Ogród Różą malowany
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Różą malowany
Widzę Twoją wielką miłość do Old Port. Może mnie Heidi też tak wciągnie?
Chipek cudowny. Kiedyś nie podobała mi się ta róża. Ale wiadomo, przez forum wszystko się zmienia. Bardzo ładne masz iryski. Dobrze że Omoshiro się odbudował.
Chipek cudowny. Kiedyś nie podobała mi się ta róża. Ale wiadomo, przez forum wszystko się zmienia. Bardzo ładne masz iryski. Dobrze że Omoshiro się odbudował.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Elwi, cudne iryski!! Masz jeszcze więcej zdjeć?
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny ogród kiedyś już u ciebie byłam ale miałam inny nick 

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Elwi cudne pąki gdzie się nie obrócisz
Sama radość...
HoneyMilk patrzę na nią z ciekawością,nie znam
Liście z plamami usuń i opryskaj na grzyba...pryskałaś wiosną miedzianem róże?

HoneyMilk patrzę na nią z ciekawością,nie znam

Liście z plamami usuń i opryskaj na grzyba...pryskałaś wiosną miedzianem róże?
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Elwi, co do mojego czosnku to w zeszłym roku miał dużą jedną kulę kwiatową, w tym pojawiły się dwa pędy. Już myślałam że będą dwie kule a tu du...a były z obu tylko liście, kwiatów niet
Teraz już zaczynają żółknąć, wykopię delikwentkę i sprawdzę cóż tam się stało 
Co do Twoich zdjęć, ogrooomnej ilości pączków różanych szczerze zazdraszczam, będzie cudnie jak już wszystkie rozkwitną

Co do Twoich zdjęć, ogrooomnej ilości pączków różanych szczerze zazdraszczam, będzie cudnie jak już wszystkie rozkwitną

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Honeymilk też bardzo mi się spodobała. Tej jej trójdzielny środeczek to istne cudo
Plamistość niestety u mnie też już wystąpiła. Jakoś strasznie wcześnie w tym roku. Zrobiłam więc pierwszy oprysk, Topsinem, na wszystkich swoich różach. Potem zastosuję inne środki. Nie wiem, czy to pomoże, bo w poprzednich sezonach mimo oprysków choroba się szerzyła.
A ja co do czosnków mam zupełnie inne doświadczenie. Na początku miałam jedną cebulę, a teraz mam z niej siedem czy osiem dorodnych kul
Mówię o odmianie Pink Sensation. Czosnki lubią mieć sucho 

Plamistość niestety u mnie też już wystąpiła. Jakoś strasznie wcześnie w tym roku. Zrobiłam więc pierwszy oprysk, Topsinem, na wszystkich swoich różach. Potem zastosuję inne środki. Nie wiem, czy to pomoże, bo w poprzednich sezonach mimo oprysków choroba się szerzyła.
A ja co do czosnków mam zupełnie inne doświadczenie. Na początku miałam jedną cebulę, a teraz mam z niej siedem czy osiem dorodnych kul

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jaka tam panika, spokojnie oberwij te dolne liście, one zawsze najszybciej łapią plamistość bo są najniżej.
Ja je obrywam jak tylko róże zaczynają kwitnienie i mam spokój do jesieni.
U Ciebie Old Port robi za przodowniczkę a u mnie wyleciała jako pierwsza.
Widzisz jak to jest, niektóre róże nie lubią kwaśnej ziemi.
Wszystko Ci rozkwita aż radość bierze i oby tak dalej.
Ja je obrywam jak tylko róże zaczynają kwitnienie i mam spokój do jesieni.
U Ciebie Old Port robi za przodowniczkę a u mnie wyleciała jako pierwsza.
Widzisz jak to jest, niektóre róże nie lubią kwaśnej ziemi.
Wszystko Ci rozkwita aż radość bierze i oby tak dalej.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Ależ piękne zdjęcia robisz, normalnie robię się zielona z zazdrości
Ja ciągle telefonem...no i nie mam tak pięknych okazów jak twoje. Omoshiro przekwitł od nadmiaru słońca, jeszcze ma masę pąków ale drżę czy w tym roku przetrwa czy znów go uwiąd wykończy zanim zachwyci oko.
Iryski też u mnie w mniejszości, a twoje przepiękne. Długo mogę tak wymieniać...
Niech dobrze rosną i cieszą właścicielkę

