Ogród jol_ki 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2014

Post »

Jurku małe wrzosy kupione u Wolskiego, muszę je teraz przesadzić w większe doniczki, jak trochę podrosną to pójdą do gruntu.
Zazdroszczę Ci źródła orlikowego, u mnie bieda - te, które kupiłam były najładniejsze.
Mam jeszcze dwa orliki, które dopiero zaczynają kwitnąć, pokażę je wkrótce :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jolu, śliczne te orlliki upolowałaś. To chyba jakąś kolejną moda, bo gdzie nie zajrzę, to każdy kupuje orlliki :wink:
Z FG pochodzi połowa moich hortensji. Zawsze krzaki odstawiłam dorodne i wszystkie się przyjmowały. Zdrad ź jakie kupiłaś. Przeglądałam ich ofertę i mam ochotę na kaliny :oops:
Poczekam jednak do niedzieli. Może wybiorę się na mały szkółking i coś wybiorę w realu.
Przeglądałaś stronę Austina? Chyba jest nowy katalog, zamówiłam go sobie :lol:
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Wiolka kupiłam zestaw "magicznych hortensji", w jego skład wchodzą:
Hortensja wiechowata MAGICAL FIRE ?
Hortensja bukietowa Magical Moonlight?
Hortensja wiechowata MAGICAL FLAME ?
Hortensja wiechowata MAGICAL CANDLE?

Może masz którąś z nich?
Mnie w FG kusi jeszcze klon, którego ostatnio kupił Jurek. Tylko nie wiem, gdzie by tu go posadzić, żeby się ładnie prezentował ;:223 i chyba wstrzymam się do czasu tworzenia kolejnej rabaty :roll:

U Austina byłam, Desdemona jest cudna, w oko wpadła mi też The Ancient Mariner.
Muszę zamówić katalog, skoro piszesz, że jest już nowy :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Cześć Jolu :wit
Fajnie zobaczyć po Twoich opisach te wrzosowe palety, niezła uprawa, chyba pomocnika musisz sobie wynająć do rozsady :wink:
Kupiłaś orliki, a ja mam zebrane nasiona z ubiegłego roku i miałam rozsyłać, jakbyś chciała jakieś kolory, to pisz, przygotuję małą przesyłkę.
Rośliny, które kiedykolwiek kupowałam, jeszcze nigdy nie zdarzyły się dotrzeć do góry nogami, a dzisiaj odebrałam przesyłkę z lalkami Barbie, a tak zapakowane, że nie jeden sprzedawca roślin nauczyłby się ;:306 (jeśli chciałoby Ci się, to prześlij fotkę ew. na maila sadzonek hortensji).
Śliczne hosty i orliki, w ogóle w ciągu ostatnich trzech dni, po lekkim deszczu rośliny urosły, też to dostrzegłaś? Moje hosty mocniej rozwinęły liście, no i Charles de Mills jeszcze bardziej mi się zazielenił (pączusie też już są na większości róż ;:138 ).
Nie kuście mnie kolejnym katalogiem Austina, wiecie mam wyrzuty tak zamawiać katalog, a róż nie :;230 ale tamtejsze ceny trochę powalają z nóg polskich...
Wiolu, jak Twoja rabata z Aspirynkami? Muszę wpaść do Ciebie koniecznie.
Udanego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś ;:196
Trochę się ogarnęłam po przyjeździe i zaraz przydreptałam do Ciebie ;:65
I zobaczyłam śliczne orliki ;:215 One są takie wdzięczne, prawda? A jakbyś miała nadmiar tego jasno różowego to chętnie bym go do siebie przyjęła :wink: W zamian mogę Cię obdzielić którymś z moich.
Zakupy hortensjowe ;:138 a jak zakwitną to dopiero będzie widok.
Jak tam różyczki? Pokazują już jakieś kolorki? U mnie zakwitły pierwsze rugosy i dzisiaj rozwinęła kwiat Therese Bugnet :tan Teraz to już kwestia dni, a zacznie się pokaz.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Jolka :D
Dawno nic nie pokazywałaś. Jak tam róże - zaczęły kwitnienia ? A piwonie ? U mnie pomalusiu pokazują swoje kwiaty. Zbiera się powoli towarzystwo do kwitnienia, po tych długaśnych opadach i zimnie.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Kochani, przepraszam wszystkich za długa nieobecność :oops: Tyle pracy ostatnio w ogrodzie, że czasu na FO brak :(
alana pisze:Fajnie zobaczyć po Twoich opisach te wrzosowe palety, niezła uprawa, chyba pomocnika musisz sobie wynająć do rozsady :wink:
Kupiłaś orliki, a ja mam zebrane nasiona z ubiegłego roku i miałam rozsyłać, jakbyś chciała jakieś kolory, to pisz, przygotuję małą przesyłkę.
Alusia ;:196 melduję, że wrzosy nareszcie przesadzone - zajęło mi to około 4 godzin :D Teraz podlewanie, oprysk na grzyba i oby ładnie dotrwały do lipca, wtedy będzie je już można wysadzić na miejsce docelowe
Orliki możesz podesłać, wysieję z chęcią. Może ja też mam zebrać nasionka ze swoich?
Wydawało mi się, że zrobiłam komórą zdjęcie sadzonek hortensji ale chyba jednak mi się tylko wydawało :oops: Obfocę je w weekend, prawie wcale nie podrosły więc zobaczysz jak wyglądają. Generalnie trzy przyszły bardzo ładne, jedna tylko jest malusia.

Dorotko podzielę różowego orlika po kwitnieniu i Ci podeślę, nie ma problemu ;:196
Różyczki całe w pąkach, czekam która pierwsza się pokaże :D Zapowiada się, że albo będzie to LO albo Heidi Klum, zobaczymy.

Wioluś, już jestem, zarówno róże i piwonie w blokach startowych, u mnie było mało deszczu ale zimno, potrzeba im wody i ciepełka, wtedy pewnie rozkwitną.

Pokażę Wam dziś obiecane fotki sprzed tygodnia, w ubiegły weekend nie miałam czasu złapać za aparat :oops:

Na początek tamaryszek przytargany ładnych kilka lat temu z Końskich :D Pięknie się rozrósł.

Obrazek
Obrazek

Tu zrobiło się bardzo buszowato - śliwa, głóg Paul's Scarlett, pęcherznica, karagana i z tyłu tawuła
Obrazek

Głóg jest przecudowny :D
Obrazek

Tawuła
Obrazek

Śliweczki
Obrazek

Będą winogrona ;:138
Obrazek

Pięknie kwitnie Omoshiro
Obrazek

A tę fotkę dedykuję Gabi 8-)
Obrazek

Wiolka tak wygląda u mnie Matka Urszula Ledóchowska, dziś ją podglądałam, dużych zmian nie widać :?
Obrazek

Różanecznik Kazimierz Odnowiciel
Obrazek

Cisowy żywopłot
Obrazek

Na rabatach królują czosnki, zdecydowanie muszę ich dokupić jesienią
Obrazek

Mój ulubiony orlik
Obrazek

Piwonia dostała podporę
Obrazek

Nowe pergole
Obrazek

A tymczasem na rabacie bylinowej królują irysy
Obrazek
Obrazek

I jeszcze raz kamasja
Obrazek

Zaczęły się już truskawki :tan Na razie zbieramy małe miseczki, ale pewnie już po weekendzie trzeba je będzie zacząć przerabiać. Dżemy z przepisów Ali zrobiły u mnie furrorę :D Więc w tym roku będzie powtórką z rozrywki, trzeba odkurzyć skoroszyt z przepisami :wink:

Niestety na mojej jedynej naparstnicy zauważyłam mszyce, są też na niektórych różach, w środę będę robić oprysk :evil:
Grasuje u mnie kret albo i kilka, umyśliły sobie przekopać mi cały trawnik i w ciągu tygodnia miałam około 40 kretowisk :evil:
A żeby tego było mało, sarna zjadła liście z kilku drzewek owocowych zostawiając same kikuty :evil: Od wczoraj na teren działki sarnom zdecydowanie wstęp wzbroniony!!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś ;:196
Śliweczki mniam...już mi ślinka cieknie. Wyglądają bardzo apetycznie. Jaka to odmiana?
Zdjęciami Omoshiro mnie powaliłaś ;:180 Śliczne ma kwiaty i ten delikatny kolor ;:167
Ciekawie wyglądają nowe pergole. Kupowałaś je gotowe?
A różyczki tworzą zgrabne krzaczki. Ciekawa jestem co to za panienka rośnie przy czosnkach? Piękny krzaczek zbudowała ;:215
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu a u mnie śliweczek chyba nie będzie,a tak czekałam ;:222 Coś mi pozjadało malutkie owoce ;:145
Omoshiro mnie zaczarowało,cudne ma kwiaty :D Pergole do róż bardzo ciekawe ;:108

Miłego dzionka :D
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dziewczyny, te śliweczki to raczej dla ptaków - na śliwie tej purpurowej Piisardi wyrosły mi po raz pierwszy.
Pergole wykonał mój tato, pomysł podpatrzyłam w Rosarium Europa.

