Ogród Różą malowany
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Różą malowany
No dobra, to w takim razie ja też bym chciała Eglantyne. Skoro ona tak na Ciebie podziałała, to z pewnością coś musi w tym być. Aczkolwiek rano zapisałam już sobie w pamięci niejaką Lavender Ice. No nic, będą więc dwie do rozważenia. W końcu dwie to niedużo, a do jesieni coś się wymyśli.
Wracam Elwiniu droga do Topsinu. Otóż przeczytałam w instrukcji, że można go stosować tylko raz w sezonie. Do tej pory o tym nie wiedziałam i jakoś to przeoczyłam. I dlatego, jakby co, będę musiała potem zastosować już inny środek. Na razie róże są zdrowe.
Wracam Elwiniu droga do Topsinu. Otóż przeczytałam w instrukcji, że można go stosować tylko raz w sezonie. Do tej pory o tym nie wiedziałam i jakoś to przeoczyłam. I dlatego, jakby co, będę musiała potem zastosować już inny środek. Na razie róże są zdrowe.
- Elwi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Dzisiaj termometr pokazał 34 stopnie w cieniu
Ledwo żyję i ledwo żyją moje ukochane różyczki
Mimo wszystko wolę upał niż ciągły deszcz
Mózg mi się trochę zlasował więc zbyt dużo nie napiszę, odpowiem tylko na Wasze posty
Ufff...
Moni - Alania najładniejsze są lawendowe iryski Faboulous Frills, potem Amethyst Flame (naprawdę ametystowe), Snowball - białe, aksamitne, z niebieskim odcieniem
Najmniej ciekawy jest różowy Party Dress - szkoda bo
bardzo lubię różowe irysy. No nic, może uda mi się dokupić jakąś ciekawszą odmianę... Dla Ciebie lawendowy FF
- w Twoim stylu prawda?

Anitko - Filemon24 jak Ty zmieniasz te avatarki
nie nadążam... Byłam u Ciebie, widziałam te monstrualne żurawki
Dla Ciebie dzisiaj rozkwitła Aquarell:

Aniu - aneczka1979 ha, Sympatie mam jedną, za to Flammentanz... 4 sztuki
Moje to już stare wygi - ponad 10 -letnie i już ich wykopywać nie będę
Niech tam sobie już są, eM lubi czerwone
Dla Ciebie całkiem nie czerwony Abraham Darby

Milenko - Mandragora fajnie, że się odezwałaś
a jeszcze fajniej, że otworzyłaś wątek
Byłam już u Ciebie, jest super
Kremów budyniowych u mnie cała masa. Dzisiaj jak zrzucałam zdjęcia to migało tylko kremowo-morelowo
Sama się puknęłam w głowę: po co mi tyle tego?
Dla laika i tak wszystkie wyglądają tak samo
Dla Ciebie jedna z kremówek - Crocus Rose

Uleńko - usa1276 Avalon u mnie (odpukać) zdrowy i piękny
ale w zeszłym roku od lipca stał łysy. Teraz zrobiłam już zapobiegawczo oprysk, zobaczymy czy to pomoże... Dla Ciebie Avalon i jego cudne falbanki:

Grażynko - Kogra wiem, wiem, że takie lubisz, pamiętam z zeszłego roku
Niestety, nie znam ich nazwy bo są pomyłkowe. Policzyłam i mam cztery piwonie w tej tonacji, jedna z nich całkiem pusta NN - zobacz:

ciąg dalszy nastąpi...

Moni - Alania najładniejsze są lawendowe iryski Faboulous Frills, potem Amethyst Flame (naprawdę ametystowe), Snowball - białe, aksamitne, z niebieskim odcieniem

bardzo lubię różowe irysy. No nic, może uda mi się dokupić jakąś ciekawszą odmianę... Dla Ciebie lawendowy FF

Anitko - Filemon24 jak Ty zmieniasz te avatarki

Aniu - aneczka1979 ha, Sympatie mam jedną, za to Flammentanz... 4 sztuki

Milenko - Mandragora fajnie, że się odezwałaś

Uleńko - usa1276 Avalon u mnie (odpukać) zdrowy i piękny

Grażynko - Kogra wiem, wiem, że takie lubisz, pamiętam z zeszłego roku

ciąg dalszy nastąpi...
- Elwi
Obiecany ciąg dalszy:
Zuza -sweetdaisy dziękuję
dla Ciebie Eglantyne, którą obłędnie kochają koniki polne - co dzień jest ich więcej

