Ogród w cieniu dębów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w cieniu dębów

Post »

gohape azalie japońskie nie potrzebują dużo miejsca , rosną maź. do 80 cm wszerz i wzwyż, moja najstarsza azalia 12 letnia właśnie tyle ma (ta różowo-purpurowa)/. U mnie rosną na małej rabacie między różami i innymi kwiatami . W maju kiedy inne kwiaty jeszcze nie kwitną czadu dają azalie, które później odpoczywają jak kwitną róże. Efekt kolorystyczny jest cały sezon.

Kasiula17,plocczanka jeszcze chwilę możemy się pozachwycać azaliami, u mnie ostatnia dopiero rozwija pąki tak ze jeszcze z dwa tygodnie mnie pocieszy. Trzeba będzie czekać do następnej wiosny ale na szczęście natura stworzyła tyle innych pięknych kwiatów ;:108

avalonne też podziwiam różaneczniki w innych ogródkach , jest ich taki ogrom odmian. Warto mieć je również u siebie. Po zimie są prawdziwym wypasem dla oczu i serca.
W tym roku dokupiłam dwie w markecie ogrodniczym po 10 zł, więc wydatek nieduży jak się dobrze trafi.

sweetdaisy orliki dopiero zaczynają , mam ich ponad 10 odmian

przemo1669 mi też większość azalie już przekwitają ale ostatnia jest dopiero w pąkach :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szkoda, że azalie powoli kończą swój koncert, ale widzę u Ciebie ciekawe odmiany orlików. Szykuje się kolejna uczta dla oczu. ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Beatko dziękuję z nazwę zawilca. ;:180 Azalie cudnie kwitną, orlików taka ilość. ;:oj
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Dziękuję Beatko za rady w sprawie Azalii, ;:333 uwielbiam je, mają przepiękne kolory i zaryzykuje jeszcze raz - posadzę parę sztuk.
Mój rododendronek nie urósł nic od tamtego sezonu i ma przebarwienia na liściach - jakby mu czegoś brakowało - ale pąki kwiatowe ma. Jeszcze dodam, że sadząc go wsypałam w dołek kwaśną ziemię i podlewam go co jakiś czas odżywką dla kwasolubnych. Może po kwitnięciu przesadzę go w inne miejsce, nie chciałabym rezygnować całkiem z niego.
Śliczne masz orliki, u mnie też rozsiewają się i nawet za płotem znalazłam w tym roku parę sadzonek.
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko Pospacerowałam po Twoim ogrodzie. Ja tylko tak nieśmiało napiszę, że azalie i rododendrony są to chyba najpiękniejsze kwiaty, jakie w ogóle wiosną są najbardziej widoczne. Masz też wiele wartych podziwiania bylinek ;:138 ;:63
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

plocczanka u mnie azalie jeszcze kwitną :D , zaczynają orliki , złocienie , śniedki, chaber górski.
Szykują się róże , lilie, liliowce, naparstnice , iryski górskie. Czekam szczególnie na lilie i róże , jak one kwitną ogród nabiera rajskiego wyglądu i zapachu ;:118

cyma2704 azalie swoimi kolorami cudnie wypełniają czas oczekiwania na róże , lilie i inne letnie kwiaty ;:108

Makda zawsze warto próbować dogodzić różanecznikom , szczególnie jak już je mamy w ogrodzie i nie do końca pasują im warunki, szkoda aby się męczyły. Z podsypywaniem sztucznymi zakwaszaczami i nawozami też należy uważać aby nie przedobrzyć. Czasami trzeba dobrze wydrenować podłoże jak jest słabo przepuszczalne bo one nie znoszą zalegającej w korzeniach wody a jednocześnie muszą mieć wilgoć w glebie. Do tego czasem dopadają je choroby lub szkodniki.
Proponuję Ci poczytać wątek o Rh

amalia zapraszam częściej na spacer, co chwila kwitnie coś nowego.

To ostatnia z moich azalii, która dopiero zakwitła
Obrazek

kwitną jeszcze inne dwie
Obrazek

Obrazek

śniedki
Obrazek

orliki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

margerytki
Obrazek

goździczki
Obrazek
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Dziękuję Ci Beatko za cenne rady. ;:180 ;:196 Poczytam sobie więcej na temat rododendronów i azalii. ;:108 I może też będę mogła cieszyć się tymi pięknymi krzewami. ;:131
Śliczne orliki no i oczywiście azalie. ;:215
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Śliczny ten czerwony orlik zresztą wszystkie są urodziwe i każdy ma w sobie to coś.Juz zapomniałam o swoich azaliach i Rh za to teraz mogę je podziwiać u Ciebie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Beatko,pięknie kwitną Ci w ogrodzie azalie i masz tak dużo orlików,ten biało czerwony przepiękny,ogrody z różnymi nasadzeniami zmieniają się codziennie i za to ich uwielbiam ,że nie ma monotonii i ciągle się coś nowego dzieje ,pozdrawiam i dobrej nocki życzę ;:196
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Makda powodzenia :D

JAKUCH Jadziu ja na wiosnę nie raz otwierałam szeroko oczy patrząc na twoje kwitnące kwiaty, które u mnie dopiero wychodziły z ziemi - u mnie wszystko rośnie z co najmniej dwutygodniowym opóźnieniem ;:108 Jak widać ma to swoje nie tylko minusy ale i plusy :D
Orlików kilka odmian mi nie wzeszło mimo, że w zeszłym roku kwitły dużymi kępami. Może się już wyrodziły ;:24

koziorozec Marto teraz się wszystko tak szybko zmienia , coraz to nowe kwiaty kwitną a po innych nie ma już śladu. Z niecierpliwością czekamy na kolejne kwitnienia. Staram się tak dobierać rośliny w ogrodzie aby nigdy nie było kwiatowej pustki tylko zawsze coś innego było ozdobą i tak późnej jesieni. Mam trochę trudniejsze zadanie bo na działce bywam tylko na trochę i jeszcze trochę eksperymentuję z nasadzeniami

Jeszcze kwitnące obecnie azalie
Obrazek

część mojej hostowej kolekcji
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Wow ;:oj , jakie Ty masz kolory orlików , niespotykane ;:138 , piękne azalie ;:63 śliczny , kolorowy ogródek ;:108 ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32

Post »

Azalie podziwiam są piękne ;:138 ale też niezawodne i jak urokliwe hosty, ;:3 zdobią nasze ogrody do samej jesieni. Masz Beatko piękną kolekcję tych host. ;:138 ;:138
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Beatko

Nie mogło mnie tutaj nie być... kocham Azalie i chłonę zdjęcia z nimi :D Pięknie kwitną Twoje okazy ;:138
Orliki urocze, czemu ja mam ich tak mało ;:131 Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Orliczni cudne cieszą oczko i że się wysiewają to dlatego każdy ma inne cudo.
Azalie kocham moje już idą na odpoczynek zrywam im przekwitnięte kwiaty bo lepiej się rozstają...
Kochanie to złocień nie margerytka. ;:196 uwielbiam je i cieszą u mnie też oczy. ;:180
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21

Post »

Podziwiam hosty!!! :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało