Uprawa melonów cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa melonów
Mój junior w ubiegłym roku zaowocował około 3 miesiące po wysiewie,może i ja jeszcze wysieję bo te siane pod koniec marca zostały zalane.
-
- 50p
- Od: 16 kwie 2014, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje dopiero kiełkują wysadzę je 15 czerwca po wykopkach młodych ziemniaków arbuzy 25 czerwca pójdą do gruntu cały okres pod włókniną są dzięki temu spokojnie mam owoce na koniec sierpnia/początek września (wilgoć i ciepło)_
-
Kadrowy czyli nawet w czerwcu melony i arbuzy są pod włóknina ?Ja swoje pod włóknina trzymałam tylko przez maj.
-
- 50p
- Od: 16 kwie 2014, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Włóknina jest"przy nich" w razie nocy poniżej 12 stopni i dni poniżej 22 stopni nie odkrywam nawet w lipcu, a tak to są odkryte bo się zagotują.
-
Byłam przekonana,że jak się zahartują to nie straszne im trochę niższe temperatury.Teraz zastanawiam się czy na przyszły rok nie ograniczyć uprawy do kilku sztuk w tunelu foliowym,jestem już zmęczona tym zakrywaniem,wynoszeniem a w dodatku większość wczesnych sadzonek po deszczach zniszczyła zgorzel.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 maja 2015, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy jeden melon wystarczy by uzyskać owoce czy trzeba kilka osobników?
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Wystarczy.
Melon jak i wszystkie dyniowate wytwarza na jednej roślinie kwiaty żeńskie i męskie.
Melon jak i wszystkie dyniowate wytwarza na jednej roślinie kwiaty żeńskie i męskie.
Pozdrawiam Wojtek
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Nic nie obrywać. Teraz to tylko podwiązywać pędy (jeżeli jest w szklarni/tunelu) żeby rósł w górę
.

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Jola pod tą czarną agrotkaniną nie masz wylęgarni ślimaków? Dzisiaj zdarłam ją z całego pola melonów. Pod spodem aż lepko było od młodych pomorowów.
Pozdrawiam Jola
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Nie mam ślimaków pod agrotkaniną
. Czasem jakiś turysta się zapędzi
. U mnie ziemia piaszczysta i nawet pod przykryciem szybko na wierzchu przesycha.

W tym roku z powodu posiadania foliaków, szklarenki powracam do melonów, kilka lat temu chyba na polu wyrosły - pyszne słodziutkie.
Teraz mam sporo odmian honeydew, galia, jakiś zielony, tygrysi, wiem, że nie ma co się nastawiać bo różnie może być. Liczę jednak na owoce bo będą na agrotkaninie. Niecierpliwie będę czekać.
Teraz mam sporo odmian honeydew, galia, jakiś zielony, tygrysi, wiem, że nie ma co się nastawiać bo różnie może być. Liczę jednak na owoce bo będą na agrotkaninie. Niecierpliwie będę czekać.
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prawdę mówiąc, moja uprawa melonów i arbuzów została zdziesiątkowana. Ostała się może połowa melonów i 1/5 arbuzów. Wszystko przez:
a) ślimaki
b) zimno
c) cholerne nornice
d) nietolerancję na przesadzanie dyniowatych, a ja przepikowałem sadzonki z wielodoniczek do pociętych i przedziurkowanych butelek. Oczywiście korzenie porozwalały się przy wyciąganiu i część po prostu padła. Poza tym mała moc mojego growboxa, rozsada się powyciągała i była nieco opóźniona w stosunku do waszych.
W przyszłym roku robię rozsadę w tunelu, na wysokiej półeczce. Tak będzie najwygodniej, najbezpieczniej i porobię najmniej strat. Panel LEDowy na zimę pójdzie do doświetlania egzotyków. Póki co nie jest tak źle. Emiry mają już kwiatki, a oto jeden z moich Świętych Mikołajów:

a) ślimaki
b) zimno
c) cholerne nornice
d) nietolerancję na przesadzanie dyniowatych, a ja przepikowałem sadzonki z wielodoniczek do pociętych i przedziurkowanych butelek. Oczywiście korzenie porozwalały się przy wyciąganiu i część po prostu padła. Poza tym mała moc mojego growboxa, rozsada się powyciągała i była nieco opóźniona w stosunku do waszych.
W przyszłym roku robię rozsadę w tunelu, na wysokiej półeczce. Tak będzie najwygodniej, najbezpieczniej i porobię najmniej strat. Panel LEDowy na zimę pójdzie do doświetlania egzotyków. Póki co nie jest tak źle. Emiry mają już kwiatki, a oto jeden z moich Świętych Mikołajów: