Ogród Helen,Cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Helen,Cz 2

Post »

Ciepło i deszcz popędza przyrodę do przodu .Kwitnących u mnie niewiele ale niedługo zakwitną lilie, róże , hortensje więc się zrobi trochę barwniej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hortensje mają pączki wkrótce będą cieszyć oczy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W czasie zimowo wiosennego eksperymentu ukorzeniły się trzy hortensje , dwie już nawet zakwitną ;:138
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też mam tego wczesnego liliowca .On cudnie pachnie .Brawo dla hortusi patyczkowych ,ze już zakwitły .U mnie jedna hortensja ogrodowa coś okropnie bieduje po jesiennym przesadzeniu .Za chwilkę zakwitną lilijki i znów będzie mnóstwo zapachów
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Helenko liliowiec szybko zakwitł. ;:215 Przetacznik piękny, a hortensjami będziemy się niedługo cieszyć. U mnie Anabelle na pniu mają sporo pąków, choć młodszej ostatnia wichura złamała trzy gałązki, a wszystkich było siedem. ;:145
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Helenko,ogród się będzie rozwijał to super,a może w cienistym miejscu posadzisz parzydło leśne ,to okazała bylina i cudownie kwitnie i wygląda,albo rabarbar dłoniasty o pięknych liściach ,chociaż on lubi słoneczko ,ale u mnie rośnie w półcieniu i dobrze sobie radzi ,albo tarczownicę ,która też jest bardzo ozdobna z liści,można posadzić różne języczki,rodgersje,rośliny o dużych liściach dają taki dynamiczny efekt,i nikt nie przejdzie koło nich obojętnie,u Ciebie zaraz będzie pokaz hortensji ,bo masz je cudne,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Masz rację. Trzeba robić wszystko, żeby ułatwić koszenie ;:306
Co to za hortensja pokazana jako pierwsza?
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzia, te żółte stara odmiana , ale bardzo je lubię za burzę kwiatów i zapach. Ja też jesienią ubiegłego roku przesadziłam hortensję ogrodową która nie kwitła długie lata, przesadziłam ją dokładnie metr w bok i o dziwo na każdej gałązce ma pączek.
Szkoda że twoja choruje. Lilijki już zaczynają kwitnienie. :D
Sonia liliowce już kwitną ,lilie te wcześniejsze odmiany też zaczynają kwitnąć.Szkoda twojej hortki, ale dobrze że zostały chociaż cztery gałązki,
a jak mają dużo pączków to i tak będą ładne :D
Martuś w tym miejscu co pokazałam wsadziłam już dwa różaneczniki i chyba już niewiele może się zmieścić,
być może jakieś nie ekspansywne jasne trawy ale jakie to nie wiem
Dziękuję za podpowiedz, uwielbiam duże liściory i być może w przeciwnym rogu byłoby miejsce na nie. :D
Gosia, ułatwiam jak mogę ;:223 . Jest to stara odmiana, rośnie u mnie kilkanaście lat i nawet nie znam jej nazwy.
Może ktoś wie co to za hortensja?

-----------------------------------------------------------------------------

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitła jednym kwiatem który uratował się od mszycy.Lato przed nami może jakieś pączki się jeszcze pojawią :wink:
Obrazek

Obrazek

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Lwie paszcze już kwitną????? chyba ,że to ubiegłoroczne sadzonki.Moje lilijki już w blokach startowych
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu to są tegoroczne, samosiejki z ubiegłorocznych.Jedna tak wyrosła a wkoło niej parę maleńkich. :D

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helenko żółte kuleczki przy liliach ślicznie przycięte. ;:138 Róża piękna, z pewnością sobie poradzi. Na hortensje oczywiście czekamy. ;:65
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak to już bywa, że czasem przesadzona roślinka strzela kwiatami, ale jest też na odwrót, gdy pięknie kwitnąca roślina po przesadzeniu gdzieś przepada, albo długo, długo nie kwitnie. U mnie tak podziało się z lilią św. Józefa i z pustynnikami. No ale cóż za to piwonie i powojniki dają czadu :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sonia, żółte kuleczki powstały przez przypadek. Jest to jałowiec który przez długie lata przycinany był na kulkę, ale ostatnio stał się bardzo brzydki spalony przez słońce więc miałam go całkowicie usunąć,ale wpadł mi taki pomysł aby poobcinać wszystko a zostawić tylko końcówki i tak też zrobiłam.Teraz takie zdrowe przyrosty ma , no i niech zostanie.
Róża powinna sobie poradzić , bo w ubiegłym roku też tak chorowała a potem się odbiła.
Hortensje przygotowują się do startu :D
Mariolka, różne rzeczy dzieją się w naszych ogródkach. U mnie Rudbekie od paru lat królowały, a teraz nie widzę ich wcale i chyba sama zrobiłam to całkiem nieświadomie, bo wiosną spulchniałam glebę niezdając sobie sprawy z tego że w głębi ziemi w tym miejscu zaczynają kiełkować moje ulubione kwiaty. ;:306 Parę lilii św Józefa dałaś mnie a reszta z tęsknoty obumarła , a u mnie też ślad po nich zaginął,chociaż w tym roku pojawiły się dwie ale nie widzę u nich pączków.To jakiś delikatny kwiat.
Ale cóż zapomnimy o tym bo inne kwiaty nam kwitną :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosarium Uetersen
Obrazek

Obrazek

New Dawn
Obrazek

Obrazek

Ogród Helen cz.1,cz.2.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Helenko,cudne masz róże ,w tym roku kupiłam Rosarium Uetersen więc cieszę się ,bo u Ciebie taka piękna,ogrody nabierają kolorów,pozdrawiam ;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ależ piękne róże. Zwłaszcza ta przy pergoli- wspaniała.

Tereniu, to nie chodzi o to, ze podzieliłam się z Tobą liliami. Uważam, że tak jak w miłości z roślinami: "Im więcej dzielisz tym bardziej mnożysz". Ale w tym wypadku się nie sprawdziło. Trudno, przeżyjemy :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Helenko, masz zdrowe podejście do nasadzeń w ogrodzie i uszczuplania trawnika. Sadzisz dużo krzewów, a z nimi mniej pracy niż z bylinami.
Ja zawsze podziwiam twoje doniczkowe kompozycje, fajnie dobierasz rośliny i ładnie się już rozrosły.
Rosarium bujnie ci zakwitła, też mam tę różę, ma dużo kwiatów i jestem z niej zadowolona, żeby jeszcze nie kłuła. Każde zadrapanie róż mi puchnie, jakbym była uczulona.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helenko w donicach masz zawsze świetne kompozycje. ;:138 Róże cieszą taką ilością kwiatów. New Dawn subtelna, piękny kwiat. RU bardziej pomarańcz, czy róż. :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”