Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale)- choroby,szkodniki
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 maja 2011, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lubczyk zaatakowany
Nie zauważyłam żeby latały. Jutro postaram się wrzucić zdjęcie.
-
- 10p - Początkujący
Niestety bezskutecznie próbowałam zrobić zdjęcie. Mój aparat w żadnej pozycji nie mógł wyostrzyć robaczków. Natomiast po dokładnym ich obejrzeniu stwierdzam, że są one koloru zielonego. Na lubczyku i ziemi jest także mnóstwo maleńkich,cienkich białych pałeczek.
To mszyca i jej wylinki
.

-
- 10p - Początkujący
Dziękuję za pomoc, zlikwidowałam szkodniki całkowicie razem z lubczykiem 

Lubczyk ogrodowy
Mam do Was pytanie, otóż choruje mi lubczyk, nie wiem co to za choroba i jak z nią walczyć. Mam tylko dwa krzaki, na których jest to dopiero początkowe stadium choroby.
Czy potrzebne są jakieś opryski, ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam Józef
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Re: Lubczyk ogrodowy
Wg mnie to nie jest choroba, coś Ci je pogryzło. Musiał byś się przyjrzeć co Ci na tym żeruje.
Wydaje mi się, że to jest liściolubka selerowa
Ja nie widzę na liściach żadnych owadów ani też larw. Choroba objawia się co roku tym że, mam zaatakowane 60-70% liści tak jak na 1 fotce. Najczęściej zaatakowane są końcówki liści, rzadziej podziurawione tak jak fotce 2.
Pozdrawiam Józef
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój w pełnym słońcu podobnie choruje; jednak nie wiem co-to? I tak nie kropiłbym- w końcu to zioło. Może to z wilgoci?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
maryann pisze:Może to z wilgoci?
Wszystko możliwe że, są to jakieś oparzenia, ale jak dociec tego?
Ja swoich też niczym nie kropię. Dla mnie problemem jest to że, lubczyka u mnie używa się dość sporo, ale jego wygląd to apetycznie raczej nie wygląda, stąd moje pytanie.

Pozdrawiam Józef
Poczytaj o liściolubce selerowej - larw nie widać, bo żerują wewnątrz liścia
Wszystko wyczytałem nt. liściolubki. Teraz muszę gdzieś zdobyć ŚOR do jej zwalczenia, bo w mojej miejscowości tych środków na nią nie ma. Będę musiał poszukać w e-sklepach wysyłkowych, przydadzą się też na selery.
Pozdrawiam Józef
Re: Lubczyk ogrodowy ( Levisticum officinale ) cz.2
Jeśli używa się dosć sporo to nie powinno być problemu. Zużywasz względnie młode, zanim zostaną pogryzione na bieżąco, zostawiasz te młodsze, których raczej nie ruszają.Ja lubczyka za wiele nie używam i po prostu stale wycinam pożółkłe i pogryzione liście, a świeże są ok.
Re: Lubczyk ogrodowy ( Levisticum officinale ) cz.2
Tak, tylko że, żona z siostrą co roku robią sobie takie wiązanki, że tak to nazwę. Biorą liście selera, pietruszki naciowej i magi (lubczyka) robią takie porcje, mrożą to w woreczkach foliowych i w zimie dodają do rosołu i innych zup jako porcje smakowe. W tym roku porozdawały krzaki ludziom, a teraz oszczędzają, bo jeszcze nie ma naci selera i pietruszki. Kiedyś jak miały więcej krzaków,więc nie oszczędzały i nie było problemu.selli7 pisze:Jeśli używa się dość sporo to nie powinno być problemu

Pozdrawiam Józef