Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nektarynka , brzoskwinia - 2cz.(06.06-.....
U mnie brzoskwinia łapała kędzierzawość, bo nie zdążyłam wykonać oprysku miedzianem w fazie pąkowej. Gdy ściągnęłam zimową agrowłókninę z drzewka, ono już zaczynało kwitnąć
Porażone liście zerwałam, wykonałam oprysk Carpene i chyba działa, bo nie widzę dalszego rozwoju choroby. Na mszyce, moim zdaniem, wystarcza mydło potasowe w płynie z czosnkiem. Nie ma sensu sięgać po chemię, gdy dają sobie radę ekologiczne środki. Karate zawiera lambda-cyhalotrynę, której przypisywane są właściwości rakotwórcze i podrażniające skórę, oczy oraz przy wdychaniu układ oddechowy.

Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja pryskałem brzoskwinie i nektaryne jak co roku miedzianem na zimę a mospilanem na wiosnę i...
Mam bardzo dużo małych owoców ale liści prawie już nie ma bo wszystkie porażone.
Mam bardzo dużo małych owoców ale liści prawie już nie ma bo wszystkie porażone.
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
A po co Mospilan?
-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
oczywiście Sylitem
pomyliłem bo teraz Mospilan na czasie
a można jeszcze teraz sylitem robić oprysk?

a można jeszcze teraz sylitem robić oprysk?
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 maja 2015, o 08:14
Witam
Proszę o pomoc, w tym roku kupiłam 3 śliczne drzewka ,dwie odmiany brzoskwini i jedną nektarynkę, wszystkie mają owocki
,ale niestety, nie bardzo jeszcze umiem obchodzić się i pielęgnować te drzewka.Dopadła mszyca moją nektarynkę,zrobiłam oprysk na mszycę-i nagle zaczęły żółknąć i opadać listki,na wcześniejszych fotkach,które robiłam mojej nektarynce,zauważyłam takie czerwone plamki,przeraziłam się i opryskałam miedzianem
.wszystko ze strachu zrobiłam na.. wariata i teraz boję się o moje drzewka
, czy jest szansa i ratunek dla mojej nektarynki? czy listki odrosną 
Proszę o pomoc, w tym roku kupiłam 3 śliczne drzewka ,dwie odmiany brzoskwini i jedną nektarynkę, wszystkie mają owocki

- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
A ja nie pryskam miedzianem jesienią liści, tylko je wygrabuję i zbieram spod drzewka. Tylko, ze u mnie pod drzewkiem nie ma trawy,co ułatwia sprawę. Zresztą robię tak z liśćmi wszystkich drzew i krzewów owocowych. Potem kopię bardzo głęboki dól i zakopuję.
U mnie w okolicy rosnie dużo moreli i brzoskwini i w tym roku widzę, ze praktycznie wszystkie brzoskwinie są intensywnie porażone kędzierzawością. Morele też nie wyglądają dobrze, kwitły pięknie, ale teraz na wszystkich część gałęzi ma zaschnięte kwiaty i brak liści - takie zaschnięte kikuty sterczą na drzewach. U mnie jedna morela, szczepiona na ałyczy, rośnie zdrowo, ale ta na podkładce karłowej zmarzła w trakcie późnowiosennych przymrozków. Wczesną wiosna była OK, nawet miała nieliczne kwiaty.
U mnie w okolicy rosnie dużo moreli i brzoskwini i w tym roku widzę, ze praktycznie wszystkie brzoskwinie są intensywnie porażone kędzierzawością. Morele też nie wyglądają dobrze, kwitły pięknie, ale teraz na wszystkich część gałęzi ma zaschnięte kwiaty i brak liści - takie zaschnięte kikuty sterczą na drzewach. U mnie jedna morela, szczepiona na ałyczy, rośnie zdrowo, ale ta na podkładce karłowej zmarzła w trakcie późnowiosennych przymrozków. Wczesną wiosna była OK, nawet miała nieliczne kwiaty.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- 50p
- Od: 13 lut 2010, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
może to moniliozacorazonbianco pisze:... Morele też nie wyglądają dobrze, kwitły pięknie, ale teraz na wszystkich część gałęzi ma zaschnięte kwiaty i brak liści - takie zaschnięte kikuty sterczą na drzewach...
Pozdrawiam,
Radek
Radek
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Mojej brzoskwince obumierają pędy (dlatego ma mały przyrost), wycięłam je dzisiaj na kilka cm i zasmarowałam.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- 50p
- Od: 16 maja 2015, o 13:35
- Kontakt:
Mam tak samo ..liście poskręcane i przebarwione , natomiast drzewko dosłownie oblepione owocami.. taka szkoda...
Tak po prostu lubię to co robię , wielu docenia to co już zrobiłem , tym bardziej mam motywację do następnych działań.
- Ginka
Pojawiły się u mnie dziadowskie chrabąszcze, zabiłam 2 osobniki próbujące założyć żłobek, poszarpały mi trochę liści i zrobiły dziurę w jednym z owoców, dzisiaj zauważyłam że kolejne liście mają poszarpane czubki i kolejny owoc ma dziurę
, czy to znaczy że złożyły w nim jaja? (dorosłych nie dopadłam). Martwię się, że w tym roku również nie spróbuję mojej ulubionej brzoskwini.

- jafhar
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy młode owoce nektaryny (np o tej porze) są pokryte charakterystycznym jak dla brzoskwini meszkiem ? Kupiłem na wiosnę drzewko 'Nektary', lecz owoc wygląda jak typowy brzoskwini.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Moje nektarynki Harco nie mają puszku - od początku po zapyleniu różnią się od brzoskwiń.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Ginka
suszi1 kędzierzawość, opryski na jesień miedzianem i wiosnę syllitem (lub innym preparatem na kędzierzawość) w stanie bezlistnym.
Jeśli porażonych liści jest mniej niż zdrowych, możesz je uszczykiwać tuż przy gałązce (ja uszczykiwałam każdy noro rozwinięty chory liść przy wcześniejszej brzoskwince i doczekałam się pięknych owoców w kilka lat od posadzenia), liście pal albo wyrzucaj do kosza/ z dala od ogrodu.
Jeśli porażonych liści jest mniej niż zdrowych, możesz je uszczykiwać tuż przy gałązce (ja uszczykiwałam każdy noro rozwinięty chory liść przy wcześniejszej brzoskwince i doczekałam się pięknych owoców w kilka lat od posadzenia), liście pal albo wyrzucaj do kosza/ z dala od ogrodu.