Kosiarka - niedroga - jaka
Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga
Lepiej dać 2x więcej na kosiarkę, niż 5x więcej na części i serwis 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2015, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
[quote="Franzelot"]No i zamówiłem, i co wyszło? Wyszło 2 x więcej niż planowałem, czyli Oleo-Mac GV 53 TK Allroad, na razie złożyłem wniosek na raty, nie mam takiej kasy niestety, żeby kupić za gotówkę. Pozdrawiam.[/
Hehe nie ma się co cieszyć to nie koniec problemów z kosiarką tę drogą trzeba czyścić po koszeniu jak i tę tanią bo będzie źle kosić, im więcej zakamarków w kosiarce np wyrzut boczny napęd itp.. tym więcej czyszczenia najlepsza prosta kosiarka jak ktos ma małą powierzchnię tak około 500 mkw lepiej elektryczna na 100%
Hehe nie ma się co cieszyć to nie koniec problemów z kosiarką tę drogą trzeba czyścić po koszeniu jak i tę tanią bo będzie źle kosić, im więcej zakamarków w kosiarce np wyrzut boczny napęd itp.. tym więcej czyszczenia najlepsza prosta kosiarka jak ktos ma małą powierzchnię tak około 500 mkw lepiej elektryczna na 100%
Życzę wszystkim klientom wszystkich marek aby zawsze mieli takie problemy o których piszesz. Czyszczenie to problem? Boczny wyrzut to zakamarki? Ciekawe podejście... Franzelot kupił dobrą maszynę i najprawdopodobniej będzie z niej bardzo zadowolony.arek2000 pisze: Hehe nie ma się co cieszyć to nie koniec problemów z kosiarką tę drogą trzeba czyścić po koszeniu jak i tę tanią bo będzie źle kosić, im więcej zakamarków w kosiarce np wyrzut boczny napęd itp.. tym więcej czyszczenia najlepsza prosta kosiarka jak ktos ma małą powierzchnię tak około 500 mkw lepiej elektryczna na 100%
zmod, pomid.
Witam
Ponieważ na kilka tygodni pracodawca wysyła mnie za granicę muszę przekazać koszenie w ręce żony. W tym momencie używam jakiegoś NAC z brigsem 525E(?) który na większej (2 tygodniowej) trawie gaśnie. Odpalenie tego złoma to mordęga, zimny odpali lekko, ale jak się zagrzeje to rękę z barku można wyrwać. Żona nie ma szans tego uruchomić. Ponieważ ten chiński badziew się już zamortyzował (ma 5 lat) czas wymienić go na wersję bardziej przyjazną kobiecie.
Rozważam coś z rozrusznikiem elektrycznym lub coś z silnikiem, który lekko pali. Żona jest delikatną kobietką więc szarpać się z koniem nie ma szans. Kosiarki z rozrusznikiem trochę mnie przerażają ceną Stiga z własnym(?) silnikiem 2200 zł (a tydzień temu była po 2050 zł), z brigsem 2900 zł (!!!).
Widzę, że chwalicie Oleo-Mac'a. Mam Spartę 44T i rzeczywiście pali lepiej niż FS250 Stihla. Czy Emak w kosiarce też jest taki komfortowy przy odpalaniu? Na youtube widać, że pół delikatnego pociągnięci i śmiga. Mój B&S przy tym to maszyna, która wymaga po nagrzaniu 10 - 20 solidnych szarpnięć. Aż wierzyć mi się nie chce że duży silnik można tak łatwo odpalić.
Doradzcie, co da radę łatwo odpalić + napęd, duży kosz i szerokość 46 do 51 cm? Dodam, że do koszenia jest 10-11 Arów.
Ponieważ na kilka tygodni pracodawca wysyła mnie za granicę muszę przekazać koszenie w ręce żony. W tym momencie używam jakiegoś NAC z brigsem 525E(?) który na większej (2 tygodniowej) trawie gaśnie. Odpalenie tego złoma to mordęga, zimny odpali lekko, ale jak się zagrzeje to rękę z barku można wyrwać. Żona nie ma szans tego uruchomić. Ponieważ ten chiński badziew się już zamortyzował (ma 5 lat) czas wymienić go na wersję bardziej przyjazną kobiecie.
