Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

marpa - Maryniu, żurawki faktycznie , dość mocno się przerzedziły i u mnie; wręcz zaszkodziła im ta lekka zima ;:108 . Już kiedyś pisałam ,że mam zapas, bo co jakiś czas sadzonkuję do donic po kilka sztuk. Potem, jak znalazł :tan . Nauczyłam się tego tutaj
Niestety nie wyleczyłam się z host - znowu kupiłam pięć ;:223 . Musiałam je kupić ;:219 .
Wczoraj był placek, a dzisiaj truskawki z bitą śmietaną i coś tam jeszcze - pycha. Jutro taczka i łopata za karę ;:124 .

ewa321 - nie widzę problemu, żebyś nie kupiła wilczomlecza ;:108 . Kupując go, sama nie wiedziałam, że tak pięknie kwitnie :oops: . ;:3
Na zdjęciu jest azalia japońska (Rhododendron molle). Jaka odmiana, nie wiem, tym bardziej, że miałam ją wyrzucić, bo nie kwitła. Zmieniłam miejsce i chyba się wystraszyła, bo całkiem nieźle się prezentuje.

Eliza52- na to, żeby użyć sztućców nie wpadłam, ale pomysł przedni ;:63 . Ja ciągle wierzę w to, że zapamiętam gdzie co jest, ale na wierze się kończy ;:223 .

sweetdaisy - rododendronów mam chyba 19 szt., ma więc co kwitnąć :D . Czekam na jeszcze jeden Variegata; kwiaty też jasny fiolet, jak katawbijskie Grandiflorum. Nie jest zbyt wyrywny, jęśli chodzi o kwitnienie, ale rekompensuje sobie to, kolorowymi liśćmi.

takasobie - Miłka, ta róża, gdyby miała więcej miejsca, wyglądałaby jak kwiatowa fontanna, bo taki ma pokrój, ale nie mam jak jej uwolnić ze sznurków, bo miejsca nie ma, a szkoda ;:145 .
Ma 10 lat, jest u mnie od małej sadzonki - wykopanego odrostu. Potrzebuje z każdej strony po 2 m, żeby pokazać całą urodę. Młode gałązki z pąkami wypuszczała ze środka krzewu jeszcze jesienią ;:oj
.
Róże wchodzą w okres kwitnienia, a od jutra upały, co skróci czas podziwiania królowych ogrodów
Frulingsduft -sesja zdjęciowa. Pięknie pachnie, ale czas kwitnienia krótki ;:174 , ale nie zamieniłabym jej na żadną inną. No, mogę ewentualnie dokupić ;:224 .
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Czy maj nie jest cudny?
Obrazek
Kwiat żurawki cylindrycznej, to taki 'egzot' ;:7 . Kiedyś mówiło się, że ma zielone kwiaty; a ma?
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Cześć Aniu :wit

Lubię tu do Ciebie zaglądać,bo masz tak kolorowo i radośnie.I nawet jak humor kiepski to na takie widoki gęba sama się śmieje a serducho raduje :)

Rododendrony masz śliczne.Odkąd poradzono mi posadzić właśnie je na zacienionej rabacie przy tarasie,to patrzę na nie z wielkim zaciekawieniem :) Ale póki nie poczytam na ich temat to nic nie kupuję.A na czytanie nie mam czasu i zakupy się oddalają :roll:
Ale co się odwlecze..

