Zielono i kolorowo - będzie cz 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono i kolorowo - będzie cz 4.

Post »

Janeczko ja mam taką dużą podkaszarkę tylko ona trochę waży ,a ja malutka jestem i mój mąż nie pozwala bo boi się ,że nie poradzę ,ale ja już próbowałam i chyba wezmę i zacznę kosić :D

Obrazek
Ten od mojej cioci zanim pozbyła się wszystkich pięknych irysów

Obrazek
Jacku a ten był jasno niebieski to jeden z tych dziesięciu pierwszych z 87 r

Obrazek
Biała piwonia

Obrazek

Dyptam jesionolistny

Obrazek

Irys NN

Obrazek
Moja wnusia

Obrazek

To irys od Ciebie Jacku :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Wnusia ma gdzie biegać a irysy śliczne u mnie już przekwitają ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko córka chciałaby mieszkać na wisi bo w mieście wiadomo .Trzeba na place zabaw z dzieckiem chodzić ,a u nas to w piżamie prosto na podwórko wyjdzie .Pełen luz :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Podobały mi się Twoje pokrzywy - serio ;:108 . Wg mnie są one wyznacznikiem gleby z zawartością azotu. Kiedyś może się da tym zająć, ja tam bym się nie przejmowała. Robi się tyle, na ile pozwalają siły i możliwości. A to zdjęcie z trawami, to mój ogród, wypisz, wymaluj - do 40-tki. Wtedy miałam inne priorytety :;230 . Nie żałuję ani jednego dnia - wszyscy kiwali głowami, a ja żyłam po swojemu :tan .
Mówiąc krótko: ogród sobie, a ja sobie. Przyszedł czas i zobacz, jaka symbioza ;:170 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alicjo - bardzo ładne irysy, ale najładniejszy ten - [ ta ] biegający[-a ]. ;:215
A mój dyptam cosik wcięło ;:145 Na szczęście w ubiegłym roku zebrałam trochę nasion i wysiałam je do doniczki. Ładnie powschodziły i już sobie rosną na działce. Jednak na kwiaty będę musiała poczekać do przyszłego sezonu. Ale jestem cierpliwa. Poczekam. ;:108
Pokrzywami się nie przejmuj. Z pokrzyw zrobisz sobie doskonały nawóz. ;:333
Ja musiałam wysłać eMa po pokrzywy do miejsca odległego od działki o cały kilometr! Szczęśliwie nie marudził i nawóz kończy już swój cykl produkcyjny, w poniedziałek będę nim karmić rośliny. ;:168
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu wierze ,że pokrzywy się Tobie podobają ,faktycznie mają swój urok :D trawa też ,a ja w końcu mieszkam na wsi i takie widoki nikogo nie powinny dziwić . Tylko ,że moja wieś powoli robi miastowa co mnie troszkę denerwuje .
A tak na marginesie to mieliśmy jak byliśmy młodzi0,5 h i uprawialiśmy warzywa mieliśmy kozy kury kaczki i świnki .Było sielsko. A po jakimś czasie byliśmy zmuszeni do zmniejszenia naszego areału .Przyznam ,że zrobiliśmy to z wielkim bólem ,ale to było jedyne wyjście .
Ziemię mam bardo dobrą nigdy jej niczym nie nawoziliśmy ,o przepraszam tylko raz obornikiem ,ale 100 lat temu .
Bardzo dziękuję za wsparcie ;:196

