świecący? :;230 Do zastanowienia...
Dla Ciebie Majeczko zachwycająca Maria Antonina:
Obrazek

Wandziu - Wanda7 Kochana, wygospodaruj miejsce dla obu tych ślicznotek, bo są tego warte ;:108 Eglantyne u AniAn miała morelowy środek, u mojej go nie zauważyłam, ale wcale mi go nie brak ;:185 i tak jest cudowna. Na kwitnienie Lavender Ice czekam, to już może jutro? Ale widzę po pączkach, że u mnie będzie bardziej różowa niż lawendowa :(
Wracając do Topsinu - widocznie jest to bardzo silny środek, skoro się go stosuje raz w sezonie. Ja na razie zrobiłam oprysk Substralem. Piszą w ulotce, żeby powtórzyć po 3 tygodniach. Niestety, nie wiem czy on coś dał, bo dzisiaj obrywałam kolejne zarażone listki ;:145 Dla Ciebie Wandziu czarująca Eden Rose:
Obrazek

Jak pisałam wcześniej upał odebrał mi twórczą wenę Obrazek Pisania więc nie będzie, ale za to zapraszam Was na spacer po Ogrodziu :D Podobno wszyscy lubią szerokie plany i postanowiłam stanąć na wysokości zadania.
Idąc od furki widzimy rabaty - przedtem tulipanowe, teraz piwoniowe:
Obrazek
Na miejscu zegara słonecznego stanął prezent pt. "pasterek i pastereczka" - ładny, prawda? Prawdziwy marmur :D
Obrazek
Po lewej stronie rabat jest skarpa, o ta z wiśnią i taras:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idąc od rzeźby w lewo widzimy drogę wiodącą do sadu na niższym poziomie, drzew owocowych prawie nie widać, bo zakrywa je Katalpa:
Obrazek
po prawej tzw. leśny zakątek:
Obrazek
po lewej skarpa zakończona pergolą z gigantycznym kokornakiem - zaczyna mi już obrastać balkon na górze ;:oj
Obrazek
Dalej jest sad i skarpa tzw. "wschodnia" z różanką:
Obrazek
Potem już przedogródek z różanecznikami:
Obrazek
To tyle relacji z Ogrodzia :oops:
Jeszcze jakieś fotki ogólne, potem Obrazek
i ... dobranoc ;:19
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Weny do pisania nie miewam nigdy, a w taką pogodę jestem w stanie sklecać tylko proste zdania. Ale chyba już nie o tej porze :( Więc sobie tylko powzdycham nad nową figurką (klasa, klasa, klasa!!!) i jeszcze nad tym widoczkiem: http://images69.fotosik.pl/965/8d0797940ea83853.jpg - czy to cudnie wykręcone drzewko to sumak? Na kota spod bukszpanu (??) również zwróciłam uwagę - przy okazji poproszę zbliżenie ;:180
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Co za ogród,piękny,zmysłowy ech ;:167 Rzeźby wspaniałe ;:215 Edenka z kulą bardzo ładnie wyglądają,elegancko ;:333
Eglantyne bardzo ciekawa,wcześniej nie zwracałam na nią uwagi,a po Twoim przedstawieniu tej odmiany mam na nią ochotę ;:108
Lubię pudrowe kwiaty,a ta do nich niewątpliwie należy.

Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Elu, cudny ogród.
Rzeźby piękne.Chyba w końcu i ja muszę pomyśleć o jakiś rzeźbach do ogrodu,a nie tylko o roślinach :wink:
Róże cudne :D
Piękny czas jak one kwitną ;:167
Twoja różyczka też już mam pąki ;:138
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20

Post »

Cudowne widoki, wszystko fantastycznie dobrane. Elementy dekoracyjne dopełniają całości i stwarzają cudowny
romantyczny klimat. Róża Maria Antonina fantastyczna w mojej ulubionej kolorystyce.
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Najbardziej spodobały mi się bukszpany są piękne równiutkie kuleczki ;:167
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Prezent przepiękny! Bardzo ładnie się prezentuje i wygląda jakby stał tam od zawsze. Edenka u wszystkich prezentuje się idealnie. Prawdziwa królowa z niej.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Pewnie nie będę oryginalna, ale muszę pochwalić Eden Rose ;:108 Czekam aż moja pokaże klasę i trochę mi żal, że tak się ślimaczy.. Nowa ozdoba idealnie współgra z otoczeniem. Piszesz, że w upale to ciężko z weną, a u nad nie padało od przeszło 3 tygodni.. NIC. Ani kropelka. Dzisiaj wyszły czarne chmurzyska i zaszczyciły nas.. piętnastoma minutami "kapuśniaczku", zagrzmiało może ze cztery razy ;:222 porażka jakaś. Nie wiem jak długo rośliny zniosą takie traktowanie ;:224
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Elwi masz ślicznie, niby gąszcz, ale całkiem elegancko ;:138 i te tajemnicze zakątki, aż się chce po nich pochodzić. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

A miodzio masz w tych garnuszkach? bo może misio by się skusił... ;:306
Bardzo pouczający spacer po ogrodzie. Lubię takie szersze ujęcia. Najbardziej do gustu przypadła mi wschodnia różanka. Te kolory purpury...
Agnes S. ma u mnie chyba za dużo słońca, bardzo wypłowiała.
Nie masz problemu z utrzymaniem w ryzach czyśćca? Bo się przymierzam do posadzenia go przy Jacqueline du Pre i się trochę bojam....
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne perspektywy ;:180 . Mi się dobrze siedzi na tarasie, masz tam cień wiśni i piękne widoki i kotek na tarasie ;:333 . Urocza ta ścieżka z czyścem i piwoniami, pięknie się prezentuje.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”