Ja ciągle telefonem...no i nie mam tak pięknych okazów jak twoje. Omoshiro przekwitł od nadmiaru słońca, jeszcze ma masę pąków ale drżę czy w tym roku przetrwa czy znów go uwiąd wykończy zanim zachwyci oko.
Iryski też u mnie w mniejszości, a twoje przepiękne. Długo mogę tak wymieniać...
Niech dobrze rosną i cieszą właścicielkę

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Elwi zdjęcia pierwszych różyczek bardzo cieszą, ale nie mogę przemilczeć cudnych irysów...I te fioleciki
Old Port ma piękny kolor. Kilka razy miałam ją w koszyku, ale jakoś zawsze coś innego w końcu wybierałam
Może jeszcze to naprawię, bo ta róża bardzo mi się podoba.
Eglantyne u mnie zakwitła po raz pierwszy- ( to jesienne nasadzenie ). Ciekawa jestem jak długo masz swoją? Jesteś z niej zadowolona? Moja kwiaty trzyma wyjątkowo prosto mimo, że pędy młode i wiotkie.
A z plamami jak radziła Grażynka oberwij dolne liście i zrób oprysk na grzyba. Spróbuj kupić Score 250 EC jeśli jeszcze gdzieś jest dostępne, bo ten środek u mnie się sprawdzał

Old Port ma piękny kolor. Kilka razy miałam ją w koszyku, ale jakoś zawsze coś innego w końcu wybierałam

Eglantyne u mnie zakwitła po raz pierwszy- ( to jesienne nasadzenie ). Ciekawa jestem jak długo masz swoją? Jesteś z niej zadowolona? Moja kwiaty trzyma wyjątkowo prosto mimo, że pędy młode i wiotkie.
A z plamami jak radziła Grażynka oberwij dolne liście i zrób oprysk na grzyba. Spróbuj kupić Score 250 EC jeśli jeszcze gdzieś jest dostępne, bo ten środek u mnie się sprawdzał

-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Elwi jeszcze raz spytam , bo chyba mnie nie zauważyłaśDTJ_1 pisze:Elwi piękności pokazujesz, rogownica mnie zachwyciła , takie delikane kwiatuszki , o azaliowych nawet nie wspomnę. Czosnków nie nawozisz, ale resztki z piwoni jakieś dostają , stąd takie piękności. A znasz ten środek co zlikwidowałaś zarazę azali?.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Mój Old port też urodziwy od ubiegłego roku, gdy go przesadziłam w inne miejsce to samo Chopichon też zmężniał. Elwi iryski jak jeden cudne do zakochania .Widzę ,ze też masz piękna Duchesse de nemours moja już powoli przekwita ,ale kwiaty utrzymują się bardzo długo w dobrej kondycji nawet w słoneczne dni
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Elwi, u mnie też wypatrzyłam dwa liście z plamistością. Szybko oberwałam, wrzuciłam do kosza i udaję, że nic się nie stało
Jak zacznie się to badziewie rozprzestrzeniać to będę panikowała razem z tobą.. Honeymilk godna swojej nazwy. Mleko z miodem, smakowita i śliczna 

