Leśne ranczo nad wodą.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Leśne ranczo nad wodą.
A ja właśnie wczoraj wróciłam z łąk kwiatami usłanych.
Jejku....... jaki cudny widok i brzęczące owady.
Nafociłam sporo i wstawię za kilka dni.
Madzia jakiś przygnębiony nastrój czytam pomiędzy wierszami, skąd ta apatia ?
Jejku....... jaki cudny widok i brzęczące owady.
Nafociłam sporo i wstawię za kilka dni.
Madzia jakiś przygnębiony nastrój czytam pomiędzy wierszami, skąd ta apatia ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Rózyczki wciągają ale mnie najbardziej pochłonęły hortensje Madziu a tym kupujesz róże w jakimś sklepie internetowym?
u mnie mszyce nawet na rojnikach jak to zobaczyłam przeżyłam szok totalny
u mnie mszyce nawet na rojnikach jak to zobaczyłam przeżyłam szok totalny

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Rzeczywiście mszyce są w tym sezonie dość natrętne.
Ale bywały gorsze lata.
Jednak 2 lata temu znalazłam na nie skuteczny sposób.
Rośliny narażone na ataki mszyc opryskiwałam co 3 tygodnie od wczesnej wiosny preparatem Calypso.
Preparat działa systemowo i przez okres około trzech tygodni krąży wraz z sokami w roślinie.
Dzięki temu ginęły również larwy mszyc, które wykluwały się z jaj pomiędzy opryskami.
Obecnie problem mszyc został mocno zredukowany, opryski robię tylko, kiedy potrzeba.
Liczba roślin zaatakowanych przez mszyce oraz liczebność tych ostatnich również bardzo zmniejszyła się.
Ale bywały gorsze lata.
Jednak 2 lata temu znalazłam na nie skuteczny sposób.
Rośliny narażone na ataki mszyc opryskiwałam co 3 tygodnie od wczesnej wiosny preparatem Calypso.
Preparat działa systemowo i przez okres około trzech tygodni krąży wraz z sokami w roślinie.
Dzięki temu ginęły również larwy mszyc, które wykluwały się z jaj pomiędzy opryskami.
Obecnie problem mszyc został mocno zredukowany, opryski robię tylko, kiedy potrzeba.
Liczba roślin zaatakowanych przez mszyce oraz liczebność tych ostatnich również bardzo zmniejszyła się.
-
- 1000p
Też mam preparat długo działający ale u mnie jest strasznie dużo mrówek i mieszkam otoczona łąkami i nieużytkami więc różnych robali mam mnóstwo. Jednak w przyszłym roku zastosuje się do twojej rady i kupie środek calypso
może w końcu pomoże.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu dziękuję. Właśnie te irysy chciałam dwa lata temu usunąć z ogrodu. Na szczęście zmądrzałam.
Asia szkoda że Twoje róże padły. U mnie na szczęście tylko jedna strata w sadzonce różanej była. Została wymieniona przez sprzedającego i wszystko jest ok. Maj nie był dla nich łaskawy. W ogóle nie było słoneczka, ulewy.. Zobaczymy jak ruszą w czerwcu.
Aniu, Zuziu Sweet Juliet, Crosted Moss i Falstaff. Wiele złego słyszałam o tej ostatniej. Ale trafiły się też pozytywne opinie. Zobaczymy jak się spisze u mnie. Kupiłam ją troszkę na próbę.W gratisie dostałam Piano. Będę teraz miała dwa
.
Grażynko masz nosa. Trzyma mnie niemoc ogrodnicza i jakiś taki dół psychiczny...
Anitka u mnie jedna hortenka od Ewci mewy wypadła. Cała reszta się dzielnie trzyma. Oby już tak zostało. Róże kupuję we Florib.. i u naszej forumowej Ewy Gloriadei.
Madziu kupiłam Calypso. Na dniach opryskam rośliny. Zauważyłam że na czereśniach już żer paskudztwa zaczęły.
Asia szkoda że Twoje róże padły. U mnie na szczęście tylko jedna strata w sadzonce różanej była. Została wymieniona przez sprzedającego i wszystko jest ok. Maj nie był dla nich łaskawy. W ogóle nie było słoneczka, ulewy.. Zobaczymy jak ruszą w czerwcu.
Aniu, Zuziu Sweet Juliet, Crosted Moss i Falstaff. Wiele złego słyszałam o tej ostatniej. Ale trafiły się też pozytywne opinie. Zobaczymy jak się spisze u mnie. Kupiłam ją troszkę na próbę.W gratisie dostałam Piano. Będę teraz miała dwa