Rozważam coś z rozrusznikiem elektrycznym lub coś z silnikiem, który lekko pali. Żona jest delikatną kobietką więc szarpać się z koniem nie ma szans. Kosiarki z rozrusznikiem trochę mnie przerażają ceną Stiga z własnym(?) silnikiem 2200 zł (a tydzień temu była po 2050 zł), z brigsem 2900 zł (!!!).
Widzę, że chwalicie Oleo-Mac'a. Mam Spartę 44T i rzeczywiście pali lepiej niż FS250 Stihla. Czy Emak w kosiarce też jest taki komfortowy przy odpalaniu? Na youtube widać, że pół delikatnego pociągnięci i śmiga. Mój B&S przy tym to maszyna, która wymaga po nagrzaniu 10 - 20 solidnych szarpnięć. Aż wierzyć mi się nie chce że duży silnik można tak łatwo odpalić.
Doradzcie, co da radę łatwo odpalić + napęd, duży kosz i szerokość 46 do 51 cm? Dodam, że do koszenia jest 10-11 Arów.
Kosiarka jest dostępna za 900zł spokojnie znajdziesz, widocznie źle szukałeś.Franzelot pisze:Niestety niedostępna nigdzie, a ciekawa propozycja.kamis30 pisze: 1. Oleo- mac, kosiarka spalinowa G48PK ESSENTIAL K600 OHV 5KM / 46cm
[/color]
To co polecicie z silnikiem emak k600 lub wyższy lub B&S 650 lub wyższy ale bez napędu. Tak jak patrzę to emak600 w górę i B&S 650 w górę to wszystko jest z napędem. Nie mam jakichś wielkich nierówności, ale mam zamiar jakieś krzaczki i drzewka posadzić w przyszłości, to slalom za kosiarką jest mi niepotrzebny
Ale widzę, że zdecydowałeś się na coś lepszego, podejrzewam, że nie będziesz żałować.
Ja ze swojej jestem zadowolony a wykonanie naprawdę solidne.
Dodam tylko, że moi rodzice mają tecumseha od ok 15 lat i możecie wierzyć albo nie, ale nikt za bardzo o tą kosiarkę nie dbał.
Olej to był wymieniony może z 2 razy i dolewany jak się przypomniało. W serwisie była tylko raz. Faktem jest, że silnik słaby i przy gęstej trawie nie dawał rady, ale i tak uważam, że kosiarka bardzo dobra.
-
Jednak z tym tecumseh to prawda co pisałem, kolega wyżej ma podobne doświadczenia wytrzymały ale słaby.
@kamis30 rzeczywiście masz rację jest dostępna z silnikiem emak K600 ta kosiarka, sugerowałem się nazwą a nie wyposażeniem. Ale i tak już zakupiony model GV53 TK Allroad 4 jest w trakcie pakowania 

Czy Emak w kosiarce też jest taki komfortowy przy odpalaniu? Na youtube widać, że pół delikatnego pociągnięci i śmiga. Mój B&S przy tym to maszyna, która wymaga po nagrzaniu 10 - 20 solidnych szarpnięć. Aż wierzyć mi się nie chce że duży silnik można tak łatwo odpalić.
Witaj mam tą kosiarkę(oleo...GV53 TK ollroad 4) i potwierdzam ,że bardzo łatwo jest ją odpalić(tak jak na filmiku) ,na pewno twoja żona nie będzie miała żadnych problemów z odpaleniem.
Witaj mam tą kosiarkę(oleo...GV53 TK ollroad 4) i potwierdzam ,że bardzo łatwo jest ją odpalić(tak jak na filmiku) ,na pewno twoja żona nie będzie miała żadnych problemów z odpaleniem.
-
Matko jedyna co to za B&s który odpala po 20 szarpnięciach mój b&s 625E odpala lepiej od tego e maka na filmiku z YT w moim wypadku wystarczy nie pół tylko 1/3 szarpnięcia 

Przypuszczam, że to wada egzemplarza. Mamy jeszcze 17 letniego b&s classic 4 chyba, ktory pali po lekkim pociągnięciu linki. Ten problematyczny wynalazek sprawiał trudności już od samego zakupu. 2x w serwisie i poprawy nie ma. Obstawiam jakąś wadę materiałową ..... Kupowałem ją mając dziurę budżetową i okazała się, za słaba, za małe koła i w dodatku próbuje rzucić palenie.