Dorotko - DTJ_1 niestety nie znam nazw wszystkich moich piwonii, bo niektóre są pomyłkami
Na pewno mam: Sorbet, Duchesse de Nemours, Karl Rosenfield, Aleksander Fleming, Sarah Bernard. Jestem ciekawa Twojej
. Dla Ciebie duet Sorbet i Duchesse de Nemours:

Gosiu-Margo2 też powiększam kolekcję irysków, staram się co roku jakąś nową odmianę dokupić. Teraz zamówiłam trzy od Forumowej Bożenki
Dla ciebie piwoniowe szaleństwo bo iryski już przekwitły

Moniko - Soczewka hm, niestety to prawda co piszesz, a chciałoby się, żeby róże od razu w pierwszym roku zadziwiały wigorem... Druga róża, która w zeszłym roku kwitła obłędnie, w tym roku jest maluteńka - moja ukochana You're beautiful
Też była przesadzona wiosną. Nauczka: sadzić od razu tak, żeby było dobrze!
Dla Ciebie też przesadzona, ale z pożytkiem dla niej: Agnes Schillinger

Jagódko - Jagis rzeczywiście, też zauważyłam, że niektóre róże źle znoszą silne nasłonecznienie -
głównie te o ciemnych kolorach, ale również Gruss an Aachen, która jest przecież jasna... Mój Avalon na razie zachwyca, ale cicho sza, żeby nie zapeszyć
Dla Ciebie ukochany Avalon:

Jolu - April no co zrobić??? Kupować
Po cichu Ci powiem, że jak zobaczyłam Eglantyne, to od razu pomyślałam, że komu jak komu, ale Tobie by spasowała
Dla Ciebie ona czyli kuszenia ciąg dalszy:

Sabinko - nifredil Bierz Eglantyne, jest tego warta! Nie mam jej nowych zdjęć, ale dla Ciebie mam delikatną i romantyczną Gruss an Aachen:

Madziu - Pashmina2006 ani się obejrzysz, a Twoje róże wybujają że hej
Zobacz jak moja różanka wyglądała rok temu a jak teraz:

Dla Ciebie moja malutka Heidi Klum, ale cieszy najbardziej, bo wyhodowana przeze mnie osobiście przez okłady

Ilonko - ilona2715 dziękuję
chciałoby się zatrzymać czas albo, żeby chociaż zwolnił... Dla Ciebie mój ulubiony duet: piwonia i róża

Dorotko - dorotka 350 Eglantyne u mnie też na patelni, radzi sobie całkiem nieźle
Widziałam u Ciebie niesamowity spektakl różany
Nie mam szans z Tobą w tej materii... Dla Ciebie moja długo wyczekiwana piwonia Sarah Bernard
Czekałam na nią 3 lata i wreszcie jest

Zuza -sweetdaisy dziękuję

Dorotko - DTJ_1 niestety nie znam nazw wszystkich moich piwonii, bo niektóre są pomyłkami

Gosiu-Margo2 też powiększam kolekcję irysków, staram się co roku jakąś nową odmianę dokupić. Teraz zamówiłam trzy od Forumowej Bożenki

Moniko - Soczewka hm, niestety to prawda co piszesz, a chciałoby się, żeby róże od razu w pierwszym roku zadziwiały wigorem... Druga róża, która w zeszłym roku kwitła obłędnie, w tym roku jest maluteńka - moja ukochana You're beautiful

Dla Ciebie też przesadzona, ale z pożytkiem dla niej: Agnes Schillinger

Jagódko - Jagis rzeczywiście, też zauważyłam, że niektóre róże źle znoszą silne nasłonecznienie -
głównie te o ciemnych kolorach, ale również Gruss an Aachen, która jest przecież jasna... Mój Avalon na razie zachwyca, ale cicho sza, żeby nie zapeszyć

Jolu - April no co zrobić??? Kupować

Sabinko - nifredil Bierz Eglantyne, jest tego warta! Nie mam jej nowych zdjęć, ale dla Ciebie mam delikatną i romantyczną Gruss an Aachen:

Madziu - Pashmina2006 ani się obejrzysz, a Twoje róże wybujają że hej

Dla Ciebie moja malutka Heidi Klum, ale cieszy najbardziej, bo wyhodowana przeze mnie osobiście przez okłady

Ilonko - ilona2715 dziękuję

Dorotko - dorotka 350 Eglantyne u mnie też na patelni, radzi sobie całkiem nieźle

