Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Czy będzie tragedia że użyłem za dużego stężenia Borasolu do oprysku na kwiaty.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak dużego ?

Nawożenie borem w ciemno może być groźne dla rośliny. Nadmiar działa toksycznie Jeśli nie ma objawów niedoboru nigdy nie wiemy ile boru jest w roślinie , a ile w glebie. Choć nasze gleby są z zasady ubogie w bor/ łatwo wymywalny/ lokalnie mogą zdarzać się wyjątki. Wszystko zależy od bilansu wody wyparowanej z gleby i opadów atmosferycznych
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Zastosowałem dawkę 16 mg na litr wody i popryskałem kwiatostany raz,zauważyłem ze jest jakaś cześć kwiatostanów nie zapylona pod folia może być ze przez duże upały, bo faza kwitnięcia akurat wypadła w te upały, ale mam gliniastą glebę więc raczej niedobór boru.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Zapamiętaj raz na zawsze, że bor i wapń przemieszczają się w roślinie w ograniczony sposób. I tak, jak na glebie zawierającej furę wapnia może wystąpić sucha zgnilizna, czyli jego niedobór, identycznie może być również z borem zwłaszcza w okresie szybkiego wzrostu ,kiedy te dwa pierwiastki idą przede wszystkim na zaopatrzenie nowych przyrostów.

Proponowałbym póki co jednak trzymać się stężenia 7,5 ml/l i grona opryskiwać 2-3 razy, a nie prysnąć raz, i potem mówić, że nie działa.

Polecam ciekawą publikację. Zwłaszcza rozdział " Bor a rozmnażanie roślin "

http://bomax.botany.pl/pubs/data/article_pdf?id=2308
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 21:35 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Zdenerwowana
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2015, o 18:45

Pomidory - rozpoznanie odmiany

Post »

Wiem, że to w takim stadium rozwoju pomidora rozpoznanie jego odmiany graniczy z cudem, ale spróbuję (obie są z tych niskich, mających malutkie owoce):
- nasiona pierwszych kupiłam w jakiejś Biedronce, czy Lidlu. Wysiałam, etykietkę wyrzuciłam, a teraz dręczy mnie pytanie jak to odmiana:

Obrazek

- te natomiast to samosiejki. Musiałam je potraktować jak chwast, tak dużo ich było. Odmiana, którą sobie bardzo cenie z racji niezapadalności na choroby:

Obrazek
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Ja bym na pierwszej fotce obstawiał betaluxa ;:3
Zdenerwowana
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2015, o 18:45

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź. Poczytałam i najbardziej podoba mi się to:
Smak - tradycyjnego pomidora
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Czy tym betoksonem warto albo nawet trzeba pryskać codziennie? Rozrobiłam cały litr cieczy wczoraj :oops: i dziś korci mnie jeszcze raz prysnąć te kwiatki...
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Czytaj uważnie. Nadmiar też jest szkodliwy. Dwa razy w tygodniu rozwinięte kwiaty.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

apw81:
Uczyń tak jak Ci pisze Jola bo zagłaskasz swoje pomidory.Wprawne oko ogrodnika z pewnością zauważy po trzech-czterech dniach od ostatniego zapylania które kwiaty zapylałaś ostatnio,a które są świeżo rozwinięte..Nie wiem ile masz tych roślin jednorazowo do zapylenia,ale 2 litry gotowego roztworu u mnie w tej chwili wystarcza do zapylenia 700 krzaków.Jeśli masz dużo mniej a tak podejrzewam wystarczy Ci spryskiwacz 0,5 l. i strzykawka 2ml.Nie rób roztworu na zapas.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

Przeglądam stronę Piorin i w powiacie ościennym pojawił się aktywny komunikat na zarazę ziemniaczaną,u mnie jeszcze nie ma. Przy wysadzeniu opryskałem miedzianem. Czy to czas na następny oprysk i czym najlepiej opryskać pomidorki ?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Mam pytanie do osób które miały z akcji nasiona Volovie Ukho i Łęczycki. jak wypadły w okresie produkcji rozsady? I jak się sprawują po posadzeniu? :D
Glogu22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2015, o 10:45

Post »

Podpowiedzcie mi proszę, co mam zrobić z pędami kwiatowymi, które mają liście, ponieważ Bawole Serce jakoś dziwnie mi rośnie (stożek wzrostu zakrzywia się w dół, pędy kwiatowe mają liście, roślina wygląda trochę jakby roślina rosła z własnej woli na 2 pędy).
Obrazek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Glogu22 pisze: co mam zrobić z pędami kwiatowymi, które mają liście,
Należy uszczyknąć ten liść rosnący za kwiatostanem
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

U mnie z 3 nasion wykiełkowały dwa ( Volove Usho), żadnych problemów na etapie sadzonki.
U mnie został jeden, drugi powędrował do psiapsiółki.
W donicy na poczatku robił wrażenie "mdlejącego" ale jest dorodny i dziś pierwszym kwiatem mnie zaszczycił. :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”