Za wieloletnią toksyczność Agent Orange odpowiadały dioksyny.agat pisze:Nadmienię, że odszkodowania do tej pory nie dostał żaden mieszkaniec Wietnamu.
Roundup niebezpieczny - szczególnie dla kobiet
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Roundup nie taki bezpieczny - szczególnie dla kobiet
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
-Otruli mi psa! Niebezpieczne opryski na terenie Lublina?
Od kilkunastu dni na terenie Lublina trwają opryski terenów zielonych, które mają zwalczyć chwasty.
Mieszkańcy skarżą się, że są one niebezpieczne dla zwierząt oraz ludzi.
Od kilkunastu dni na terenie Lublina trwają opryski terenów zielonych, które mają zwalczyć chwasty.
Mieszkańcy skarżą się, że są one niebezpieczne dla zwierząt oraz ludzi.
http://www.lublin112.pl/otruli-psa-nieb ... e-lublina/Podobnych zgłoszeń dostaliśmy wiele, tak o chorych zwierzętach domowych jak i o dzieciach, dla których opryskiwany teren często służy do zabawy. ? Administracja na pewno wiedziała, że coś takiego będzie miało miejsce, dlaczego nikt nie wywiesił żadnego ogłoszenia ? mówi pani Joanna z dzielnicy Czuby. Z kolei w ubiegłym tygodniu jeden z mieszkańców dzielnicy LSM zaalarmował nas, że z powodu owych oprysków jego pies zdechł. Zastanawia się on nawet, czy nie wytoczyć miastu procesu, ponieważ nikt z mieszkańców osiedla nie został o opryskach powiadomiony.
Skoro wszystko zostało już powiedziane, to mam takie techniczne pytanie: po oprysku Randapem ile czasu trzeba odczekać aby móc bezpiecznie "grzebać" w ziemi i siać nową trawę?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2015, o 07:18
Witam serdecznie.
Proszę o radę, otóż posiadamy z mężem działkę, którą przygotowujemy pod upawę. Jesteśmy właśnie po przeoraniu ziemi i potraktowaniu jej glebogryzarką. Pol było obrośnięte trawą i DUŻĄ ilością chwastów. W tej chwili chcemy siać trawę i polecono nam, by najpierw spryskać ziemię Roundup'em. JA JESTEM PRZECIW ale co zrobić, by po posaniu trawy, nie wyrastały również chwasty?
Prosimy o poradę fachowcow
Proszę o radę, otóż posiadamy z mężem działkę, którą przygotowujemy pod upawę. Jesteśmy właśnie po przeoraniu ziemi i potraktowaniu jej glebogryzarką. Pol było obrośnięte trawą i DUŻĄ ilością chwastów. W tej chwili chcemy siać trawę i polecono nam, by najpierw spryskać ziemię Roundup'em. JA JESTEM PRZECIW ale co zrobić, by po posaniu trawy, nie wyrastały również chwasty?
Prosimy o poradę fachowcow

"Człowiek bez pasji nudzi swoją duszę"
-
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 09:31
Masz dziecko, psa ja bym wolała już mieć te chwasty na trawniku lub zwyczajnie je wyrywać.
Tym bardziej za czas jakiś chwasty i tak pojawią się z okolicy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 cze 2015, o 07:18
Okej, czyli po prostu siać, a potem pozbywać się ręcznie, tak jak Państwo napisali. Ewentualnie jakieś ekologiczne specyfiki, istnieją takowe? Czy darować sobie? 

"Człowiek bez pasji nudzi swoją duszę"
... oooo! super wiadomość, to ja zapraszam Państwa, 2000tys. metrów wszystko w perzu, no niech będzie, zainwestuje w rękawice i dziabake ...Iwona i Piotr pisze:Masz dziecko, psa ja bym wolała już mieć te chwasty na trawniku lub zwyczajnie je wyrywać.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
A ja zapraszam Państwa próbujących założyć trawnik do tematów ,które z pewnością będą pomocne w tym dziele...
Tutaj znajdziecie ich zbiór http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=10197

