http://dobrydietetyk.pl/czytelnia/272/badaj_sie/Polska niechlubnie przoduje w statystykach śmiertelności Europy.
Na nadciśnienie tętnicze (najczęstszą chorobę dorosłej populacji) cierpi 30% obywateli. Każdego roku na zawał serca zapada 100 tysięcy osób.
Choroby układu krążenia stanowią przyczynę śmierci co drugiego mieszkańca naszego kraju.
Na astmę choruje około 2 mln dorosłych i ponad milion dzieci.
Blisko 2 mln Polaków cierpi na cukrzycę.
Natomiast z powodu nowotworów złośliwych umiera 24,5% pacjentów.
:rany: Smacznego, to jemy na co dzień.
 :och:
  :och:  http://zdrowo.info.pl/e-lista.html
NIE KUPUJ produktów z najczęściej uczulającymi chemikaliami
Wydrukuj listę i włóż do portfela.
http://zdrowie-diety.pl/grozne-konserwanty-w-zywnosciKonserwuje się dosłownie wszystko do masła, mleka, wędlin, serów po napoje.
Okazuje się, że rocznie zjadamy ok.2 kg dodatków do żywności.
(..)
Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności, których należy unikać:
E 127 erytrozyna ? powoduje astmę, pokrzywkę, nadpobudliwość, podejrzana o działanie rakotówcze
E 131 błękit pantotenowy ? działa rakotwórczo
E 142 zieleń S (brylantowa) ? powoduje wysypki, astmę, bezsenność, działa rakotwórczo
E 200 kwas sorbowy ? powoduje reakcje alergiczne
E 211 benzoensan sodu ? powoduje reakcje alergizujące/uczulające, działa rakotwórczo
E 220 powoduje zaburzenia pracy wątroby, niszczy wit. B12
E 221 siarczyn sodu ? może niszczyć witaminy zawarte w żywności
E 249 azotyn potasu ? podejrzany o działanie rakotwórcze
E 250 azotan (III) sodu ? podejrzany o działanie rakotwórcze
E 251 azotan (V) sodu ? podejrzany o działanie rakotwórczeE 310 galusan propylu ? powoduje egzemę i problemy żołądkowe
E 320 Butylohydroksyanizol (BHE) - działa rakotwórczo
E 321 Butylohydroksytoluen (BHT) ? powoduje uczulenia
E 338 kwas fosforowy ? może powodować uszkodzenie dróg pokarmowych
E 414 guma arabska ? powoduje uczulenia
E 621 glutaminian sodu ? działa rakotwórczo
E 951 aspartam ? działa rakotwórczo
E 954 sacharyna ? działa rakotwórczo
________
E dodatki w spisie funkcyjnym.
 
 http://zdrowo.info.pl/e-lista.html
Przyczyny nadwrażliwości na substancje alergizujące, wg teorii naukowych:
- teoria cywilizacyjna - w miarę rozwoju cywilizacyjnego, słabnie naturalna obronność organizmu narażonego na coraz większą ilość zanieczyszczeń wyzwalających reakcje nadwrażliwości;
- ?teoria higieniczna?- higienizacja życia, odkażanie i sterylizacja, nie pozwala układowi odpornościowemu na kontakt z bakteriami/ wirusami i na wytworzenie skutecznych metod obrony ( przeciwciał). W efekcie , pozbawiony możliwości samodzielnej obrony, system immunologiczny reaguje histerycznie na czynnik uwrażliwiający, który w innym przypadku, nie byłby alergenem;
- teoria dietetyczna ? ?śmieciowego jedzenia? - przyczyną zakłóceń w układzie odpornościowym i wyzwalaczem reakcji alergicznych, są związki i substancje chemiczne wprowadzane do organizmu wraz z pokarmem. Rezygnacja z żywności wysoko przetworzonej, bogatej w konserwanty, akrylamidy, tłuszcze trans oraz z niektórych swoistych substancji uczulających, prowadzi do ustąpienia alergii;
- teoria parazytologiczna/ odpasożytnicza ? produkty przemiany materii pasożytów wewnątrzustrojowych zakłócają pracę systemu immunologicznego, powodują reakcje alergiczne i są głównym czynnik patogennym w powstawaniu astmy/ patogenezy astmy
(..)
- Dodatki używane do przetwarzania i konserwowania żywności ? są najczęstszym wyzwalaczem reakcji alergicznych.
Są to: siarczyny, benzoesany, parabeny, glutaminian sodu, barwniki, BHA, BHT.
- Związki chemiczne powstające w procesie przygotowywania pokarmów: zmienione chemicznie tłuszcze trans, konserwanty i utleniacze, akryl amidy ( składniki powszechnie używanych przedmiotów z plastiku).
Akrylamidy wydalają się z organizmu dość szybko, ale zanim to się stanie powstają z nich glicydamidy - związki te wchodzą w reakcję z ludzkim DNA i mogą wywoływać nowotwory.(1)
Jedynym sposobem zapobiegania uciążliwym objawom nadwrażliwości przez osoby ze zdiagnozowana alergią pokarmową,
jest unikanie konkretnych środków spożywczych, w najprostszy z możliwych sposobów - czytanie etykiet kupowanych towarów i nie kupowanie ryzykownych produktów.
(C)HKP
(1)? Rozmowa z dr Danutą Mylek? Anna Gorczyca ; http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,3496 ... z1dVATuJ1J






 A w sklepach kusi tyle kolorowych opakowań, a ja często biorę do ręki, czytam i odkładam na półkę.
 A w sklepach kusi tyle kolorowych opakowań, a ja często biorę do ręki, czytam i odkładam na półkę.  
 .Cały sklep objedzie zanim ja cos do koszyka włożę
 .Cały sklep objedzie zanim ja cos do koszyka włożę   hohoho.Przyzam szczerze ze aż takiego natłoku tego paskudztwa nie we wszystkim się spodziewałam....trzeba zweryfikować kolejne upodobania
 hohoho.Przyzam szczerze ze aż takiego natłoku tego paskudztwa nie we wszystkim się spodziewałam....trzeba zweryfikować kolejne upodobania  





 Za moich czasów jedzenie nie zawierało chemii, było czysto naturalne
 Za moich czasów jedzenie nie zawierało chemii, było czysto naturalne 

 
 
		