Lucynko ;:168 tak wnusia jest prze słodziutka przywiozła ze sobą zestaw medyczny i dziadka badała bo dziadek ma kuku :D
Dyptan ma ponad dziesięć lat przywiozłam go od sąsiadki moje teściowej jechał 400 km ,ale chyba muszę go przesadzić lub rozsadzić .Bo ostatnio ma mniej kwiatów . Myślimy o kurkach i królikach pokrzywy się przydadzą ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pisałam całkiem serio, a pokrzywy wręcz hoduję ;:108 . Są dobre do kompostu i na gnojówkę. A Twoje zdjęcia przypomniały mi dawne czasy i uśmiechnęłam się do nich ;:196 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu wiem ,że serio ;:196 prawdę mówiąc to w każdym ogrodzie powinien być choć kawałek dzikiej łąki i pokrzywy :D
Takie dzikie miejsca przyciągają wiele pożytecznych owadów . Lubię sianokosy i zapach suszonej trawy .Moja prababcia miała łąki ,które były koszone ,a te snopy siana i słomy ,ach piękne to były widoki .To sobie powspominałyśmy ;:168 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Alu ;:196
Cudowna wnusia ;:167 Irysy też piękne szczególnie ten pierwszy ;:333
Zdjęcia z trawką ładne i myślę że wszędzie są takie zakątki :roll:
Dyptan jak będziesz przesadzać to piszę się na malutki korzonek - coś nie umiem się ich dochować , siałam tysiące razy , kupiłam i dostałam ostatnio i tez mi po zimie nie wszedł - nie wiem co robię nie tak :(
Bardzo serdecznie Cię pozdrawiam i zdrówka życzę ;:168
;:196 dla wnusi .
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Alu bardzo podoba mi się Dyptam ;:108 posadziłam w tym roku kilka sadzonek są jeszcze malutkie ciekawe jaki będzie , ale dopiero w przyszłym roku zobaczę , irysy mam podobne ale najpiękniejszy kwiatuszek w Twoim ogrodzie to oczywiście wnusia ;:138
Pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Alu,łąką sie nie przejmuj ,ja też mam pokrzywy i specjalnie ich nie tępię bo są na nalewki do kwiatuszków i dla nas na soczki ,codziennie robię soki z marchwi ,jabłuszek ,selerka i pokrzyw i wszyscy pijemy po szklance lub więcej dziennie ,pokrzywa ma bardzo dużo wspaniałych witamin i składników odżywczych ,a przede wszystkim żelaza i krzemu,jest rośliną selektywną ,czyli pobiera tylko to i tyle co potrzebuje i niczego nie ma w nadmiarze,co roku suszę pokrzywy na zimę ,potem kruszę i do słoiczka i jest gotowa do każdej zupki i rosołu za pietruszkę zieloną ,nie ma dodatkowego smaku i nikt nie wie ,że wsuwa pokrzywę w zupie,nie wie obcy ,bo domownicy wiedzą ,a wnuki tak się nauczyły pić soki z pokrzywą ,że się o nią upominają i codziennie zrywam młodziutkie czubki pokrzyw ,jak sie już zestarzeją to panowie koszą i znowu rosną młode i tak przez całe lato,teraz kupiłam wyciskacz do soków ślimakowy ,on rewelacyjnie miele wszystkie liście ,bo na zwykłej to była mordownia ,bo nożyki się ciagle zapychały,można też robić pyszny sok jabłkowo miętowy ,jak będą swoje nie pryskane jabłuszka,a mięty też rosną,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobacz Alu, co może zdziałać jedno zdjęcie z pokrzywami ;:173 . Powspominałyśmy i trochę nam lżej, doszło wiele cennych informacji o właściwościach pokrzywy i ... co pozostaje? - sadzimy pokrzywy w ogrodach ;:108 . Ty masz to z głowy :;230 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu witaj ;:196
Dziękuje moja wnusia bardzo dobrze u nas się czuje i mówi ,że tu jest jej dom ,a nie w Warszawie :D
Dzisiaj już jedzie ,ale za dziesięć dni będzie na dłużej .
Ten mój dyptan rośnie przy studni tak trochę na górce i nigdy nie był specjalnie podlewany .Oczywiście Tereniu zaraz zapiszę ,że kawałek dla Ciebie . Może uda mi się zdobyć różowego to też się nim z Tobą podzielę .
Również pozdrawiam i życzę zdrówka ;:168 ;:167

Marysiu witaj ;:196 dziękuję .Dyptany pięknie pachną ,taką cytrynka z kokosem :D
Wnusia niedługo zabawi u nas na dłużej .
Pozdrawiam ;:167

Martuś witaj bardzo Ci dziękuję za te cenne informacje . Wiedziałam ,że pokrzywa jest wartościowym chwastem ,ale jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy wykorzystywanie jej w ten sposób :D będę korzystać z twoich przepisów ;:108
Również pozdrawiam i buziaczki ;:168 ;:167

Tak Aniu ,masz rację ,jest lżej i wspomnienia piękne wróciły ;:167 , a informacje bardzo cenne ;:108
Tak ja ogród ziołowo chwastowy i ekologiczny mam z głowy ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Alu widoki, które pokazałaś wywołały wspomnienia z lat dziecięcych, kiedy bywałam u babci.
Cenne pokrzywy u mnie w okolicy nie rosną, a szkoda.
Iryski masz cudowne ;:138
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jaka róża, a krzewuszka ;:oj ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina