Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Witaj Aniu :wit , trafiłam do ciebie przez przypadek i napatrzeć się nie mogę.... ;:oj Piękny ,kolorowy ogród , soczyste kolory a rośliny jakie okazy!!!Aż mi oczy z orbit wyszły...Róża na pergoli przepiękna , i żurawki....i rh....Ja przy tobie to pikuś....Pozwolisz że będę zaglądać....
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne, szkoda że mnie na żaden targ nie po drodze.
A może to i lepiej... :wink:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, Therese Bugnet ma ok. 10 lat? Toż to olbrzym ;:224 , ale ona to jeszcze nic. Jak zobaczyłam Twojego Jacquesa Cartiera to dopiero ;:oj Mam nadzieję, że mój jednak tak wielki nie urośnie...Tam gdzie go posadziłam nie ma tyle miejsca. Mój ma trzeci sezon i widać, że z roku na rok jest coraz szerszy i wyższy, ale nie dam mu tak urosnąć, będę cięła :roll:
Czytałam, że zastanawiasz się nad nawadnianiem. Też się zastanawiałam i na wiosnę M rozłożył. Dzięki temu mój kręgosłup już nie cierpi od noszenia wiader z wodą. Włączam nawadnianie i mam czas na inne przyjemności :wink: Poza tym róże dostają wodę bezpośrednio pod krzaczek, bez polewania liści.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Aniu ;:168 słów mi brakuje ,żeby opisać zachwyt nad Twoim ogrodem :roll:
Takiego spóźnialskiego różanecznika ma mój brat i poprosiłam go by mi ukorzenił kilka gałązek z niego .Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Aniu, słodziutki ten clematisek, też bym takiego nabyła, niestety nazwy nie znam, zobacz na Violet Elizabeth. ;:oj
Piwonia ma czerwone serduszko a Tobie się nie podoba. ;:306 Wredei paskudny z imienia ale cudny w rzeczywistości, moi sąsiedzi go mają. ;:215
Przy żurawce ślicznie złoci się prosownica, za rok będzie mnóstwo sieweczek. ;:138
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

takasobie - podlewanie to myślę, że bardziej dla nas, niż dla roślin. One potrzebują dużo więcej wody, ale chociaż nie więdną. Fakt, upał się zrobił, jak zaczęło wszystko kwitnąć, no i ... plaża ;:174 .
Nacięłam po misce LO i JC; zaraz się biorę za 'podcinanie ogonków' :;230 .
Te fioletowe rododendrony wg mnie są najbardziej wytrzymałe; coś o tym wiem, bo miałam przerwę w dbaniu o ogród, a prawie wszystko przeżyło. Teraz odżyło i jest ok :tan .

PEPSI - ja jeżdżę na targ raz w tygodniu, ale bardzo rano. Teraz pojechałam godzinę później i sama, więc nie musiałam się spieszyć i zrobiłam 'obchód' . Tak to też się ten mój spacer skończył. Facet ma jeszcze glicynię i twierdzi, że tu nie przemarza; mam jeszcze kilka dni do namysłu ;:224 . Koleżanka z Budapesztu przysłała mi zdjęcia swojej i mało nie zemdlałam, takie cudo i jaka wielka ;:oj .
Pewnie spróbuję, chociaż tam jest dużo cieplej; ona już pewnie wcina czereśnie .

marpa - Maryniu - widywałam go codziennie, jeszcze jak jeździłam do pracy, ale jakoś nigdy na niego nie 'weszłam'. Widocznie dopiero teraz na niego zasłużyłam ;:306 .
Wycięłam wiosną 3 drzewa; kazali za to posadzić 6, no to sadzę . Urzędowa decyzja - święta rzecz ;:108 .

Ola2310 - witam nowego gościa i zapraszam do oglądania, jakżeby inaczej ;:108 .

witch - pewnie, że szkoda, zawsze można sobie poprawić taką rośliną humor; mnie pomaga :tan .

dorotka350 wiedziałam, że Cartierem Cię wystraszę lekko. Nic nie poradzę, lubię takie krzaczory, byle było miejsce. Ja i tak sporo go przycięłam wiosną. Teraz to nawet przeszkadza przy wjeździe samochodem, więc lifting będzie niezły .
Nawadnianie przećwiczę zimą, tak jak pisałam wcześniej. Wiadomo, że jak się uprę, a tak będzie ;:65 , to i nawadnianie od wiosny będzie.

alicjad31 ten Rh rośnie metr od świerka kaukaskiego; musi mieć siłę mu się opierać. Staram się go dodatkowo podlewać, ale nie zawsze pamiętam. Miło mi, że ogród się Tobie podoba ;:168 .

