Wysiewanie kaktusów cz.1
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wysiewanie kaktusów
Dzięki Marku, to się wstrzymam z przesadzaniem; co do okna - innych nie mam, słońce jest do 11 teraz, mogę dać całkiem pod chmurkę jedynie.
Basia
DziękujęFender pisze:Bardzo ładny. Czyżby to był Ferocactus cylindraceus v. eastwoodiae? Gratulacje!

Wysiałem w tym roku 3 porcje nasion epifitów:
Aporocactus sp.
Heliocerus speciosus v. amecamensis
Heliocereus elegantissimus
Była to pierwsza próba z kaktusami epityficznymi. Siałem do czysto mineralnego substratu, ale siewki miały niemałe problemy z zapuszczaniem korzeni w podłoże. Myślę, że dobrze by było je przepikować. Tylko do jakiego substratu? Nada się mieszanka przesianej "ziemi do kaktusów", piasku i drobnego wermikulitu/perlitu?

Aporocactus sp.
Heliocerus speciosus v. amecamensis
Heliocereus elegantissimus
Była to pierwsza próba z kaktusami epityficznymi. Siałem do czysto mineralnego substratu, ale siewki miały niemałe problemy z zapuszczaniem korzeni w podłoże. Myślę, że dobrze by było je przepikować. Tylko do jakiego substratu? Nada się mieszanka przesianej "ziemi do kaktusów", piasku i drobnego wermikulitu/perlitu?

Mateusz
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, wydaje się, że jest to wystarczająco przepuszczalne podłoże.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 mar 2013, o 18:41
Długo trzeba czekać, aż taki wykiełkuje?
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do zimy powinien podrosnąć na tyle że będzie go można zimować razem z dużą rośliną. Przesadzać nie koniecznie, starsza roślina trochę go osłoni od słońca i będzie ok
Ja u siebie w niektórych doniczkach mam po kilkadziesiąt takich samosiejek i sobie rosną 

Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
Witam,
Tydzień temu wysiałem nasiona Escobaria vivipara f. Aztec, Escobaria vivipara v.neomexicana oraz Leuchtenbergia principis. Jak do tej pory żadne nasiono nie skiełkowało
Czy ktoś z forumowiczów wysiewał te kaktusy i może wie kiedy można się spodziewać pierwszych siewek?
Pozdrawiam!
Tydzień temu wysiałem nasiona Escobaria vivipara f. Aztec, Escobaria vivipara v.neomexicana oraz Leuchtenbergia principis. Jak do tej pory żadne nasiono nie skiełkowało

Pozdrawiam!
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Poczekaj jeszcze ze 2 tygodnie. Jeśli po tym czasie nic nie wykiełkuje to możesz zacząć się martwić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dzięki za odpowiedź!
Na tą chwilę wciąż nic
Na tą chwilę wciąż nic

Wysiewałem te pierwsze. Jeśli masz nasiona z aukcji, jak ja, to moje kiełkowały po 7-10 dniach. Wykiełkowały prawie wszystkie nasiona.baribal19 pisze: Tydzień temu wysiałem nasiona Escobaria vivipara f. Aztec, Escobaria vivipara v.neomexicana oraz Leuchtenbergia principis. (...) Czy ktoś z forumowiczów wysiewał te kaktusy i może wie kiedy można się spodziewać pierwszych siewek?
pozdrawiam
Ryszard
Ryszard
Tak mam nasiona z aukcji. Do dziś niestety mam zero wykiełkowanych nasion
Mam prośbę do Ciebie mógłbyś mi powiedzieć w jaki sposób wysiałeś swoje nasiona (do jakiego podłoża wysiałeś?, czy zaprawiałeś nasiona?, jakie warunki temperaturowe miałeś?, czy podlewałeś wodą z nawozem?)
Z góry dziękuję za odpowiedź!

Mam prośbę do Ciebie mógłbyś mi powiedzieć w jaki sposób wysiałeś swoje nasiona (do jakiego podłoża wysiałeś?, czy zaprawiałeś nasiona?, jakie warunki temperaturowe miałeś?, czy podlewałeś wodą z nawozem?)
Z góry dziękuję za odpowiedź!
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona powinny mieć ciepło około 25 C i wilgotno przede wszystkim
. Kwestia zaprawienia i rodzaj podłoża to sprawa na drugi plan , na samo wykiełkowanie aż takiego wpływu nie ma. Do podlewania wystarczy zwykła woda bez nawozu.

Dziekuje za odpowiedz!
Hmm moj slaby rezultat jest, jak sadze, wynikiem przegrzania nasion w sloiku. Po wysiewie do mineralnego podloza postawilem sloj na oknie i zapomnialem o nim. Niestety slonce dosc mocno na niego swiecilo, a zatem temperatura w srodku musiala byc za wysoka:-(
Czlowiek uczy sie na bledach.
Hmm moj slaby rezultat jest, jak sadze, wynikiem przegrzania nasion w sloiku. Po wysiewie do mineralnego podloza postawilem sloj na oknie i zapomnialem o nim. Niestety slonce dosc mocno na niego swiecilo, a zatem temperatura w srodku musiala byc za wysoka:-(
Czlowiek uczy sie na bledach.