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Madziu - Pashmina2006 w zeszłym roku zachwycałam się Heidi Klum - kwitła niesamowicie
Niestety, musiałam ją przesadzić i teraz widzę, że trochę się to negatywnie odbiło na kwitnieniu. Ma pączki, ale już nie w takiej ilości jak w zeszłym roku. Mam nadzieję, że jak się zaaklimatyzuje to jeszcze zachwyci. Uwielbiam tą różę 
Moniś - Alania- iryski jeszcze młode,słabo rozrośnięte... to i pędów kwiatowych niewiele, ale trochę zdjęć się znajdzie
Anitko - Filemon24 - dziękuję
zajrzę do Ciebie z rewizytą jak tylko czas pozwoli 
Aniu - Annes77 Honeymilk możesz nie znać, bo to miniaturka, ale taką chciałam na obrzeże rabaty i w tej roli jak dotąd się sprawdza
A środek ma tak cudownie morelowy, że nic tylko schrupać
Zuza - sweetdaisy toż mów od razu, że z jednego zrobiły się dwa!
To ponoć normalne, że młoda cebula nie kwitnie w pierwszym roku
Wandziu - wanda7 Honeymilk kupiłam głównie z tego powodu, że jest malutka. Potrzebowałam takich niskich róż na front rabaty. Kupiłam dwie Honeymilk i jestem bardzo zadowolona
Bałam się, że kwiaty będą malutkie, tymczasem są takie w sam raz, jak na małą różę przystało
Topsin mam i zamierzałam go zastosować. Piszesz, że później zastosujesz inne środki... Ten jest nieskuteczny? Czy nadaje się tylko do prewencji? 
W kwestii czosnku - ten, który mam obecnie też mi się mnoży i co roku jest go więcej, a karatawski mi znikł - nie wiem czemu
Grażynko - Kogra Old Port mnie zaskoczył totalnie, nie spodziewałam się takiego pokazu
W zeszłym roku zachwycałam się Heidi Klum, ale ona trochę mi zmarniała przez przeprowadzkę wiosenną. Mam nadzieję, że się pozbiera i jeszcze zachwyci.
Jolu - April dziękuję
Omoshiro to jeszcze maluch, myślę, że dopiero pokaże na co go stać
Toż przy Twoich okazach ja całkiem wymiękam...
Dorotko - dorotka350 Old Porta kupiłam... z przekory
- miałam Heidi Klum, która podbiła mnie całkowicie i chciałam zobaczyć, czy jej siostra bliźniaczka jest taka sama...
W zeszłym roku przyznałam palmę pierwszeństwa Heidi, a w tym roku... jestem skołowana
Jak zakwitnie Heidi to zerwę po jednym kwiatku z obu róż, położę obok siebie i ...może zobaczę jakąś różnicę? Eglantyne... poczytaj poniżej
Dorotko - DTJ_1 bardzo Cię przepraszam, zgubiłam gdzieś Twój post
Jadziu - Jakuch dziękuję
Duchesse rzeczywiście zjawiskowa, ale dopiero teraz pokazuje całą urodę - w poprzednich latach kwiaty były dosyć małe. U mnie jeszcze nie wszystkie piwonie się rozwinęły - coś późno w tym roku 
Sabinko - Nifredil Mleko jak mleko, ale ten miód - mniam
UWAGA!!!
Teraz będę się kajać i walić w klatę na znak pokuty!
Chodzi o Eglantyne... W poprzednim poście jest zdjęcie - róża trochę omdlała upałem, ale i tak nic specjalnego. Chodziłam koło niej, drapałam się po głowie i myślałam: "co ten Austin wyhodował? Jakieś takie to nieudolne, przypomina New Dawn czyli zdechłego łabądka... Posadziłam ją w samym sercu rabaty i co teraz? Paszczur będzie mi psuł efekt!" Pamiętałam ją trochę z wątku AniAn i wydawało mi się, że powinna jednak być ciut ładniejsza...
I stało się tak, że wczoraj po powrocie z pracy pobiegłam zobaczyć, co w Ogrodziu zakwitło. Pobiegłam i...o mało ze schodów nie spadłam. Gęba rozdziawiona, wzrok błędny
a z gardzieli wyrywa się na raz pięć "achów" (pamiętacie jeszcze klasyfikację róż według achów i echów?). Wszystko przez Eglantynę. Pokazała mi się w pełnej krasie, a ja nie wiedziałam co ze swoim szczęściem zrobić
Dostała z miejsca pięć "achów" a to: "ach, jaki wielki kwiat", "ach, jaki kolor", "ach, jaki cudny zapach", "ach, co za budowa kwiatu" i piaty "ach" za całokształt
Wiadomo, że gusta są różne i to co mnie zachwyca niekoniecznie musi podobać się innym... Dla mnie to róża idealna
Kupiłam dwuletnią, mocno już rozrośniętą sadzonkę, więc nie startuje u mnie od zera, tylko nabiera masy. I dobrze! Oby tylko tak dalej.
Dziękuję Wam wszystkim za porady odnośnie plamistości - zrobię jak radzicie tzn. poobrywam dolne listki i opryskam chemią
bo Biosept widocznie jest za słaby
Tymczasem rozkwitają kolejne róże i piwonie. Powoli zaczyna być tak jak lubię
Eglantyne

