Różyczki u Ewki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki

Post »

Ewciu ale bym się huśtała bez końca patrząc na Twoje róże ;:170
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozwojowy areał! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Areał może jest, ale forsy brak :roll:
Huśtawka wiele lat służyła dzieciom, została, bo może za kilka lat pojawią się nowe dzieci w rodzinie?

Jedną z piękniejszych róż jest Dauble Delight. Jej kwiat jest tak duży jak moja rozłożona dłoń. Mocno pachnie, jest zdrowa i pięknie rozbudowała krzewy. Dodatkowo zmienia kolory, początkowo biała z czerwoną obwódką, a podczas przekwitania robi się czerwona. Poniższe zdjęcia przedstawiają ten sam kwiat w różnym czasie, dzieli je ok. 1,5 tygodnia. Na moich sobotnich gościach zrobiła największe wrażenie, ona i Chopin.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przekwitła już Miss Fine, jak dla mnie kwitła zbyt krótko. Ale być może stało się tak, bo były to jej pierwsze kwiaty, to młódka. Jeżeli rozbuduje duży krzew, to widok i zapach będzie nieziemski. Ano zobaczymy. Kto jeszcze ją ma? Ciekawi mnie, czy wrażenia o niej są takie same jak moje.

Obrazek

I jeszcze Augusta Luisa i Royal Copenhagen. Augusta mimo zmęczenia słońcem, po deszczu pięknie odżyła. Łapie ją plamistość. Royal ma delikatny, subtelny zapach i pudroworóżowy kolor. Niestety deszcze i niezbyt sztywne pędy spowodowały, że róża ta zamiast stać, mocno się pochyliła. Może trzeba czasu na jej wzmocnienie. Dodatkowo ma bardzo dużo chorych lisci, to chyba plamistość. Oj coś mi się wydaje, że powinnam kupować tylko róże z ADR

Augusta Luisa
Obrazek

Royal Copenhagen
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Ewciu, wierzyć się nie chce, że aż tak cudownie wszystkie kwitną, ja na swoje już nie mogę się doczekać ;:145
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heniu - jeszcze troszeczkę, a ucieszysz nas swoimi zdjęciami.
W Poznaniu wiele róż już kwitnie, coraz ciekawiej wyglądają ogrody. To dla Ciebie

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Whisky - niestety słabo się krzewi. Ma intensywny kolor i wyczuwalny zapach.

Obrazek

Obrazek

Scented Memory - to kolejna różyczka w kolorze pomarańczu, choć zdecydowanie bledsza od Whisky czy Sahary.

Obrazek

Obrazek

Rosmery Harknes - w podobnym kolorze

Obrazek

I jeszcze widok ogólny

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuniu piękne róże, ale jak widzę białe róże to serce skacze jak oszalałe :D Powiedz mi Ewo, gdzie kupiłaś Snow Mount i Royal Kopenhagen ;:167 . Czy Royal to róża pnąca? Przepiękne obie panny.
Miss Fine mam ale jeszcze w pączkach, młodziutka z wiosennego nasadzenia. W tym roku pierwsze kwitnienie róż nie należy do udanych, sucho i gorąco powoduje, że róże zbyt szybko przekwitają, dotyczy to też chyba Miss Fine, więc nie ma się czym martwić.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy - Snow Mount jest różą pnącą. Ma duże, okazałe kwiaty o pięknej bieli. Niestety już choruje na plamistość. Royal to wielkokwiatowa, kilka liści też już oberwałam, ale jest pięknie delikatna o kremowym kolorze. Obie kupiłam w Kierzku ( szkółka róż niedaleko Poznania). Niestety oni nie mają chyba róż z ADR, bo wiele od nich mi choruje. Obie mi się naprawdę podobają.
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

ewka36jj a cóż to za róże te czerwone na tle rzeczki?, taki piękny duży ''krwisty'' kwiat.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czerwone róże przy Warcie to Irena . Pod taką nazwą były kupione w Rosarium. Wtedy powiedziano mi, że są odpowiednikiem Ingrid Bergmann. Są dosyć silne. Mają bardzo trwały kwiat, jest duży i długo się utrzymuje i na krzewie i w wazonie. Zapach wg mnie jest słaby, ale oko cieszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ewunia ja tylko wzdycham już sobie wyobrażam ten zapach ;:173 uwielbiam zdjęcia ogólne ,proszę jak najczęściej ,bo u ciebie jest na co popatrzeć ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Czerwone róże są cudne uwielbiam czerwień w ogrodzie tak samo jak żółć. Ingrid ma tak cudny kwiat jak moja Schwarze Madonna czy Twoja Irena .Mnie jednak spodobała sie Miss Fine taki delikatny pastelowy kolor i cudny kwiat
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatrix- wg mnie to Double Delight. Jest charakterystyczna, sprawdzaj czy przy przekwitaniu jej biel zanika. Pamiętaj, że jet dość dużą różą, rozrasta się wszerz i wzwyż.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewuniu i mnie podobają się fotki w szerszej perspektywie. A jak jeszcze widać rabaty z różami... ;:167
Pisałaś, że zaczęła na niektórych pojawiać się plamistość. U mnie niestety też :( I ADR nie zapobiega chorobie. Przekonałam się o tym już w zeszłym roku. Np. Roter Korsar ma ADR, a plamistość złapała i to dosyć poważnie. A w tym roku oberwałam już kilka porażonych liści na Gebruder Grimm ( ta też ma ADR i w zeszłym sezonie była całkowicie zdrowa ), więc z tego wynika, że ADR nie chroni przed chorobami liści. Może tylko róża sama sobie poradzi z chorobą i nie będzie stała całkiem łysa. Sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądało pod koniec sezonu ;:218
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

Ewa, dzięki za nazwę i za zdjęcia Ireny, wyglądają bardzo zdrowo.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”