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elwi
normalnie lejesz miód na me serce, mam nadzieję że moja młodziutka różanka będzie za rok wyglądała tak jak u Ciebie
A Sarah Bernard też u mnie się otwiera, mam nadzieję, że już jutro ją ujrzę w pełni, dziś było prawie, tuż tuż...
Na 5 kupionych tylko ten wyrywny Aleksander Fleming, który kwitł już w pierwszym roku posadzenia okazał się pomyłkowy. 4 pozostałe krzewy to już chyba Sarah Bernard, są jaśniejsze, pudrowe
Moje kwitną jako dwulatki

A Sarah Bernard też u mnie się otwiera, mam nadzieję, że już jutro ją ujrzę w pełni, dziś było prawie, tuż tuż...
Na 5 kupionych tylko ten wyrywny Aleksander Fleming, który kwitł już w pierwszym roku posadzenia okazał się pomyłkowy. 4 pozostałe krzewy to już chyba Sarah Bernard, są jaśniejsze, pudrowe

- Elwi
Maju - majka411 jak miło Cię gościć
Z niecierpliwością czekam na pokaz Twoich róż
Eglantyne jest w rzeczywistości ładniejsza nawet niż na zdjęciach
Hm, myślisz żeby zainwestować w profesjonalny sprzęt świecący?
Do zastanowienia...
Dla Ciebie Majeczko zachwycająca Maria Antonina:

Wandziu - Wanda7 Kochana, wygospodaruj miejsce dla obu tych ślicznotek, bo są tego warte
Eglantyne u AniAn miała morelowy środek, u mojej go nie zauważyłam, ale wcale mi go nie brak
i tak jest cudowna. Na kwitnienie Lavender Ice czekam, to już może jutro? Ale widzę po pączkach, że u mnie będzie bardziej różowa niż lawendowa
Wracając do Topsinu - widocznie jest to bardzo silny środek, skoro się go stosuje raz w sezonie. Ja na razie zrobiłam oprysk Substralem. Piszą w ulotce, żeby powtórzyć po 3 tygodniach. Niestety, nie wiem czy on coś dał, bo dzisiaj obrywałam kolejne zarażone listki
Dla Ciebie Wandziu czarująca Eden Rose:

Jak pisałam wcześniej upał odebrał mi twórczą wenę
Pisania więc nie będzie, ale za to zapraszam Was na spacer po Ogrodziu
Podobno wszyscy lubią szerokie plany i postanowiłam stanąć na wysokości zadania.
Idąc od furki widzimy rabaty - przedtem tulipanowe, teraz piwoniowe:

Na miejscu zegara słonecznego stanął prezent pt. "pasterek i pastereczka" - ładny, prawda? Prawdziwy marmur

Po lewej stronie rabat jest skarpa, o ta z wiśnią i taras:

Idąc od rzeźby w lewo widzimy drogę wiodącą do sadu na niższym poziomie, drzew owocowych prawie nie widać, bo zakrywa je Katalpa:

po prawej tzw. leśny zakątek:

po lewej skarpa zakończona pergolą z gigantycznym kokornakiem - zaczyna mi już obrastać balkon na górze

Dalej jest sad i skarpa tzw. "wschodnia" z różanką:

Potem już przedogródek z różanecznikami:

To tyle relacji z Ogrodzia
Jeszcze jakieś fotki ogólne, potem
i ... dobranoc

Hm, myślisz żeby zainwestować w profesjonalny sprzęt świecący?

Dla Ciebie Majeczko zachwycająca Maria Antonina:

Wandziu - Wanda7 Kochana, wygospodaruj miejsce dla obu tych ślicznotek, bo są tego warte

Wracając do Topsinu - widocznie jest to bardzo silny środek, skoro się go stosuje raz w sezonie. Ja na razie zrobiłam oprysk Substralem. Piszą w ulotce, żeby powtórzyć po 3 tygodniach. Niestety, nie wiem czy on coś dał, bo dzisiaj obrywałam kolejne zarażone listki

Jak pisałam wcześniej upał odebrał mi twórczą wenę

Idąc od furki widzimy rabaty - przedtem tulipanowe, teraz piwoniowe:

Na miejscu zegara słonecznego stanął prezent pt. "pasterek i pastereczka" - ładny, prawda? Prawdziwy marmur

Po lewej stronie rabat jest skarpa, o ta z wiśnią i taras:

Idąc od rzeźby w lewo widzimy drogę wiodącą do sadu na niższym poziomie, drzew owocowych prawie nie widać, bo zakrywa je Katalpa:

po prawej tzw. leśny zakątek:

po lewej skarpa zakończona pergolą z gigantycznym kokornakiem - zaczyna mi już obrastać balkon na górze

Dalej jest sad i skarpa tzw. "wschodnia" z różanką:

