Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Wygląda to jak zgnilizna wierzchołków. Najlepiej opryskaj OW co zaopatrz roślinę w wapń, którego braki właśnie tak się objawiają. Dodatkowo zabezpieczy roślinę przed chorobami grzybowymi.
Witam mam pytanie do moich papryczek ktore wygladaja jak na zdjęciach.Sadzę pierwszy raz papryczki i mam moze głupie pytanie ale za ile mniej więcej będą dobre do zebrania i drugie pytanie co moge jeszcze zrobic aby bylo ich więcej ponieważ kwiaty są a mało z tego owoców na razie jest tylko 6 papryczek. Kwiatki zapylam pędzelkiem

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Napisz proszę chociaż jakie to odmiany.
Ja dopiero drugi rok z papryczkami, więc zbytnio nie pomoge.
A to moja kolejna pięknie zawiązująca owocę papryczka:

Ja dopiero drugi rok z papryczkami, więc zbytnio nie pomoge.
A to moja kolejna pięknie zawiązująca owocę papryczka:

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
6 sztuk.to nie tak mało.Specem nie jestem,ale wydaje mi się,że jedną można doprawić gulasz dla kompanii wojska.
Nawet odrobina takiej papryki wystarczy na cały gar
Jak to mówią o papryce 7 Pot, że jest tak ostra, że wystarcza do przyprawienia 7 garnków z jedzeniem (pot z ang. - garnek)
Te na zdjęciu na pewno będą bardziej ostre niż przeciętne, te pomarszczone skórki mówią same za siebie, a i ten 'ogonek' na dole
Odmian papryk jest mnóstwo, ale ta wygląda na jakiegoś skorpiona
adiwie
Taka odmiana papryki może wybarwiać się dosyć długo. Samo habanero np. wybarwia się stosunkowo dłużej od zwykłej powiedzmy typowej 'czuszki' capsicum annuum. Jeśli uprawiasz je na potrzeby tylko kulinarne, to przy takiej ostrości nawet i zielona może być już ostra, wiec można ją wykorzystać.
Aby było więcej papryk, to musiałby rośliny czymś porządnym zasilić, bo teraz to wygląda tak, że roślina nie wyprodukuje więcej owoców, dopóki te, które już wiszą - nie dojrzeją. Jak dostarczysz jej więcej składników pokarmowych, i/lub przesadzisz do większej donicy, to powinna dostać energii i zacząć produkować więcej owoców.
Czy czymś ją nawozisz/fertygujesz? Są w sklepach nawozy dedykowane do papryk lub częściej do papryk i pomidorów razem. Można takich użyć, zwykły biohumus będzie tu raczej za słaby

Te na zdjęciu na pewno będą bardziej ostre niż przeciętne, te pomarszczone skórki mówią same za siebie, a i ten 'ogonek' na dole

adiwie
Taka odmiana papryki może wybarwiać się dosyć długo. Samo habanero np. wybarwia się stosunkowo dłużej od zwykłej powiedzmy typowej 'czuszki' capsicum annuum. Jeśli uprawiasz je na potrzeby tylko kulinarne, to przy takiej ostrości nawet i zielona może być już ostra, wiec można ją wykorzystać.
Aby było więcej papryk, to musiałby rośliny czymś porządnym zasilić, bo teraz to wygląda tak, że roślina nie wyprodukuje więcej owoców, dopóki te, które już wiszą - nie dojrzeją. Jak dostarczysz jej więcej składników pokarmowych, i/lub przesadzisz do większej donicy, to powinna dostać energii i zacząć produkować więcej owoców.
Czy czymś ją nawozisz/fertygujesz? Są w sklepach nawozy dedykowane do papryk lub częściej do papryk i pomidorów razem. Można takich użyć, zwykły biohumus będzie tu raczej za słaby

Do końca nie wiem jakie to są bo miałem kupione Habanero red savina i Trinidad Scorpion Butch T i niestety przy przesadzaniu do większych doniczek zapomniałem podpisać :/ Mam je w 3 litrowych doniczkach radzicie przesadzić do większych ? Raz użyłem nawozu do papryk i pomidorów. Nawieźć jeszcze raz ?
steehead
A co to jest oprysk OW? Ma to jakąś handlową nazwę? Z góry dziękuję za odpowiedź.
A co to jest oprysk OW? Ma to jakąś handlową nazwę? Z góry dziękuję za odpowiedź.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nawoź regularnie i stosuj fertygację jak Ci doradziła Dominika. Poczytaj co radzi forumowicz i będziesz ,, w domu"adiwie pisze:Do końca nie wiem jakie to są bo miałem kupione Habanero red savina i Trinidad Scorpion Butch T i niestety przy przesadzaniu do większych doniczek zapomniałem podpisać :/ Mam je w 3 litrowych doniczkach radzicie przesadzić do większych ? Raz użyłem nawozu do papryk i pomidorów. Nawieźć jeszcze raz ?
Jeśli nie będziesz ich przesadzał do gleby, to w zależności od rozmiarów, większe warto przesadzić do 5-7 l donic.
Sadzonka sadzonce nierówna, a papryka lubi zmieniać mieszkania, więc masz pole do popisu. Ale pamiętaj mała sadzonka nie lubi być w dużej donicy.
Co do rodzajów papryk, pokaż dokładnie liście, może Ci pomożemy. Albo czekaj aż się wybarwią, wówczas łatwiej rozróżnić rodzaj.
Ja mam już zielone Habanero Red i nie są podobne do Twoich.
Mam pytanie odnośnie uprawy wieloletniej. W jak wielkiej donicy uprawiać paprykę chili? Mam zamiar przezimować jalapeno i black hungarian.
Kasia
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ja będę mieć ten sam problem , bo kilka chcę przezimować.
Wpadłam na taki pomysł, żeby przesadzać je stopniowo.
W tym momencie przesadzę je do trochę większych i będę obserwować korzenie.
Jak dużo przerosną, kolejne przesadzanie.
Wpadłam na taki pomysł, żeby przesadzać je stopniowo.
W tym momencie przesadzę je do trochę większych i będę obserwować korzenie.
Jak dużo przerosną, kolejne przesadzanie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To dobre podejście i uzasadnione.Wild Tepin ma malutkie liście,jeszcze mniejsze owoce,a bez przycinania miałby ze dwa metry.Jestem na telefonie i nie mogę wstawić zdjęć.Będą w innym terminie.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja róenież planuje przezimować nowe odmiany wraz z zeszłoroczną CNT.
Odmian jeszcze nie wybrałem. Wszystko wyjdzie w sezonie. na pewno będzie jakaś odmiana z czarnymi papryczkami.

Odmian jeszcze nie wybrałem. Wszystko wyjdzie w sezonie. na pewno będzie jakaś odmiana z czarnymi papryczkami.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
W wątku "papryka do gruntu" jest omawiany identyczny przypadek. zaglądnij tam.