Przeglądam kolejne cudowne widoki i nagle czytam
Pulpa222 pisze:'Żab' wrócił!!!
Obrazek
i w łeb zachodzę,o co Ci chodzi :;230
Chyba ślepa się robię,bo tego żabola dojrzeć nie mogłam. ;:185
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na kamieniu siedzi duża żaba w towarzystwie małych. To właśnie 'żab'. Wcześniej pokazywałam, jak 'żab' miał randkę, a jak mnie zobaczył, to prysnął i nie wrócił.
Na stronie 20, 26-go maja moja odpowiedź - popatrz, tam są 2 zdjęcia z żabolami.
Powiększyłam Ci ten kamień z 'haremem' ;:306 . A to łajdak ;:134 ;:134 ;:134 .
Obrazek
Widzisz, czasem mam takie 'skręty'; ale że też wyłapałaś, super ;:63 . Znaczy się ,czytasz ze zrozumieniem. Amelko, znowu żartuję, wybacz ;:196 , chociaż nie do końca ;:224 . Ostatnio usłyszałam, że słyszę na ucho, ale bez zrozumienia. To po co mi sam hałas ;:185 .
Co do rododendronów, to faktycznie, nie ma się z czym spieszyć, bo te krzewy w początkowym okresie potrzebują trochę opieki i tzw. 'zachodu'. Zostaw je sobie na następną wiosnę - lepiej, jak się przez sezon ukorzenią. Gdyby co, podzielę się z Tobą, tym co wiem, ok?.
Cieszę się, że chociaż takim sposobem zwabiłam Cię do napisania, to przynajmniej wiem, że masz się dobrze ;:108 . Stęskniłam się za Twoimi opowieściami; chociaż ciut napisz,co się u Ciebie dzieje, proszę ;:180 .
;:167
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Sumienia nie masz, Pyzo Mazowiecka :!:
Takie widoki w maju? Taka kwitnąca róża i ta piana rododendronów ;:oj.
Już Ci chciałam z jednej strony gratulować zacienionego i zadrzewionego ogrodu bez uciążliwych trawników, a z drugiej współczuć, że promyk słońca do niego nie dociera... ;:224.
I dobrze, że się powstrzymałam.
Masz wszystko!!! I cieniste ścieżki, i słoneczne polany, i burzę kwiatów, i nawet bajorko z zielonymi żabkami!
Słowem - masz za dobrze :uszy.

Serdeczności z rozdziawioną gębą - Jagi
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Pulpa222 pisze:Czy maj nie jest cudny?
Potwierdzam ; jest!!! ;:173 ;:173 ;:173 do tego jeszcze w takim cudownym ogrodzie jak Twój Aniu dodatkowo uwidoczniony! :D
Miłego dnia ma być ciepełko! Pojadę skorzystać ale na roboczo...wczoraj się " byczyłam"... ;:131 Kiedyś trzeba siły zregenerować. ;:7

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam chwilę,to zajrzę do jednego z ulubionych ogrodów :wit
Piękna ta róża,którą efektownie pokazałaś,reszta także :!:
Maj jest piękny,choć się skończył...czerwiec może być jeszcze ładniejszy;oby ...
Co do żabek,to myślę,że samczyki to te małe :wink:
Pozdrawiam Cię ANNO,wiosennie :!:
Sławek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żabcie malownicze! Takie małe zoo masz! Kochliwy Żabol!
TB chyba sobie też sprawie, bo przeczytałam, ze dobrze znosi cień, a ja w cieniu mam kawałek, nawet spory, żeby ją posadzić!

A żabiniec na tle tych wspaniałych rodków - cudownie!!!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Anula, pergola z różą w roli gwiazdy i rododendronami w tle ;:167 . Chętnie bym sobie zrobiła kopiuj-wklej prosto do ogrodu. Żeby jeszcze róża powtarzała kwitnienie...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mówiło się że przyjdą czasu na "patrz synku tak wygląda szynka", piękno Twojego ogrodu ;:oj "patrz synku tak wygląda przepiękny ogród" :wit żadne określenie nie oddaje cudowności w Twoim ogrodzie ;:108 ;:63 ;:138 Kopiuj-wklej to jest to ;:333
Pozdrawiam Ela
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Anka, powinno się płacić mandaty za przyprawianie koleżanek z FO o hercklekoty :D Piękna róża, łany rodośków cudne i kolorowe. A żaby przynoszą szczęście i ....płodność i są symbolem lubieżności.Pozdrawiam ;:333
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JagiS - mam właśnie w sam raz, a nie za dobrze ;:108 . Też jestem zadowolona .
Mój ogród od 2 lat jest ciągle 'odgruzowywany' z krzaczorów, a w tym roku 'poszły' 3 ogromne drzewa, które zagrażały mojemu i sąsiadki domowi, a jedno wplotło się w instalację gazową średniego ciśnienia i po wycince, zrobiło się dużo jaśniej ;:3 . Ostatnio dostałam ściągawkę z rodzajami korzeni w określonych typach drzew i złapałam się za głowę, co też te korzenie potrafią 'zmajstrować' ;:oj .
Trawniki się u mnie nie sprawdzały od początku - za sucho i za dużo piasku . Lubię jednak oglądać cudze trawniki i tam mnie się podobają ;:173 .
Kiedyś byłam Pyzą na polskich dróżkach, cóż, teraz tylko mazowiecką, ale może być .

