Pomidory w donicach cz.2
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Pomidory w donicach cz.2
Proszę tu sobie podawać wszelkie przepisy nawozowe
Nawozy do fertygacji

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Moje K-37 są w foliaku dogrzewanym nocami więc raczej nie mają za zimno, a liście też tak wyglądają jak u RZepki- czyli powywijane i jakieś takie garbate. W nocy mają minimum 12 stopni do 16 stopni, ale może dla K-37 to zbyt niska temperatura? Też się zastanawiałam co mu jest? Taki wygląd ma tylko ta odmiana, a mam 33 odmiany pomidorów pod folią, w gruncie i w donicach. Może taka ich uroda?forumowicz pisze:Ja mam dwa egzemplarze w gruncie razem z Hammer'em ale reagują na chłód identycznie.Miały iść na balkon, wylądowały z konieczności na grządce.

Rzeczywiście piękne są. Szkoda, że tyczki muszą mieć, bo byłoby jeszcze ładniej.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Elu póki co zmień na pewno palik w donicy z prawej(zmieniłbym oba).Wyobraź sobie grono w kształcie trochę zbliżonej do kuli powiedzmy o średnicy 50-60 cm.Na nim setki(b.dużo) kwiatów i owoców.Dobrze by było zrobić utrzymankę sznurkiem przywiązanym do b.stabilnej podstawy.Grona koniecznie muszą być podwiązane,innaczej połamią się.Spraktykowałem to u siebie 2 lata temu również na balkonie.Ja dałbym też większe donice(12-15 l.)

Mój aktualnie tak wygląda:

Dwa pierwsze grona połączyły się wysokością i szybciej rosną i rozwijają się,aniżeli pęd główny,który jest poniżej gron.

Mój aktualnie tak wygląda:

Dwa pierwsze grona połączyły się wysokością i szybciej rosną i rozwijają się,aniżeli pęd główny,który jest poniżej gron.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 maja 2015, o 13:20
Czytam i czytam... wydawalo mi sie, ze po przeczytaniu forum wiem czym nawozic-florovit do pelatgonii. Teraz znowu mam metlik w glowie. To czym w koncu fertygowac?
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia się spełniają.
Przepisy masz u forumowicz na blogu. Jeżeli nie chcesz w ten sposób, tylko coś gotowego, to kup compo do pomidorów. Jest nienajgorszy w składzie. Aga podlewa i nie jest źle. To zależy jaką masz plantację.
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2014, o 16:28
Ja kupiłam jakiś czas temu florovit do pelargoni to znaczy co mam gon nie używać do pomidorów i papryk.
- tomsik
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 gru 2014, o 13:03
U mnie podobnie:) Pomidorki od 3 dni dzień spędzają na balkonie:grazka100 pisze:Widzę, że rośliny rosną pod hasłem: balkon dla pomidorów.

nocą wracają do ciepełka:)

Docelowo będą tak ustawione pojemniki (9,5l) , że "jakieś" wejście na balkon będzie ;) . Roślinki małe 30-40cm i nie mają jeszcze kwiatów (o owocach nie wspomnę

Mam nadzieję, że coś mi się udadzą te pomidorki chociaż trochę. Pomidorki dedykowane były do pojemników, typ cherry solanum lycopersicum, inaczej "maskotka". Ponoć ta odmiana co ja mam wyrasta max do 80cm.
1,5m2 ogródka na balkonie:)
350m2 działeczki : ]
350m2 działeczki : ]
-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
Tomsik.Udadzą się udadzą.Dobrze się zapowiadają.
Ela .U Ciebie wszystko tak estetyczne - czy sam tunel czy doniczki z pomidorkami,że aż chce się patrzeć.Mam pytanie .Masz po dwa pomidory w jednej doniczce?
Legina.Twoje pomidorki też są wzorcowe.Kiedy żeście je wysiewali ,że one takie duże i czym nawoziliście,że takie dorodne.Pomyśleć,że ja z moich taka dumna a tu takie cuda.
Ela .U Ciebie wszystko tak estetyczne - czy sam tunel czy doniczki z pomidorkami,że aż chce się patrzeć.Mam pytanie .Masz po dwa pomidory w jednej doniczce?
Legina.Twoje pomidorki też są wzorcowe.Kiedy żeście je wysiewali ,że one takie duże i czym nawoziliście,że takie dorodne.Pomyśleć,że ja z moich taka dumna a tu takie cuda.
- legina
- 1000p
Jonesko swoje pomidorki siałem chyba w połowie lutego,z przeznaczeniem pod folię i na balkon.Balkonowe były ogławiane za 2 liściem.Wysadzałem pod folię i na balkon,chyba 23.04.
Pod folią stosowałem nawożenie rzędowe obornikiem końskim.Rozsada była ferdygowana trochę Bioponem ,a trochę Florovitem.Kończę florovit
i dalej już zastosuję nowość opracowaną przez forumowicz.Aktualnie są owoce tak na balkonie jak i pod folią,gdzie kwitnie już 3 grono.No i jest fajnie.Dotychczas były opryskane OW, w folii też częściowo HT,bo pokazały się mrówki.I to cała zabawa.

Pod folią stosowałem nawożenie rzędowe obornikiem końskim.Rozsada była ferdygowana trochę Bioponem ,a trochę Florovitem.Kończę florovit

Joneska! Tak mam po 2 pomidory w 1 doniczce: Megagron i karłowy Bajaja. Estetycznie?-staram się, dzięki 

-
- 100p
- Od: 22 cze 2014, o 22:40
Ela .Dziękuje za odpowiedź.Nie byłam pewna czy w jednej doniczce osobno megagron a w drugiej Bajaja,czy w każdej mieszanka dwóch odmian.
Legina .Tobie też dziękuje.Czyli cały sekret polega na wcześniejszym wysianiu,wcześniejszym ogłowieniu i odpowiednim nawożeniu.Ale i tak nie mogę się nadziwić ,że o tej porze są już tak kwitnące grona.Zwłaszcza ,że ogrodnik przy każdym poście
niejako jest pod wpływem.Żartuje.Serdecznie Was 
Legina .Tobie też dziękuje.Czyli cały sekret polega na wcześniejszym wysianiu,wcześniejszym ogłowieniu i odpowiednim nawożeniu.Ale i tak nie mogę się nadziwić ,że o tej porze są już tak kwitnące grona.Zwłaszcza ,że ogrodnik przy każdym poście

- legina
- 1000p
Jonesko akurat trafiłaś w sedno
.Powiem wprost wszystko co robię ,robię dokładnie tak jak
radził i radzi forumowicz.To,że mam jakieś efekty to zasługa jego porad.Wszystko mam wypisane
i ściśle przestrzegam zaleceń.Dodatkowo sprzyja mi temperatura,która u mnie jest jednak wyższa(cieplejsza)
niż w innych regionach RP.I od tego też zależy właśnie termin kiełkowania i siania nasionek,jak i gdzie będą sadzone docelowo.Na dziś już kończę.

radził i radzi forumowicz.To,że mam jakieś efekty to zasługa jego porad.Wszystko mam wypisane
i ściśle przestrzegam zaleceń.Dodatkowo sprzyja mi temperatura,która u mnie jest jednak wyższa(cieplejsza)
niż w innych regionach RP.I od tego też zależy właśnie termin kiełkowania i siania nasionek,jak i gdzie będą sadzone docelowo.Na dziś już kończę.