Dorotko, ta różyczka obok czosnków to Pomponella :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Zachwyciła mnie kamasja - napisz coś więcej o niej. Jest wymagająca? Zimuje?
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Monia ja kamasję uwielbiam ;:167 Mam też niebieską, ale u mnie wygląda gorzej niż biała, może dlatego, że rośnie na słabszym stanowisku.
Jest to zupełnie bezobsługowa roślina cebulowa, jedyne co przy niej robię, to obcinam przekwitłe kwiatostany. Zimuje bezproblemowo, bez okrywania. Ja swoją kupiłam kilka lat temu na targach ogrodniczych jesienią, wsadziłam i tak sobie ładnie od tamtego czasu rośnie. Potrzebuje kilku lat, żeby się ładnie rozrosnąć - może u Ciebie, na dobrej glebie szybciej jej to pójdzie.
Gdybyś nie mogła jej nigdzie dostać to daj mi znać, mogę się podzielić :wink:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Jolu, piękny głóg, u mnie na jeden z moich dróg na działkę, jest nowa alejka przy chodniku, nasadzili kilka drzewek głogu i w tym roku pięknie zakwitły. Muszę pędzić jutro z aparatem, bo już przekwitają, a cudownie wyglądają, uwielbiam te różowe niby różyczki.
Do tamaryszka nigdy nie przekonałam się, ale Twój ciekawie wygląda, w zasadzie jego kwiatów zbytnio nie oglądałam (chociaż miałam dawniej okazję, bo nieopodal dziekanatu spory okaz kwitł :wink: ), ale on chyba osiąga dosyć duże rozmiary?
Daj znać jakie orliki chciałabyś, tzn. kolory. Dla mnie nie musisz zbierać, bo u mnie orlików pod dostatkiem :wink:
K. Odnowiciel uroczo zakwitł.
Jak truskawy, już trochę uzbierałaś? U mnie w mieście ostatnio ceny poszły w dół, teraz tylko znaleźć dobre owoce i smażyć dżemy, koniecznie z dodatkiem rabarbaru i druga partia z bananem (nie wiedziałam, że będzie tak rewelacyjnie smakować). Jeszcze żeby morele w tym roku były...
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Alusia truskawy są, oto pierwszy zbiór, specjalnie dla Ciebie ;:196

Obrazek

Właśnie zauważyłam, że nawet Lucky się na tej focie załapała :;230 To cała ona, szalona pomimo wieku ;:167

Sezon przetworowy już zaczęty, zaczęłam od dżemu z galaretką agrestową i miętą, bez cukru - całkiem ciekawy smak, zrobiłam dwa słoiki i w ciągu weekendu zostały pochłonięte. Następny w kolejności był Twój z bananem i wanilią, przepyszny jest. Schowałam już kilka słoików w piwnicy, inaczej wszystko by na bieżąco chyba poszło :;230

Dziś trochę u nas popadało, zaczęło w nocy a skończyło około 16, ale nie był to silny deszcz, raczej taka mżawka. Dobre i to, przynajmniej dziś i jutro nie trzeba będzie podlewać. Bo sucho jest niesamowicie.
Niestety zauważyłam u siebie ogrodnicę niszczylistkę :evil: Jutro jadę po oprysk, podobno Calypso pomaga. Na razie widziałam ją na białych piwoniach, ale pewnie niebawem przeniesie się na inne kwiaty. Trzeba zadziałać.

Kilka fotek z ubiegłego weekendu:
Największy czosnek jaki u mnie rośnie
Obrazek

Ostróżka - samosiejka wyrosła w tawułce :roll:
Obrazek

Pierwsze róże - Heidi Klum
Obrazek

Louise Odier
Obrazek

Powojniki
Vyvyan Pennel
Obrazek
Obrazek

Patricia Ann Fretwell (Pafar)
Obrazek

Mme Le Coultre
Obrazek

Ostróżka
Obrazek

Aluś, czy Ty pytałaś mnie o pomarańczowe lilie? Okazuje się, że jednak mam :wink: I to chyba nie tylko te jedne...
Obrazek

Piwonia
Obrazek

Łubin
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

W życiu nie udało mi się nic wysiać z sukcesem - szkoda, że nie mam do tego ręki, bo nasiałabym sobie wszędzie ostróżki ;:173 Uwielbiam te kwiaty ;:167 Niesamowite, że masz już własne truskawki :shock: Wyglądają apetycznie ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”