Tutaj znajdziecie ich zbiór http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=10197
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Francja wprowadza zakaz sprzedaży herbicydu Roun'dup koncernu Mon'santo.
http://www.altermedium.pl/francja-wprow ... ---nazwa zastrzeżona1--/Herbicyd Roun'dup ? sztandarowy produkt Mon'santo, zaklasyfikowany niedawno przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako ?prawdopodobnie rakotwórczy?, zniknie z francuskich marketów ogrodniczych. Taką decyzję podjęło 16 czerwca 2015 roku Francuskie Ministerstwo Środowiska.
W raporcie IARC stwierdzono, że ?wykazano w sposób wystarczający?, że glifosat (główny składnik herbicydu Roun'dup) powoduje raka u zwierząt.
Z kolei z wielu innych raportów wynika, że koncern Mon'santo już od 1981 roku wiedział, że glifosat powoduje raka u ssaków, ale nadal sprzedawał go na całym świecie.
Witam,
właśnie jestem po przeczytaniu tych 11 stron tego tematu..
o szkodliwości pisze się bardzo wiele.. ale też o tym, że rolnicy to ożywają i jakoś my wszyscy żyjemy.
Mój problem i pytanie:
mamy działkę 500m2 prawie cala w perzu.
Jak tego się pozbyć? kupiłem roundup ale waham się jego użyć, na działce jest kilka krzaków owocowych i dużo jabłoni, wiśnia, brzoskwinia itp.
Tak jak ktoś niedawno tutaj pytał po jakim czasie się roundup rozkłada? czy będzie bezpieczna uprawa jak w tym sezonie spryskam, przekopię działkę, na jesień posieję trawę, a następnym sezonie zacznę uprawy robić?
Jakie sposoby mam jeszcze, żeby pozbyć się tego perzu? czy gleba będzie już na zawsze zatruta tym g***? czy to również przeniknie do wody gruntowej, a potem przez studnie trafi do organizmu?
pozdrawiam
właśnie jestem po przeczytaniu tych 11 stron tego tematu..
o szkodliwości pisze się bardzo wiele.. ale też o tym, że rolnicy to ożywają i jakoś my wszyscy żyjemy.
Mój problem i pytanie:
mamy działkę 500m2 prawie cala w perzu.
Jak tego się pozbyć? kupiłem roundup ale waham się jego użyć, na działce jest kilka krzaków owocowych i dużo jabłoni, wiśnia, brzoskwinia itp.
Tak jak ktoś niedawno tutaj pytał po jakim czasie się roundup rozkłada? czy będzie bezpieczna uprawa jak w tym sezonie spryskam, przekopię działkę, na jesień posieję trawę, a następnym sezonie zacznę uprawy robić?
Jakie sposoby mam jeszcze, żeby pozbyć się tego perzu? czy gleba będzie już na zawsze zatruta tym g***? czy to również przeniknie do wody gruntowej, a potem przez studnie trafi do organizmu?
pozdrawiam
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Po opryskaniu herbicydami już za tydzień można bezpiecznie siać i sadzić w ziemi co tylko się chce.
Tylko musisz uważać żeby krzewy i drzewa owocowe nie zostały tym opryskane bo mogą paść albo mocno się osłabić.
Tylko musisz uważać żeby krzewy i drzewa owocowe nie zostały tym opryskane bo mogą paść albo mocno się osłabić.
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Tydzień przy pogodzie takiej jak teraz. Podczas pogody jak w maju i czerwcu ze dwa.
Jestem JA i MOJE bagno!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 paź 2015, o 17:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Do infantasy: Na sam perz niekoniecznie jest potrzebny roundup
Jeśli teren ma być przeznaczony po rośliny ozdobne jeszcze bym roundup zastosował, pod warzywa i owocowe dla siebie nie. Rolnicy stosować muszą bo szybki i wysokowydajnościowy dzisiejszy sposób gospodarowania ich do tego zmusza.

Sam doznałem chwilowego zamroczenia i opryskałem glebę preparatem zawierającym glifosat m.in w miejscu gdzie zamierzam uprawiać warzywa i owoce. Byłem kompletnie nieświadomy, że są już badania potwierdzające ogromną toksyczność tego preparatu na organizm człowieka. Nie chcę nikogo straszyć, jedynie przestrzegam abyście nie mieli tak jak ja klapek na oczach uważając, że jeżeli środek można kupić w sklepie to jest on bezpieczny.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Już dawno wprowadziłem u siebie na działce, że nie będę stosował żadnych herbicydów. Jednorazowe zastosowanie środka, to nie jest aż tak źle, ważne, żeby wiedzieć na przyszłość, że herbicydów może nie być. A i tak będą wysokie plony, nawet większe, bo roślina uprawiana nie pobiera herbicydu, a przez to lepiej rośnie.
Chciałbym wiedzieć, ile glifosatu pozostaje w oleju rzepakowym, który jest opryskiwany tuż przed zbiorem, jak to czynią chyba wszyscy rolnicy uprawiający rzepak. A jest to podstawowy tłuszcz w naszych kuchniach.
Chciałbym wiedzieć, ile glifosatu pozostaje w oleju rzepakowym, który jest opryskiwany tuż przed zbiorem, jak to czynią chyba wszyscy rolnicy uprawiający rzepak. A jest to podstawowy tłuszcz w naszych kuchniach.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny