
Cukier różany i inne przetwory z róż
- -Neo-
- 50p
- Posty: 64
- Od: 26 maja 2011, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Ireland
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Na wszelkie przetwory z płatków róż według mnie najlepsza jest Rosa rugosa (Róża pomarszczona) odm. 'Hansa'. Jest to bardzo duży krzew, bardzo obficie kwitnący. Jej płatki są wyjątkowo aromatyczne i mają głęboki kolor który pozostaje bardzo intensywny także po przetworzeniu. Moja babcia od lat robi z niej konfiturę w dość pokaźnych ilościach (dzięki obfitości kwiatów tej odmiany), obdarowuje nią także rodzinę i znajomych ku uciesze obdarowywanych 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 948
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Woj. wielkopolskie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Tak właściwie, to czym różni się dżem, od konfitury?
Czy to jest to samo, tylko różnie nazywane , czy są jakieś subtelne różnice?
Pozdrawiam. Darek.
Czy to jest to samo, tylko różnie nazywane , czy są jakieś subtelne różnice?
Pozdrawiam. Darek.
- -Neo-
- 50p
- Posty: 64
- Od: 26 maja 2011, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Ireland
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Przetwory z owoców lub innych składników dzielimy głównie na dżemy, konfitury, marmolady i powidła. Dżem powstaje z owoców gotowanych z dużą ilością cukru i jeśli owoce zawierają mało pektyny dodaje się składniki żelujące takie jak naturalne pektyny jabłek, pigw, bzu czarnego lub cukry żelujące. Konfitura to owoce gotowane w gęstym syropie cukrowym bez dodatków żelujących. Mają bardziej płynną i mniej spójną konsystencję niż dżemy. Tak właściwie to co powstaje przez utarcie płatków róży z cukrem to przecier lecz w mojej rodzinie zwyczajowo (i błędnie
) nazywamy to 'konfiturą z róży'. 


- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Pierwsze żniwa różane i pierwsze słoiczki konfitur:

usuwanie szypułek i białych końcówek:



Blendowanie z kwaskiem cytrynowym:




Po zblendowaniu połączyłam płatki z gęstym syropem cukrowym,chwilę gotowałam i przelałam do słoików:


usuwanie szypułek i białych końcówek:



Blendowanie z kwaskiem cytrynowym:




Po zblendowaniu połączyłam płatki z gęstym syropem cukrowym,chwilę gotowałam i przelałam do słoików:

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Pulpa222
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2392
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Miłka, nic wcześniej nie było o użyciu kwasku cytrynowego. Ile tego dać?
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Na ta miskę kwiatów dałam płaską łyżeczkę. Potem trochę jeszcze pogniotłam w dłonich, zeby płatki puściły sok. Ale można przy drobnych płatkach w ogóle nie blendować, tylko przesypać kwaskiem i pognieść porządnie w dłoniach i odstawić na 0,5godziny.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Mniam, mniam
A ja nie mam tak aromatycznych róż

A ja nie mam tak aromatycznych róż

-
- 500p
- Posty: 912
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Stargard
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja sobie specjalnie kupiłam rose de rescht kilka lat temu i nie żałuję, chociaż mam wrażenie, że róża pomarszczona jest lepsza w smaku. Niemniej tą mam na działce i wystarczy raptem kilkanaście kwiatów żeby zrobić słoik (ok. 200ml) pyszności.
Ja blenduję najpierw z cukrem, potem dodaję sok z cytryny i na koniec trochę alkoholu dla smaku i konserwacji.
Ja blenduję najpierw z cukrem, potem dodaję sok z cytryny i na koniec trochę alkoholu dla smaku i konserwacji.
Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Mój syrop różany
w środę zalałam gorącym syropem

a dzisiaj dokończyłam

dzisiaj jadę na róże i zrobię konfitury wg przepisu Miłki
w środę zalałam gorącym syropem

a dzisiaj dokończyłam

dzisiaj jadę na róże i zrobię konfitury wg przepisu Miłki

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3967
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Zaznaczam sobie wątek. Mam jedną różę, więc może się skuszę na wyrób smakowitości.
Pozdrawiam - Justyna
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja mam jedną żółtą nn i nawet ładnie pachnie. Myślicie, że można z niej zrobić syrop?
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1494
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice stolicy
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Jak nie spróbujesz,to się nie dowiesz
Trujący na pewno nie będzie,co najwyżej mniej smaczny niż z różowych.

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- halys
- 200p
- Posty: 202
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Jeszcze owoców z różny nie ma za wiele, ale tak na przyszłość:
HERBATKA (na przeziębienia): 2 łyżeczki suszonych owoców zalać 1 filiżanką wrzątku. Zaparzać 10 minut. Można dodać miód i sok z cytryny do smaku.
HERBATKA (na przeziębienia): 2 łyżeczki suszonych owoców zalać 1 filiżanką wrzątku. Zaparzać 10 minut. Można dodać miód i sok z cytryny do smaku.
Życie, Ty wariacie...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2622
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Czy owoce róży suszy się w całości,czy usuwa się te pesteczki ze środka? 

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- halys
- 200p
- Posty: 202
- Od: 5 wrz 2011, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpackie
Re: Cukier różany i inne przetwory z róż
Ja suszę na tarasie od strony północnej (czyli w cieniu). Kroję je na pół (czasem tylko rozkrawam częściowo) i usuwam środek, czyli pozbywam się pestek.
Życie, Ty wariacie...