Pomidory w donicach cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Pomidory w donicach cz.2

Post »

Proszę tu sobie podawać wszelkie przepisy nawozowe :arrow: Nawozy do fertygacji
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

forumowicz pisze:Ja mam dwa egzemplarze w gruncie razem z Hammer'em ale reagują na chłód identycznie.Miały iść na balkon, wylądowały z konieczności na grządce.
Moje K-37 są w foliaku dogrzewanym nocami więc raczej nie mają za zimno, a liście też tak wyglądają jak u RZepki- czyli powywijane i jakieś takie garbate. W nocy mają minimum 12 stopni do 16 stopni, ale może dla K-37 to zbyt niska temperatura? Też się zastanawiałam co mu jest? Taki wygląd ma tylko ta odmiana, a mam 33 odmiany pomidorów pod folią, w gruncie i w donicach. Może taka ich uroda?

Obrazek
x - e-1

Post »

A w donicach mam Megagrony z Bajają. Dziś poszły jako ozdoba wejścia głównego do domu, a o godz 23.30 chowałam je do domu,
bo lało jak z cebra ;:oj

Obrazek
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Rzeczywiście piękne są. Szkoda, że tyczki muszą mieć, bo byłoby jeszcze ładniej.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Elu póki co zmień na pewno palik w donicy z prawej(zmieniłbym oba).Wyobraź sobie grono w kształcie trochę zbliżonej do kuli powiedzmy o średnicy 50-60 cm.Na nim setki(b.dużo) kwiatów i owoców.Dobrze by było zrobić utrzymankę sznurkiem przywiązanym do b.stabilnej podstawy.Grona koniecznie muszą być podwiązane,innaczej połamią się.Spraktykowałem to u siebie 2 lata temu również na balkonie.Ja dałbym też większe donice(12-15 l.) ;:136 ;:136
Mój aktualnie tak wygląda:
Obrazek Obrazek
Dwa pierwsze grona połączyły się wysokością i szybciej rosną i rozwijają się,aniżeli pęd główny,który jest poniżej gron. ;:185 ;:185
gosialaw
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 maja 2015, o 13:20

Post »

Czytam i czytam... wydawalo mi sie, ze po przeczytaniu forum wiem czym nawozic-florovit do pelatgonii. Teraz znowu mam metlik w glowie. To czym w koncu fertygowac?
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia się spełniają.
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39

Post »

Przepisy masz u forumowicz na blogu. Jeżeli nie chcesz w ten sposób, tylko coś gotowego, to kup compo do pomidorów. Jest nienajgorszy w składzie. Aga podlewa i nie jest źle. To zależy jaką masz plantację.
monika 2014
200p
200p
Od: 14 kwie 2014, o 16:28

Post »

Ja kupiłam jakiś czas temu florovit do pelargoni to znaczy co mam gon nie używać do pomidorów i papryk.
Awatar użytkownika
tomsik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 gru 2014, o 13:03

Post »

grazka100 pisze:Widzę, że rośliny rosną pod hasłem: balkon dla pomidorów. :;230
U mnie podobnie:) Pomidorki od 3 dni dzień spędzają na balkonie:
Obrazek

nocą wracają do ciepełka:)
Obrazek

Docelowo będą tak ustawione pojemniki (9,5l) , że "jakieś" wejście na balkon będzie ;) . Roślinki małe 30-40cm i nie mają jeszcze kwiatów (o owocach nie wspomnę :D ) ale to dlatego chyba, że nasiona były wysiewane w połowie kwietnia. Trzymałem je też w zbyt małych kubeczkach po jakichś jogurtach (250-300ml) , doczytałem tu na FO że powinny byc kubeczki minimum 500ml. Bałem się przesadzać je ponownie, bo już i tak późno się za nie zabrałem. W przyszłym roku będę o tym jednak pamiętał, by w efekcie pikowane były w duże kubeczki. Tak wyglądały korzenie gdy sadziłem:
Obrazek

Mam nadzieję, że coś mi się udadzą te pomidorki chociaż trochę. Pomidorki dedykowane były do pojemników, typ cherry solanum lycopersicum, inaczej "maskotka". Ponoć ta odmiana co ja mam wyrasta max do 80cm.
1,5m2 ogródka na balkonie:)
350m2 działeczki : ]
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Tomsik.Udadzą się udadzą.Dobrze się zapowiadają.
Ela .U Ciebie wszystko tak estetyczne - czy sam tunel czy doniczki z pomidorkami,że aż chce się patrzeć.Mam pytanie .Masz po dwa pomidory w jednej doniczce?
Legina.Twoje pomidorki też są wzorcowe.Kiedy żeście je wysiewali ,że one takie duże i czym nawoziliście,że takie dorodne.Pomyśleć,że ja z moich taka dumna a tu takie cuda.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Jonesko swoje pomidorki siałem chyba w połowie lutego,z przeznaczeniem pod folię i na balkon.Balkonowe były ogławiane za 2 liściem.Wysadzałem pod folię i na balkon,chyba 23.04.
Pod folią stosowałem nawożenie rzędowe obornikiem końskim.Rozsada była ferdygowana trochę Bioponem ,a trochę Florovitem.Kończę florovit ;:170 ;:170 i dalej już zastosuję nowość opracowaną przez forumowicz.Aktualnie są owoce tak na balkonie jak i pod folią,gdzie kwitnie już 3 grono.No i jest fajnie.Dotychczas były opryskane OW, w folii też częściowo HT,bo pokazały się mrówki.I to cała zabawa. ;:136 ;:136
x - e-1

Post »

Joneska! Tak mam po 2 pomidory w 1 doniczce: Megagron i karłowy Bajaja. Estetycznie?-staram się, dzięki :tan
Joneska
100p
100p
Od: 22 cze 2014, o 22:40

Post »

Ela .Dziękuje za odpowiedź.Nie byłam pewna czy w jednej doniczce osobno megagron a w drugiej Bajaja,czy w każdej mieszanka dwóch odmian.
Legina .Tobie też dziękuje.Czyli cały sekret polega na wcześniejszym wysianiu,wcześniejszym ogłowieniu i odpowiednim nawożeniu.Ale i tak nie mogę się nadziwić ,że o tej porze są już tak kwitnące grona.Zwłaszcza ,że ogrodnik przy każdym poście ;:304 niejako jest pod wpływem.Żartuje.Serdecznie Was :wit
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p

Post »

Jonesko akurat trafiłaś w sedno ;:136 .Powiem wprost wszystko co robię ,robię dokładnie tak jak
radził i radzi forumowicz.To,że mam jakieś efekty to zasługa jego porad.Wszystko mam wypisane
i ściśle przestrzegam zaleceń.Dodatkowo sprzyja mi temperatura,która u mnie jest jednak wyższa(cieplejsza)
niż w innych regionach RP.I od tego też zależy właśnie termin kiełkowania i siania nasionek,jak i gdzie będą sadzone docelowo.Na dziś już kończę. ;:306 ;:136 ;:136
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem, czy wczesny zbi?r pomidorków z Betaluxa nie jest przereklamowany, mimo wczesnego wysiewu na razie mam tylko kwiatki, z wysadzonej w tym samym czasie Perle Małopolski mam już trochę owocków na dwóch gronach. :)
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”