Podjadę do Urmika i zobaczymy czy żona tym olkiem da radę manewrować. Szkoda tylko, że nie ma regulacji prędkości poruszania się kosiarki :/ Ogólnie z NAC'a się wyleczyłem. B&S też mnie zraził do siebie.
Podjadę do Urmika i zobaczymy czy żona tym olkiem da radę manewrować. Szkoda tylko, że nie ma regulacji prędkości poruszania się kosiarki :/ Ogólnie z NAC'a się wyleczyłem. B&S też mnie zraził do siebie.
-
- 50p
- Od: 16 maja 2015, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
NAC jest chiński jak wiele innych marek handlowych z kosiarkami ale u nas działa 3 rok bez zarzutu .
Tak po prostu lubię to co robię , wielu docenia to co już zrobiłem , tym bardziej mam motywację do następnych działań.
Witaj
Mam od niedawna tą kosiarkę Oleo...GV53......powiem warta każdej wydanej złotówki.
Mam od niedawna tą kosiarkę Oleo...GV53......powiem warta każdej wydanej złotówki.
Oleomac
-
Wszystkie trzy są dobre mają dobre silniki. W tej cenie coś lepszego? tak ale zależy dla kogo dla mnie była lepsza makita w tej cenie.
Przede wszystkim witam serdecznie Forumowiczów.
Ja również stanąłem przed wyborem kosiarki. Do tej pory używałem elektryka 1300W, jednak ostatnio umarła.
DO koszenia mam ok. 600 m2. Teren w miarę równe, jednak gdzieniegdzie trochę kamienisty i sporo krzaczków i drzewek.
Chciałbym "spróbować" się z jakąś spalinówką do 1000 pln - napęd w moim przypadku wydaje mi się zupełnie zbędny
Po długich czytaniach i wizytach w serwisach/sklepach w zasadzie ograniczyłem się do 3 modeli:
1. Viking MB 248
2. Oleo-Mac G44 Pk
3. Oleo-Mac G48 PK
Który z tych modeli polecacie ? No i dlaczego ?
Ewentualnie czy jest sens dokładać do Vikinga MB 253 ? Bo jednak bez napędu a waży aż 31 kg.
Będę wdzięczny za każdą opinię, ponieważ chciałbym przed weekendem dokonać zakupu.
Niepotrzebnie zawierasz w wiadomości, aż takie szczegóły interesujących Cię kosiarek. Twój post zaczyna przypominać ofertę handlową- u nas niedozwoloną. Jeśli ktoś będzie chciał, znajdzie sobie w internecie wszelkie dane techniczne. Zapoznaj się z regulaminem forum, pomid.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351
Usunięto niepotrzebne treści, pomid.
Ja również stanąłem przed wyborem kosiarki. Do tej pory używałem elektryka 1300W, jednak ostatnio umarła.
DO koszenia mam ok. 600 m2. Teren w miarę równe, jednak gdzieniegdzie trochę kamienisty i sporo krzaczków i drzewek.
Chciałbym "spróbować" się z jakąś spalinówką do 1000 pln - napęd w moim przypadku wydaje mi się zupełnie zbędny
Po długich czytaniach i wizytach w serwisach/sklepach w zasadzie ograniczyłem się do 3 modeli:
1. Viking MB 248
2. Oleo-Mac G44 Pk
3. Oleo-Mac G48 PK
Który z tych modeli polecacie ? No i dlaczego ?
Ewentualnie czy jest sens dokładać do Vikinga MB 253 ? Bo jednak bez napędu a waży aż 31 kg.
Będę wdzięczny za każdą opinię, ponieważ chciałbym przed weekendem dokonać zakupu.
Niepotrzebnie zawierasz w wiadomości, aż takie szczegóły interesujących Cię kosiarek. Twój post zaczyna przypominać ofertę handlową- u nas niedozwoloną. Jeśli ktoś będzie chciał, znajdzie sobie w internecie wszelkie dane techniczne. Zapoznaj się z regulaminem forum, pomid.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=1&t=29351
Usunięto niepotrzebne treści, pomid.