Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Małgosiu! Bardzo dziękuję! ;:196 Dla mnie też ten irys jest cudowny. Może to nawet dobrze, że reszta nie zakwitła, bo nic nie zakłóca jego widoku! :wink:

Beciu! Może u mnie bodziszki rosną, bo na mojej kwaśnej kiepskiej glebie im dobrze? Nie znam się na tym, ale ja wsadzę byle jaką sadzonkę, a rosną jak głupie. Róże powoli się rozwijają, zaraz będzie ich pełno.

Tara! Nie obejrzymy się, a dalie będą kwitły jak szalone. Teraz ciężkie chwile dla daliomaniaków, bo czekamy aż wyjdą, czy oby slimaki nie żrą, czy nie zgniły, czy dobrze się krzewią, itd... A ja nadal podlewam, ale tam, gdzie podlałam - wszystko rośnie jak oszalałe! :tan

Karola! Dziękuję! Róże zaczynają, codziennie wychylają jakieś pąki!

Janeczko! Ja wiecznie coś wyrywam z siewek, ale znalazłam na grządkach z kwiatami - buraki! Postanowiłam ich nie wyrywać, bo na warzywniku niezbyt dobrze wzeszły ;:306

Mariola! Ja też pielę zamaszycie, ale margarytek nie sposób się pozbyć, bo u mnie to piękna zdrowa kępa!

Zaraz bięgnę do ogrodu. Rano zaliczyłam tylko spacerek po rukolę i sałatę na śniadanie. Jenny! Jakie to dobre!

Parę fotek:

Pierwszy kwiat Biennenweide Rot
Obrazek

Guacamole (specjalnie dla Wandy, bo chciała zobaczyć)
Obrazek

Bluerettia
Obrazek

Wśród kann znalazłąm takie coś (tak jak buraki w daliach, musiałam na kompost wytrząchnąć tytki z nasionami)
Obrazek

Obrazek

I takie bogactwo rośnie za płotem u Rycha, będziemy suszyć na zimową herbatkę
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczny różanecznik ;:138 a nasionko to chyba dynia :lol: pięknie u Ciebie , kolorowo ;:138 ;:108
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

takasobie pisze:Wśród kann znalazłąm takie coś (tak jak buraki w daliach, musiałam na kompost wytrząchnąć tytki z nasionami)
Obrazek
Miłeczko, to kolczurka. Dostałam dobrą radę od Soni na jej temat:
cyma2704 pisze:Kolczurki się pozbywaj, bo to wyjątkowo ekspansywny chwast. ;:202 Jest na liście gatunków inwazyjnych, każdy ma obowiązek ją niszczyć lub zgłaszać odpowiednim służbom.
U mnie wyglądała tak:
Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzia! Bez nerw! To nie kolczurka, tylko dynia, jeszcze nie wiem jaka! ;:306 Wyrzuciłam odpadki od dyni, która mi się zima zepsuła na kompost. Poza tym wyrzuciłam też wszystkie przeterminowane nasiona warzyw, w tym patisony i cukinie. Wszędzie teraz mam buraki i dynie ;:306 Czyli to nasiona nie do zdarcia! A kolczurkę znam, bo obserwowałam w naturze. Jestem na nią przeczulona, tak jak na chmiel i podagrycznik :evil:

Karola! Jak napisałam Zuzi, też myślę, ze dynia. To jest wysoce prawdopodobne! Różanecznik doastałam 2 lata temu, a w zasadzie już niedługo będą 3. Koleżanka nie dawała rady z kwasolubami w ogrodzie i mi się dostała ta piękność i jeszcze 3 inne!

Woda w studni się skończyła ;:145 Część ogrodu zdążyłam podlać. Jutro będzie podlewana kolejna część.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Miłko hostowiska pod drzewami wyglądają wspaniale :) i widzę że róze już na starcie :)
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O to może u mnie też jednak była dynia Obrazek
Jesteś w stanie wyczytać coś z tych moich foto?
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko! To cienista część ogrodu i hosty tam idealnie pasują i tworzą fajną atmosferę. Róże zaraz zaczną kwitnienia i jak zawsze u mnie, poprawi mi się nastrój na maksa! ;:173

Zuza! To była na pewno kolczurka, ale ona jest z rodziny dyniowatych, stąd te podobieństwo :wink:
Miłka
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłeczko a co ty za iryska masz cuuudny ;:oj Pierwszy raz widzę pomarańczowego irysa ;:108 Bardzo ładnie skomponowałaś rabaty pod drzewami ;:215
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Pięknie ci zaczynają kwitnąć róże .U mnie też zrobiło się cieplej to i moje różyczki może wkrótce zaczną kwitnąć .. Irysy teraz zaczynają kwitnąć chyba we wszystkich ogrodach ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38

Post »

Miłeczko urokliwy ten Twój ogród.
Widać w nim serce do ogrodu, Fajna zielona oaza ;:215
Myszka która pokazujesz to oddzielony kawałek Hosty streaked One Iota Supreme, a że jest niestabilna to wypuszcza często odrosty bez paskowania.
Ma dwa sporty Desert Mouse i Lucky Mouse.
Więc jeśli zostanie w takiej formie jak jest teraz to będzie Lucky Mouse chyba że zacznie wypuszczać paskowane liście to wtedy będzie One Iota Supreme.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Na Twój wątek wpadłam zupełnym przypadkiem, szukając czegoś na forum... Wpadłam i przepadłam.