marpa - Maryniu -dziękuję za pochwałę ;:180 .
Myślę, że ciągła praca w ogrodzie bez relaksu, to pomyłka, dlatego tzw. 'byczenie się' jest wpisane w nasze hobby, jako obowiązkowe :;230 .

slanka-flora - witaj Sławku w moim małym światku. Cieszy mnie bardzo Twoja wizyta ;:108 .
Co do żabek, to się rozczarowałam, bo teraz wychodzi, że ona się 'puszcza' ;:306 . Zmieniły mi się priorytety - hehehe... .

takasobie - TB u mnie też rośnie od północnej strony; słońce ma rano i wieczorem, a i tak daje "czadu" co roku ;:215 . Poza tym ona kwitnie do zimy, mniej oczywiście, ale nie pozwala całe lato o sobie zapomieć .

ASK_anulla - Aniu, to nic, że nie powtarza, ale teraz pachnie 'niebiańsko', a do tego kłuje, jak nie wiem co ;:161 . Dużo większe róże czekają w blokach startowych na pokaz swoich możliwości; już nie mogę się doczekać ;:65 .

Eliza52 - Izka, ależ Ty masz porównania, chyba się zawstydziłam, ale nie jestem pewna ;:306 . W każdym razie - dziękuję.

PEPSI - nie przesadzaj, wszystkie ogrody mają w sobie swoisty urok, ale dziękuję. Moje ego zostało mile połechtane ;:7 .
Z tą lubieżnością i płodnością to 'lekko' przegięłaś - jakieś 20 lat do tyłu miałoby jeszcze rację bytu, ale przyda się taka informacja na zaś :;230 .
Jak się zastanowię, to lubię żaby od zawsze ;:224 .
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek [Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek
"obcy"
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładna fotorelacja z ogrodu Aniu , zdjęcia bardzo udane! ;:333 A ten różanecznik "ciapaty" czadowy! :shock: Jak nie przepadam za tego typu roślinami ten jest dla mnie urzekający! ;:oj
Czy Twoje oczko jest zacienione? widzę lilie..właśnie je dostałam a moje oczka w cieniu pod drzewem ;:173 wyczytałam , że lilie powinny być w słońcu no i ...klops! ;:7 Czekam na odpowiedź ;:65 ;:196
Miłego dnia!

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo ja wiem ;:224 , trochę słońca dociera, ale sądzę, że możesz je wsadzić, powinny zakwitnąć ;:108 .
Spróbuj, to nic nie kosztuje, poza wrzuceniem lilii do wody (dobrze jest obciążyć cegłą lub kamieniem, żeby nie chciała wypłynąć, ale to pewnie wiesz) ;:108 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję za błyskawiczną odpowiedź ;:196 Pocieszyłaś mnie... ;:196 Czy moje zakwitną w tym sezonie nie wiadomo, wzięłam najmniejszy kosz/ nie kwitnący/ bo musiałam jeszcze je przewieźć autem a i nie chciałam dzielić pozostałych kwitnących i psuć kompozycji wodnej zjawiskowo dla mnie kwitnącej... :)

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ho, ho, ho... i powojniczki Ci kwitną w kwaśnym bądź co bądź środowisku. Gratuluję, bo u mnie z nimi raczej kiepściutko.
Ładnie to wszystko wygląda podświetlone słoneczkiem. A pogoda dzisiaj jak podczas upalnego lata. Wygrzewajmy się zatem, Aniu. Miłego!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”