Potem już przedogródek z różanecznikami:

To tyle relacji z Ogrodzia

Jeszcze jakieś fotki ogólne, potem

i ... dobranoc

- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Weny do pisania nie miewam nigdy, a w taką pogodę jestem w stanie sklecać tylko proste zdania. Ale chyba już nie o tej porze
Więc sobie tylko powzdycham nad nową figurką (klasa, klasa, klasa!!!) i jeszcze nad tym widoczkiem: http://images69.fotosik.pl/965/8d0797940ea83853.jpg - czy to cudnie wykręcone drzewko to sumak? Na kota spod bukszpanu (??) również zwróciłam uwagę - przy okazji poproszę zbliżenie 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Co za ogród,piękny,zmysłowy ech
Rzeźby wspaniałe
Edenka z kulą bardzo ładnie wyglądają,elegancko
Eglantyne bardzo ciekawa,wcześniej nie zwracałam na nią uwagi,a po Twoim przedstawieniu tej odmiany mam na nią ochotę
Lubię pudrowe kwiaty,a ta do nich niewątpliwie należy.
Miłej niedzieli

Eglantyne bardzo ciekawa,wcześniej nie zwracałam na nią uwagi,a po Twoim przedstawieniu tej odmiany mam na nią ochotę

Lubię pudrowe kwiaty,a ta do nich niewątpliwie należy.
Miłej niedzieli

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Elu, cudny ogród.
Rzeźby piękne.Chyba w końcu i ja muszę pomyśleć o jakiś rzeźbach do ogrodu,a nie tylko o roślinach
Róże cudne
Piękny czas jak one kwitną
Twoja różyczka też już mam pąki
Rzeźby piękne.Chyba w końcu i ja muszę pomyśleć o jakiś rzeźbach do ogrodu,a nie tylko o roślinach

Róże cudne

Piękny czas jak one kwitną

Twoja różyczka też już mam pąki

- gosiaczek12a11
- 500p
- Od: 1 kwie 2012, o 17:20
Cudowne widoki, wszystko fantastycznie dobrane. Elementy dekoracyjne dopełniają całości i stwarzają cudowny
romantyczny klimat. Róża Maria Antonina fantastyczna w mojej ulubionej kolorystyce.
romantyczny klimat. Róża Maria Antonina fantastyczna w mojej ulubionej kolorystyce.
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Najbardziej spodobały mi się bukszpany są piękne równiutkie kuleczki 

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Prezent przepiękny! Bardzo ładnie się prezentuje i wygląda jakby stał tam od zawsze. Edenka u wszystkich prezentuje się idealnie. Prawdziwa królowa z niej.
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Pewnie nie będę oryginalna, ale muszę pochwalić Eden Rose
Czekam aż moja pokaże klasę i trochę mi żal, że tak się ślimaczy.. Nowa ozdoba idealnie współgra z otoczeniem. Piszesz, że w upale to ciężko z weną, a u nad nie padało od przeszło 3 tygodni.. NIC. Ani kropelka. Dzisiaj wyszły czarne chmurzyska i zaszczyciły nas.. piętnastoma minutami "kapuśniaczku", zagrzmiało może ze cztery razy
porażka jakaś. Nie wiem jak długo rośliny zniosą takie traktowanie 

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Elwi masz ślicznie, niby gąszcz, ale całkiem elegancko
i te tajemnicze zakątki, aż się chce po nich pochodzić. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
A miodzio masz w tych garnuszkach? bo może misio by się skusił...
Bardzo pouczający spacer po ogrodzie. Lubię takie szersze ujęcia. Najbardziej do gustu przypadła mi wschodnia różanka. Te kolory purpury...
Agnes S. ma u mnie chyba za dużo słońca, bardzo wypłowiała.
Nie masz problemu z utrzymaniem w ryzach czyśćca? Bo się przymierzam do posadzenia go przy Jacqueline du Pre i się trochę bojam....

Bardzo pouczający spacer po ogrodzie. Lubię takie szersze ujęcia. Najbardziej do gustu przypadła mi wschodnia różanka. Te kolory purpury...
Agnes S. ma u mnie chyba za dużo słońca, bardzo wypłowiała.
Nie masz problemu z utrzymaniem w ryzach czyśćca? Bo się przymierzam do posadzenia go przy Jacqueline du Pre i się trochę bojam....
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cudowne perspektywy
. Mi się dobrze siedzi na tarasie, masz tam cień wiśni i piękne widoki i kotek na tarasie
. Urocza ta ścieżka z czyścem i piwoniami, pięknie się prezentuje.