McMArchewka, można i azofoską, ale na to za wcześnie
Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
KornelkowaMama, patisona na pewno warto jeszcze robić rozsadę w domu, bo on dość szybko wchodzi w okres owocowania. Co do dyni, to zależy jaką odmianę masz. Są i takie, co od siania do zbiorów mają 120 dni i zbiera się je przed przymrozkami
. Ja dyniowate sadzę w spore dołki wypełnione kompostem. Jak zaczynają im rosnąć mniejsze listki i widać, że brakuje im azotu, wtedy zasilam.
-
tencia

- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj na prośbę córki kupiłam 2 sadzonki cukini i mam nowy temat do poczytania.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
-
Kadrowy
- 50p

- Od: 16 kwie 2014, o 22:58
WoW, moje trochę ślimaki podjadły ale odbiły.
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
jode22 Dzięuję
justa_be O jaa
Moje roślinki dopiero takie małe, a u Ciebie już owoce 
justa_be O jaa
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja jeszcze deko mniejsza.Dużym plusem jest to że w tym roku bardzo dobrze powschodziła.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- Elfia
- 500p

- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Piękne cukinie
Moje 4 sztuki dopiero dzisiaj wsadzone. Musiałam im przygotować miejscówkę. Mam nadzieję, że w tym roku będzie urodzaj, bo rok temu pod drzewem było im zbyt ciemno i owocowały słabo i późno
Moje 4 sztuki dopiero dzisiaj wsadzone. Musiałam im przygotować miejscówkę. Mam nadzieję, że w tym roku będzie urodzaj, bo rok temu pod drzewem było im zbyt ciemno i owocowały słabo i późno
- rozmalinka

- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Dzisiaj posadziłam z rozsady 4 cukinie okrągłe. Macie doświadczenia z taką odmianą?
Pozdrawiam. Ania
- Ika2008

- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Miałam w ubiegłym roku z akcji "tondo di..." coś tam, dokładnie nie pamiętam. Bardzo smaczna, rosła zdrowo, jedynie ślimaki ją trochę podgryzały. Najsmaczniejsze owoce do faszerowania, jak są wielkości jabłka ale bardziej wyrośnięte można użyć do leczo np.
U mnie niestety nie była zbyt plenna, ale to może moje błędy w uprawie, bo nie dogadzałam jej zbytnio.
U mnie niestety nie była zbyt plenna, ale to może moje błędy w uprawie, bo nie dogadzałam jej zbytnio.
Pozdrawiam, Marta.
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ika2008 u mnie też nie była zbyt plenna, a miała dogadzane jak i inne cukinie. W tym roku już jej nie ma. Postawiłam na pasiaste tym razem + kabaczki.
- rozmalinka

- Ika2008

- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Aniu, z całą pewnością warto ale oprócz innych tradycyjnych i niezawodnych odmian.
U mnie sprawdza się Soraya a dziś przytargałam z ryneczku jakąś żółtą odmianę, której sprzedająca niestety nie umiała określić. Zobaczymy, co wyrośnie i czy do jutra jej ślimaki nie zjedzą.
A tak na marginesie, czy ktoś może mi powiedzieć ile jedna sadzonka cukinii może wydać owoców, tak w przybliżeniu.
U mnie sprawdza się Soraya a dziś przytargałam z ryneczku jakąś żółtą odmianę, której sprzedająca niestety nie umiała określić. Zobaczymy, co wyrośnie i czy do jutra jej ślimaki nie zjedzą.
A tak na marginesie, czy ktoś może mi powiedzieć ile jedna sadzonka cukinii może wydać owoców, tak w przybliżeniu.
Pozdrawiam, Marta.
- rozmalinka

Ja w ubiegłym roku z jednej sadzonki zbierałam 1 sztukę co ok. 5dni. Mam jeszcze takie pytanie: Czy okrągła cukinia jest płożąca ?
Pozdrawiam. Ania