Trawy w pytaniach i odpowiedziach

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ole!
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 sie 2008, o 16:45

Post »

Pennisetum faktycznie śliczne, tylko trochę za małe. Szukam czegoś powyżej 1m (najlepiej między 1.5 a 2.5 m) ale niezbyt szerokiego. Właściwie to potrzebuję trzech traw w 3 miejsca w ogródku. Na 'Zebrinusa" chyba się zdecyduję nawet z samej ciekawości, bo widziałam piękne egzemplarze. Druga z traw to na pewno któryś z Miscantusów gdyż będzie mieć trochę więcej miejsca wokół. Zostaje miejscówka nr 3 gdzie potrzeba mi czegoś wysokiego i wąskiego - coś o takim pokroju byłoby idealne, może trochę bardziej kolorowe kwiatostany:

http://www.quansettnurseries.com/Panicu ... hwind'.jpg

Jak się nauczę wrzucać zdjęcia to prześlę moje bazgrołki jak ogródek miałby wyglądać.

Już zakupiłam przypominające trochę trawy - 3 liliowce i kniphofię.
Gdy nie ma gdzie zawrócić, trzeba iść naprzód.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wąskie są trzcinniki (i wczesne)
Poleciłbym Ci jeszcze Panicum virgatum 'North Wind' - cudna, zielona, wyprostowana kolumna - tyle, że raczej w Polsce go nie kupisz a ja go rozmnożonego nie mam.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Ole!
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

...

Post »

Próbuję dodać zdjęcie...
Obrazek

Napisane: Pt 29 sie 2008 15:43
Chodzi mi raczej o efekt jaki chcę uzyskać, w sensie pokroju, gdyż nie znam tych roślin za dobrze i mogę jakiegoś byka popełnić. Miscantusy po lewej i prawej będą miały sporo wilgoci (to też mnie martwi czy nie za dużo)
Awatar użytkownika
Ole!
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mariusz_Surowinski pisze:W połowie września jedziemy do Holandii, również po rpśliny, więc jest szansa, że uda się je jeszcze kupić. Ceny oscylowały w granicach 5-7 euro za sadzonkę.
To cena do przeżycia. Boję sie tylko tych prosto z Holandii, żeby nie powymarzały pierwszej zimy z moimi umiejętnościami i ,,szczęściem" :)

A co powiesz na Panicum virgatum 'Strictum' lub np. 'Heavy metal' , masz je może na miejscu? Jak sobie radzą te odmiany?
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Panicum virgatum świetnie u nas zimuje. To amerykańska trawa preriowa...
Strictum jest też wyprostowane, tyle, że troche mniej. Brzmi to głupio ale nie umiem tego inaczej opisać. Jest mniej ciemnozielone niż 'North Wind' i troche niższe. Przebarwia się w odcieniach, żółci, pomarańczu, brązu i czerwieni. Bardzo ładna roślina, mam pare sadzonek.
'Heavy Metal' ma pokrój podobny, chyba jest troche bardziej wyprostowane. Liście srebrno-zielone. Ladne, też mam sadzonki.
Wysokości i zdjęcia znajdziesz w mojej encyklopedii.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ole! pisze:Chodzi mi raczej o efekt jaki chcę uzyskać, w sensie pokroju, gdyż nie znam tych roślin za dobrze i mogę jakiegoś byka popełnić. Miscantusy po lewej i prawej będą miały sporo wilgoci (to też mnie martwi czy nie za dużo)
Wilgoć dla miskantów jest wskazana. Ja bym się zastanowił czy miskanty - po lewej i po prawej muszą być na pierwszym planie. To rośliny, które późno stają się atrakcyjne...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Ole!
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mariusz_Surowinski pisze: Ja bym się zastanowił czy miskanty - po lewej i po prawej muszą być na pierwszym planie. To rośliny, które późno stają się atrakcyjne...
Heh, właściwie to one nie będą na pierwszym planie :D Nie wspomniałam że bok ogródka, z tej strony z której na niego się patrzy, przylega do ściany bloku. Zapomniałam tam wyrysować małych drzwi balkonowych, tak mniej więcej w jednej trzeciej od strony prawej na obrazku, w części środkowej zaś okna... miskantusy będą więc sobie grzecznie rosły przy ścianie i umożliwiały jako taką komunikacje z sąsiadami z ogródka po prawej i lewej :)

Niestety ten skrawek zieleni jest dość kłopotliwy - w jednej czwartej ogródka ścieka sporymi strumieniami z powyższych balkonów woda deszczowa. Wybija spore kawały trawy i żłobi sobie korytko w ziemi, chcę więc ten rejon w przyszłości wysypać żwirem, a pod większe ,,wodospady" podłożyć głazy, żeby nie powstawały dołki, dlatego może też to dziwnie wyglądać :P

Jeszcze się spytam w takim razie, jak drogie masz te sadzonki odmian Panicum virgatum, jakiej wielkości itp. i jak wyglądają wszelkie sprawy formalne z ewentualna wysyłką takowych... nie wiem czy warto polegać na poczcie, bo ostatnio sporadycznie szwankuje. (Chociaż ten 'Nortwind' jednak kuszący jest bardzo :))
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Wszystko w zależy od gustu ale wymieniona odmiana prosa nie jest taka zła zwłaszcza jak na stalowych sztywnych żdźbłach zakwitną ciemne trawiaste wiechy. Jedno jest pewne że prawidłowemu wybarwieniu sprzyja sucha pogoda słoneczne miejsce i cieżka ziemia. Miskanta Giganteusa także w moim regionie nazywają trawą słoniową.
jarek
Primax
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 cze 2008, o 12:44

Post »

Witam
Mam kilka traw ozdobnych w ogrodzie ale kompletnie nie wiem jakie warunki im są potrzebne do życia. Wszystkie rosną na południowej ścianie w pełnym słońcu i chyba im służy.

Rozplenica Japońska zwana przeze mnie "rozpustnicą. Urosła w ciągu roku do kępy o średnicy ok 120-150 cm. tyle ze teraz zostanie przesadzona w inne miejsce a nie wiem jakie ma to być.

Miskant Chiński ale nie pamiętam odmiany. W jego przypadku chodzi mi raczej o poradę czy ma mieć mokro czy sucho ponieważ zstaje w tym miejscu gdzie rośnie.

Miskant Zebrinus zwany "tygryskiem". Pasiak rósł przy tarasie ale trafi gdzie indziej na poudniowej części ogrodu. I znów pytanie czy mokro czy nie, jaka ziemia?

Pony Tail to podobnie jak tygrysek. Jaką ziemię zapewnić aby rosło.

Dodam ze ziemia na działce należy raczej do kwaśnych i podmokłych ponieważ pierwotnie była tam glina którą przykryliśmy 20-100 cm. ziemi z głębokiego wykopu. Od roku walczę ze skrzypem i z trzciną i chyba uda mi isę wygrać.
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

nie wszedzie jeszcze kosimy trawy :D Obrazek
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam;
i ja lubię trawy :D .Parę odmian posiadam w swojej kolekcji[jest ona nieduża :( :( ].
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Czy ta pogięta na 5 zdjęciu to jakiś sit? Wygląda niesamowicie :shock:
A na ostatnim jest miskant Cosmopolitan czy arundo, albo jeszcze coś innego :)
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam;
Oliwko na 5 zdjęciu jest sit,a na ostatnim Arundo ,,Variegata,,.
Pozdrawiam Marzena

następne moje trawy
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Masz ładną kolekcję :lol:
Jak Ci zimuje Arundo donax 'Versicolor', Carex firma 'Variegata' i Carex oshimensis 'Evergold'?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam;
ja swoje co wrażliwsze trawki osłaniam szybą i gałązkami.Szyba ogranicza dostęp wody do korzeni.Podobnie robię z opuncją ogrodową .Metoda ta jak do tej pory była skuteczna.
Pozdrawiam Marzena
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”