Grażynko masz nosa. Trzyma mnie niemoc ogrodnicza i jakiś taki dół psychiczny...
Anitka u mnie jedna hortenka od Ewci mewy wypadła. Cała reszta się dzielnie trzyma. Oby już tak zostało. Róże kupuję we Florib.. i u naszej forumowej Ewy Gloriadei.
Madziu kupiłam Calypso. Na dniach opryskam rośliny. Zauważyłam że na czereśniach już żer paskudztwa zaczęły.
-
- 1000p
Kojarzę ten sklep internetowy ceny mają całkiem przystępne i wybór duży. Ja jestem zadowolona ze wszystkich zakupionych hortensji oprócz magical monnlight porażka totalna jak na nią patrzę to odechciewa mi się zakupów przez internet.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładne iryski.
Dawaj więcej zdjęć! Przecież masz tam dużo do obfocenia. Dużo i pięknie. Chwal się, kobieto, wszak masz czym.

Dawaj więcej zdjęć! Przecież masz tam dużo do obfocenia. Dużo i pięknie. Chwal się, kobieto, wszak masz czym.

- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Madziu, iryski
Bardzo je lubię, kojarzą mi się z dzieciństwem - moja babcia miała cały irysowy ogród 

Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Madziu ja też podarowane irysy posadziłam pod płotem. Nie wiedziałam, że będą tak ładne i jeszcze w moich ulubionych kolorach. Super, że rośliny nas zaskakują. 

- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Madziu irysy potrafią zauroczyć równie mocno jak róże
dla mnie są numerem jeden w ogrodzie 

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Madziu która Ci wypadła?
-- Śr 03 cze 2015 15:16 --
Madziu która Ci wypadła?
-- Śr 03 cze 2015 15:16 --
Madziu która Ci wypadła?
Pozdrawiam. Ewa
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Madziu, oj tak różoholizm wciąga, a swoją drogą fajnego słownictwa- zestawienia użyłaś, dla tej różyczkomani
, gdyby nie fakt, że nie mam już gdzie sadzić, chyba bym nigdy nie zmądrzała
ciekawa jestem kwitnienia Twoich królewien, super te nowe nabytki, a hamaczek pokazywałaś, bo nie widziałam, chyba, że coś mi umskło 

Piękne irysy. Posadziłam na wiosnę, ale marnie rosną, a właściwie to wcale nie rosną. Jakie były w marcu w trakcie sadzenia takie są dzisiaj. Ale nie uschły, więc się tym pocieszam
A mszyc i u mnie plaga - wszystkie róże oblepione. Pryskałam targetem, ale nie widzę efektów

A mszyc i u mnie plaga - wszystkie róże oblepione. Pryskałam targetem, ale nie widzę efektów

Madziu
kwitną już Twoje róże
Dobrze że nie wyrzuciłaś irysów, mają ładne kolory...moje jakoś słabo kwitną, zawsze są tylko dwa trzy pędy kwiatowe...jasno niebieski zakwitł po trzech latach, jednym pędem 

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Jak tam Madziu, wreszcie słońce przygrzewa, pogoda całkiem letnia.
Długi weekend pewnie na działeczce?
Myślę, że różany szał już zaczęty
Mam nadzieję na ogrom ich zdjęć 
Długi weekend pewnie na działeczce?
Myślę, że różany szał już zaczęty