Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
A moje, siane bezpośrednio do gruntu ok. 20 maja mają ok. 10 cm wysokości. Mam szanse zebrać 1 kg owoców? 

Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak ślimaki pozwolą,to na pewno.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Moje już mają +/- 50cm
(jest gorąco i są podlewane więc śmigają
).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Mój sezon na cyklanterę zakończył się po dwóch tygodniach od wysiania. Świeżo posadzone roślinki zostały skoszone równo z ziemią przez te glutowate ścierwa. Ale mam teraz nauczkę, żeby do gruntu sadzić już podrośnięte sadzonki, tych ślimole tak nie zżerają. Natomiast z siewem do gruntu nie mam absolutnie żadnych szans na powodzenie.
Ale życzę wam dobrych plonów i do zobaczenia za rok
Ale życzę wam dobrych plonów i do zobaczenia za rok

-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Moje tez nareszcie się zabrały.Mimo,że miałem z rozsady, po wysadzeniu ślimaki rzuciły się na nie gromadnie.Jakoś w tym roku stały się ulubionym przysmakiem potworów bez skorupek.Dopiero ochronki z butelek zakładane na noc pozwoliły roślinom rozrosnąć się i ma nadzieję,że przetrwają.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
W sumie jakbyś podpędził kilka sadzonek w doniczce, to może i późny plon się uda zebrać (zawsze warto spróbować i się nie poddawać
), ja mam między tymi sporymi osobnikami ze 3 które były zmaltretowane i dopiero się za siebie zabierają, także też będą późniejsze (namoczysz nasiona w ciepłej wodzie przez noc lub dwie, to może wystrzelą jak magiczna fasola
).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
Moje na szczęście rosną, wystarczy, że cucamelon padł, fasola metrowa kiełkuje 1szt. pod tą skałą, czarna fasola tak samo...
zobaczymy, które dynie czy cukinie nie zeszły jak zaowocują.
zobaczymy, które dynie czy cukinie nie zeszły jak zaowocują.

-
[quote="Geniodekt"]Mój sezon na cyklanterę zakończył się...[quote]
Jak jeszcze masz nasiona to wysiej i przykryj 5 l butlą po wodzie.
Jak jeszcze masz nasiona to wysiej i przykryj 5 l butlą po wodzie.
Moje rosną 2 lepiej jedna w gorszej kondycji. Podlałam je na wszelki wypadek, chyba pierwszy raz jak poszły do gruntu, bo coś deszcz nie może dojść.
- krysp50
- Od: 22 lut 2007, o 12:05
Ja też już mam owocek

Posadzone do gruntu dwie sadzonki ok. 20 maja. Pozostałe dwie /bo dwie zjadł kotek/, dużo później ale powoli się zbierają..... dosiałam jeszcze i nie widać aby wschodziły. Na pewno nie zjem w tym roku dyni - siedzi w doniczce wysiana w połowie kwietnia i nie wychodzi
Sprawdzałam - nasionka są całe 

Posadzone do gruntu dwie sadzonki ok. 20 maja. Pozostałe dwie /bo dwie zjadł kotek/, dużo później ale powoli się zbierają..... dosiałam jeszcze i nie widać aby wschodziły. Na pewno nie zjem w tym roku dyni - siedzi w doniczce wysiana w połowie kwietnia i nie wychodzi

Pozdrawiam Krystyna
-
To nie owocek tylko kwiat,jeszcze nierozwinięty.
Łupinki całe ale liścienie w środku mogą być już zgnite.
Łupinki całe ale liścienie w środku mogą być już zgnite.
Z moich obserwacji wynika, że: achochę najlepiej wysiewać wprost do gruntu! Sama miałam mało nasionek więc posiałam. W doniczce w domu rosły wspaniale. Ale po przesadzeniu do gruntu doznały szoku. Trzy w ogóle nie przyjęły się. Dwie pozostałe nie mogły dać sobie rady i długo wahały się czy paść a może dać sobie jeszcze szansę. Suma sumarum uratowały się ale posadziłam je w miejscu niezbyt uczęszczanym i przy natłoku zajęć zarosły trochę. Teraz muszę je odszukać wśród chwastów bo prawie nic się nie wspięły do góry. 

- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z moich obserwacji wynika, że: odwrotnie
Słabo rosły rozsady a w gruncie ruszyły błyskawicznie.
Nie było żadnych problemów z przyjęciem.
A nawet jedna nadliczbowa wsadzona w trawnik pod młodą brzozę bez żadnego przygotowywania stanowiska przyjęła się błyskawicznie i rośnie wspaniale.
Pojawiają się już pąki kwiatowe.
U mnie roślina bezproblemowa.

Słabo rosły rozsady a w gruncie ruszyły błyskawicznie.
Nie było żadnych problemów z przyjęciem.
A nawet jedna nadliczbowa wsadzona w trawnik pod młodą brzozę bez żadnego przygotowywania stanowiska przyjęła się błyskawicznie i rośnie wspaniale.
Pojawiają się już pąki kwiatowe.
U mnie roślina bezproblemowa.
Pozdrawiam Wojtek
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Ja mam cyklanterę pierwszy raz, nasionek miałam niewiele, więc pierwszą próbę zrobiłam w połowie kwietnia - 2 nasionka dałam na waciki i po wykiełkowaniu (2-3 dni później) do ziemi. Ładnie wyrosły, więc pod koniec kwietnia to samo zrobiłam z następnymi dwoma -też wszystko OK. Pierwsze poszły do gruntu ok. 20 maja pod plastikowe 5 litrowe butle, następne po ok. 10 dniach - wtedy butle zdjęłam z tych pierwszych i przełożyłam na młodsze, z młodszych zdjęłam butelki po ok 3 dniach.
Wszystkie ładnie rosną, jedna z tych pierwszych sięga mi teraz do pasa i kwitnie - widać już 2 maleńkie zawiązki. Nie zauważyłam, żeby przeżywały jakiś stres i zatrzymały wzrost, jedynie kilka dolnych listków ma lekkie białe plamy od słońca, te 4 egzemplarze mam w 3 różnych miejscach działki, żeby przetestować co im służy.
Wszystkie ładnie rosną, jedna z tych pierwszych sięga mi teraz do pasa i kwitnie - widać już 2 maleńkie zawiązki. Nie zauważyłam, żeby przeżywały jakiś stres i zatrzymały wzrost, jedynie kilka dolnych listków ma lekkie białe plamy od słońca, te 4 egzemplarze mam w 3 różnych miejscach działki, żeby przetestować co im służy.
Dorota
MoniaK pisze:Z moich obserwacji wynika, że: achochę najlepiej wysiewać wprost do gruntu!
MoWo pisze:Z moich obserwacji wynika, że: odwrotnie

Reasumując, z obserwacji wynika tylko tyle, że jak się komu uda, to tak rośnie