Rankiem, jak siadam w fotelu pod swoim daszkiem, to gdy nie ma chmur, a ja 'rzucam' spojrzenie na ogród, wita mnie ta hosta ;:3
Obrazek
nazwałam to 'ścianką LO :tan ;:65
Obrazek
Mme Isaac Pereire
Obrazek
miejsce dość niefortunne, ale za duża, żeby przesadzić, do tego to strona południowa, czego bardzo nie lubi ;:185 , bo więdnie w ciągu dnia...
Obrazek
moja NN - obie różyczki z tego samego krzewu ;:oj , nie zauważyłam dziczki ;:14
Obrazek
Obrazek

Może trochę 'śpiewaków' - hehehe...
Obrazek Obrazek Obrazek

tłumaczyłam Ani anabuko, że pomyłki też bywają ładne - mam taką samą :;230
Obrazek
teraz biorę się za robotę: JC i Mme ...
Obrazek
LO
Obrazek
:tan
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu - nie widziałam, jak się wpisywałaś, bo byłam zajęta wstawianiem zdjęć i żeby mi post nie uciekł, bo wczoraj już próbowałam jednego szukać ;:185 .
Ten clematis ma normalnie pojedyncze kwiaty; może on z tych, co kwitną podwójnie na zeszłorocznych pędach :roll: . Przesadzę go w lepsze miejsce, obym nie zapomniała ;:14 .
Mnie ta biała piwonia się nawet podoba, ale... miała być pół na pół ;:65 ;:65 .
Dobrze, że ja nie jestem prędka do pielenia, to może faktycznie prosownica się rozsieje :tan .
Obrazek
kalmia wąskolistna, chyba :oops:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Aniu cała przyjemność po mojej stronie ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dla mnie najładniejsza "dziczka" canina chyba się zwie /fotka też ładna! ;:173 / ...też mam, w ub.roku ją oddzieliłam od Grahama T.i posadziłam w kącie bo uwielbiam takie kwiaty ... J.Cartiera mam od kilku lat,kwitł pewno 3 lata a później karczownik/chyba/ zeżarł wszystkie korzenie.Odchuchałam rośnie ale kiepściutki..jak nie zakwitnie w tym roku to... z bólem serca ale wyrok podpisałam mam na jego miejsce różę w donicy oczekującą na miejsce! Dość sentymentów! ;:306

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żniwa poczynione! Czekam na relację, czy konfitura "oby nie mdła" ;:306
W nocy była u nas burza i popaduje do tej pory! Już miałam dość konewek. W zeszłym roku podczas takiej suszy zmarnowałam młodą różę Ispahan ;:145 !
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Aniu ;:oj ;:oj , a ten "nowy" w rodusiu ładny ;:108 piwonia raz ma kawałek fioletu a drugie zdjęcie z czerwienią -prawidłowa odmiana.Biało-czerwona taka jaka miała być co nie :?:
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ta biała z maźnięciem czerwieni piwonia to Festiwa Maxima. Też mam taką. Rozrasta się w wielki wysoki krzaczor i pięknie pachnie. Będziesz zadowolona, choć to pomyłka ;:333
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

alicjad31 - ;:196 ;:196

marpa - Maryniu, ja ma uwierzyć, że wywalisz różyczkę? ;:185
Poddałaś dobry pomysł o oderwaniu tej dziczki, tylko, żeby się dało ;:174 . A ja się cieszyłam, że moja piękna NN tak się rozrosła - dokąd nie zakwitła, hehehe... .
Ja tu już jedną hołubię - nawet psy nie dały jej rady :;230 . A tymi gałęziami okryta jest nowa różyczka, bo właśnie tam, trzeba wykopać dołek ;:161
Obrazek

takasobie - róże utarte z kwaskiem i cukrem, ale nie miałam żelfixu, a jechać do sklepu nie było komu ;:145 , więc zakończenie będzie jutro, zgodnie z powiedzeniem : "kazał pan, musiał sam".
Tu dalej upalnie; ok. 18.00 pójdę podlewać, co wrażliwsze roślinki. Reszta musi sobie poradzić ;:174 .

Eliza52 - kwiat piwonii miał być w połowie czerwony, a w połowie biały, a tu tylko maźnięcie 'pędzlem'. Ale już ją polubiłam i taką, bo kwiaty mają fajne 'czubki'.

Obrazek

jode22 - dziękuję za identyfikację; krzaczor jest mile widziany, tylko, że ona rośnie właśnie obok ciemierników, a tam już gęsto. No cóż, jakoś się pogodzą :tan .
Obrazek
Gefylt w "towarzystwie' pokrzyw
Obrazek Obrazek
Piedmont Gold
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
coś energetycznego ;:3
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Piedmont Gold to przypadkiem HVX nie ma? ;:202
Bo te plamki ;:185
P.S.
Wpadłem w hosty :;230
11 zamówionych za 151...Będzie źle ;:224
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Aniu, Tulap może mieć rację ;:202. Obejrzyj ją dokładnie i pokaż zbliżenia liści. Możesz też pokazać w odpowiednim wątku. Jeżeli to HVX to niestety trzeba wykopać i zniszczyć, bo z łatwością zaraża inne hosty.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”