Powoli przeglądam kolejne strony - masz cudowny ogród z pięknymi roślinami. Sama ogrodem zajmuję się (choć to może za dużo powiedziane) od trzech lat. Nie trawiłam dalii i host, ale patrząc na Twoje zdjęcia, widzę jak niesłusznie i jakie piękne trafiają się odmiany. Mam nadzieję, że jeszcze zdążę kilka zasadzić, żeby cieszyć się kwiatami jeszcze w tym roku.

Z prawdziwą przyjemnością będę zaglądać do Twojego wątku. Dużo słońca i jak najwięcej czasu i sił na prowadzenie ogrodu :)
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

JacekP pisze:le nadal nie wiem, co u mnie lata, nieco mniejsze od gołębia, brązowe na brzuszku, hałaśliwe i bijące się między sobą ciągle :roll:
Może to sierpówka? Też gołąb, no i tłucze się nieustannie z koleżkami.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Silvarerum! Witam koleżankę z Poznania w moim wątku!!! Cieszę się, ze tu zajrzałać i wpisałaś parę słów, czyli będziemy w kontakcie :wink:
Jak chcesz posadzić dalie, to trochę późno, bo praktycznie już nie kupisz, a wszyscy, którzy mieli, dawno posadzili, ale kto wie, może gdzieś jeszcze jakaś się znajdzie! :D Hosty można praktycznie sadzić cały rok w wyjątkiem czasu, kiedy ziemia jest zamarznięta więc tu szanse są o wiele większe! A ptaka Jacka ( ;:170 ) nie rozpoznamy, dopóki nie zrobi mu zdjęcia ;:306

Jola! ;:196 ;:196 ;:196 Nie może być! Sprowokowałam Cię! Czyli jednak bywasz czasami! To czytaj dowoli! I doradź mi coś od czasu do czasu tu albo osobiście! ;:136

Janka! Dobrze, że piszesz, że u wszystkich kwitną "irysy"! U mnie kwitnie "irys"! Jeden! ;:306 ;:306 ;:306 Róże i u Ciebie za chwilę zaczną! Muszą, bo mamy czerwiec! :D

Marta!Dziękuję w imioeniu irysa i rabat! Ładnie wychodzą na zdjęciach! ;:306

Jestem nudna, znów podlewałam, ale na szczęście zaczęło padać więc ogród uratowany! Ziemia już była jak popiół!

Codziennie przylatuje po południu (przed południem pewnie też) kos tata z synem i uczy go, jak ma jeść, szukać, pić i kąpać się. Dzisiaj się nieźle naśmiałam, bo pokazywał jak używać prysznica (z podlewaczki). Oczywiście zdjęć nie zrobiłam, bo dłubałam w ogrodzie, ale obiecuję, że wreszcie coś zrobię ;:173

Na dziś:

Kwitnie od lutego!
Obrazek

Variegata di Bologna
Obrazek

Obrazek

Mary Rose
Obrazek

Obrazek

Eden Rose
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Kontakt:

Post »

Variegata di Bologna robi wrażenie ;:63
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

takasobie pisze:Silvarerum! Witam koleżankę z Poznania w moim wątku!!! Cieszę się, ze tu zajrzałać i wpisałaś parę słów, czyli będziemy w kontakcie :wink:
Jak chcesz posadzić dalie, to trochę późno, bo praktycznie już nie kupisz, a wszyscy, którzy mieli, dawno posadzili, ale kto wie, może gdzieś jeszcze jakaś się znajdzie! :D Hosty można praktycznie sadzić cały rok w wyjątkiem czasu, kiedy ziemia jest zamarznięta więc tu szanse są o wiele większe!
Udało mi się i pięć sztuk siedzi już w ziemi :). Mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie... Przy okazji dwie hosty wsadziłam. Mąż jak to zobaczy, padnie, bo szykuje nam się rozbudowa domu i muszę dużą część roślin przenieść na nowe miejsca (albo pójdą pod koparkowe zęby), a ja zamiast przenosić wsadzam nowe... Gdyby cztery lata temu ktoś mi powiedział, że dostanę takiej szajby ogrodowej, to bym się popukała w czoło.

Twoja Edenka ma piękne pąki, moja w tym roku w końcu postanowiła dać coś z siebie. Szkoda, że i ją będę musiała spróbować przenieść, obawiam się, że w najlepszym razie znowu ze 2-3 lata poczekam na kwiaty.

PS. Po przeczytaniu dwóch pierwszych części dochodzę do wniosku, że chyba mieszkamy w tej samej części Poznania :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”