Crocus Rose

Mariatheresia zaczyna

Gruss an Aachen

Avalon

Księżniczka Aleksandra

Pastella

Piwonie

Warszawska Nike - jeden kwiatek a cieszy

I Iryski z dedykacją dla Moniki

Moniś - Alania- iryski jeszcze młode,słabo rozrośnięte... to i pędów kwiatowych niewiele, ale trochę zdjęć się znajdzie

Anitko - Filemon24 - dziękuję

Aniu - Annes77 Honeymilk możesz nie znać, bo to miniaturka, ale taką chciałam na obrzeże rabaty i w tej roli jak dotąd się sprawdza

Zuza - sweetdaisy toż mów od razu, że z jednego zrobiły się dwa!

Wandziu - wanda7 Honeymilk kupiłam głównie z tego powodu, że jest malutka. Potrzebowałam takich niskich róż na front rabaty. Kupiłam dwie Honeymilk i jestem bardzo zadowolona

W kwestii czosnku - ten, który mam obecnie też mi się mnoży i co roku jest go więcej, a karatawski mi znikł - nie wiem czemu

Grażynko - Kogra Old Port mnie zaskoczył totalnie, nie spodziewałam się takiego pokazu

Nawet jak liście są całkiem zdrowe, to je obrywasz na wszelki wypadek? Dobrze zrozumiałam?Ja je obrywam jak tylko róże zaczynają kwitnienie i mam spokój do jesieni
Jolu - April dziękuję

co to niby ma być ja się pytam???"no i nie mam tak pięknych okazów"

Dorotko - dorotka350 Old Porta kupiłam... z przekory

Dorotko - DTJ_1 bardzo Cię przepraszam, zgubiłam gdzieś Twój post

Jadziu - Jakuch dziękuję

Sabinko - Nifredil Mleko jak mleko, ale ten miód - mniam

UWAGA!!!

I stało się tak, że wczoraj po powrocie z pracy pobiegłam zobaczyć, co w Ogrodziu zakwitło. Pobiegłam i...o mało ze schodów nie spadłam. Gęba rozdziawiona, wzrok błędny

Dziękuję Wam wszystkim za porady odnośnie plamistości - zrobię jak radzicie tzn. poobrywam dolne listki i opryskam chemią
bo Biosept widocznie jest za słaby

Tymczasem rozkwitają kolejne róże i piwonie. Powoli zaczyna być tak jak lubię
Eglantyne

Crocus Rose

Mariatheresia zaczyna

Gruss an Aachen

Avalon

Księżniczka Aleksandra

Pastella

Piwonie

Warszawska Nike - jeden kwiatek a cieszy

I Iryski z dedykacją dla Moniki

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Elwi, jakie to odmiany irysków
Piękne!!!
Eglantyne mnie także zachwyca - wprawdzie moja jest młodziutka, ale i tak śliczna

Eglantyne mnie także zachwyca - wprawdzie moja jest młodziutka, ale i tak śliczna

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Eglantyne zachwyca najpiękniejsza ze wszystkich pokazanych. Zapraszam z rewizytą ale niestety u mnie takich piękności kwiatowych próżno szukać